Hlavní navigace

Ubuntu pro smartphone: O tomhle už jsem kdysi psal...

4. 1. 2013 15:51 Pavel Chalupa

První zmínka byla v blogu Jak jsem snil o budoucnosti desktopu (10/2007). Tehdy se na běžnou flashku vešly tak maximálně konfigurační soubory.

Později (12/2007) jsem objevil WizPy a Android byl v plenkách. Vývoj výkonu v mobilních zařízeních stoupal a já měl opět jinou představu o budoucnosti (08/2009), chtěl jsem všechno v jednom zařízení, cenově dostupné technologie už na to byly, alespoň co se týká kapacity úložiště s funkčností jako bylo WizPy v roce 2007 (akorát to nebyl mobil). Máme období 01/2013 a Ubuntu přichází s Linuxem pro smartphone. Tehdy to bylo jen moje přání, aby něco takového existovalo.

Tohle jsem napsal 12/2007:

Tedy kompletní desktop si člověk může nosit s sebou. Že to nechápete? Jde o to, že Android zůstává svázaný v tom malém zařízení s malým displejem. Tyhle hranice nelze překročit. Ale asi by nebylo těžké, aby existovalo mobilní zařízení s Androidem od Googlu a v něm současně druhý OS Linux podobně jako v zařízení WizPy a mělo by to sdílený datový prostor. Chci toho tak moc? Dočkám se někdy takového výrobku?

A pak že vývoj jde hrozně rychle, že ho sotva stačíme sledovat. Dokonce se najdou lidé, kteří tvrdí, že se tenhle směr vývoje téhle techniky nedá nikdy předpovědět.

Tak já si zase příště budu něco přát :)

Sdílet