Hlavní navigace

Jak vidím Linux po letech

6. 11. 2012 7:07 (aktualizováno) Pavel Chalupa

Není pro mě u Linuxu důležitá svoboda za každou cenu, ale spíše svázání na konkrétní možnost a nemožnost si znovu vybrat, když mi něco nevyhovuje.

Pojem Linux jak ho beru já

Linux, jako význam pojmu, je pro mě důležitý. Ale není to fanatický význam a držení se správného vyjádření GNU/Linux nebo lépe linuxová distribuce. Klidně to může být Debian s BSD jádrem a smysl to dává stejný.

Volba distribuce a svoboda vs masový uživatel

Ta svoboda volby distribuce tu stále je. Jenom jaksi nechápeme, že masový uživatel o tu svobodu nemá zájem, není to jeho priorita. O tu svobodu má zájem jen asi 1% uživatelů. A paradoxně i většina z tohoto jednoho procenta si zase volí masový produkt Ubuntu. Lidi prostě už jiní nebudou, svoboda je nebere. Já volím kompromis kdy využívám výhody masovosti Ubuntu ohledně hotového software a Ubuntu kompatibility. Používám odlehčené Lubuntu, které je ve stylu Win95/Win98. Je tu sice o něco lepší volba OpenSUSE ohledně správy systému přes YaST, ale upřednostňuji rychlost. Občasné ruční nastavení systémových věcí pro mě není takový problém a celkově to dělám prakticky jednou za život nainstalovaného systému.

Android už není o této svobodě volby

Android je masová záležitost a se svobodou volby a Linuxem, jak ho chápu já, to už nemá nic společného. Z mého pohledu na význam slova Linux a toho co představuje, pasuje nejlépe CyanogenMod. Tam by byla moje volba.

Komunita je falešný pojem

Dalším pojmem, který se používá, je komunita Linuxu. Spíš je to komunikace individualistů než komunita. Najde se jeden vůdce individualista a hodně lidí (individualistů) se stejným smýšlením začne komunikovat na stejné vlně. Nic to nemění na tom, že těch individualistů je jen jedno procento a nikdy jich víc nebude, i když budeme „z linuxové komunity“ hlásat, jak se Linux rozšiřuje v podobě Androidu.

Vznik nové distribuce (Linuxu atd.)

Nová distribuce vznikne tehdy, když se najde individualista, který je schopný vytvořit novou distribuci a zároveň nenašel žádnou, která by mu vyhovovala. Nebo není ochoten přijmout kvůli svému egu, že není ten 1. VIP, který tu distribuci tvoří. Někdy se to podobá honbě za jedinečností sebe sama, jako při volbě ženského oblečení na večírek. Dovedete si představit, jak to bude vypadat, když se sejdou dvě dámy v úplně stejných šatech? To je přece ostuda :-)

P.S.: aby to bylo chápáno správně, tak největší VIP je ten, který má vlastní distribuci, sám si ji spravuje a nikdo jiný ji nemá ;-)

Sdílet