Hlavní navigace

UbuntuGNOME 14.10

2. 10. 2014 15:08 (aktualizováno) Marek Pszczolka

Jsem velkým fanouškem a zastáncem Gnome 3 a Gnome Shellu. Toto prostředí mi vyhovuje ze všech nejvíce a připadá mi i nejmodernější. takže ať už zkouším jakoukoliv distribuci, v drtivé většině se týká desktopu Gnome Shell, v případě Linux Mintu jeho forku Cinnamon. Ovšem ačkoliv mi přijde distro Linux Mint jako hodně uživatelsky přívětivé, kvalit GS aplikovaný Cinnamon nedosahuje. Každopádně je Linux Mint jako jedna z mála distribucí, kterou doporučuji „windowskákům“ k lehkému přechodu…

Teď jsem jistou dobu používal jako jediný a hlavní operační systém Debian 8 Jessie s Gnome Shellem 3.12. Stabilita neuvěřitelná, o tom žádná. Ale protože jsem stále ve svých skoro 48 letech hračička, když vyšel Gnome Shell 3.14 a já si jej vyzkoušel pomocí LiveCD přímo ze stránek Gnome 3, hned jsem si řekl, tak tohle už je sakra něco… Tohle prostě musím mít ;)

Jako první mě napadla distribuce Fedora. Zrovna vyšla verze 21 Alfa 1, tak jsem stáhl ISO a vypálil a nainstaloval. Ale jak jsem tak testoval, bugů tam bylo ještě dost a snad je do října , teda opravuji do prosince, kdy má vyjít finální verze Fedory 21, opraví. Raději jsem tedy sáhnul po UbuntuGNOME 14.10, které vyšlo zrovna ve verzi Beta 1, nainstaloval a začal testovat. Vyladil jsem si dektop k obrazu svému a začal se připravovat na upgrade Gnome Shellu z verze 3.12, která je v UG 14.10, na GS 3.14, který už byl v PPA zdrojích Gnome 3 Staging. Upgrade se povedl až na podruhé při zadání příkazu „sudo apt-get dist-upgrade“. Od té doby, tedy od neděle, používám a testuji UbuntuGNOME 14.10 s GS 3.14.

Zatím je většina aplikací použitelná a nepadají. Nepodařilo se mi rozjet Birdfont, který je v repozitářích, po spuštění se objeví prázdné okno a nic, musí se zabít. Taky se mi vždy po cca 3–5ti minutách sekne Half-Life 2, HL1 jede v pohodě. Běžné aplikace, které používám – Firefox, Evolution, gThumb, GIMP, Rhythmbox, VLC, gedit, Bluefish, Filezilla, Gnome Commander ap. fungují na 100%. A je zajímavé, že v UG 14.10 s GS 3.12 se mi totálně sekal Evolution a Rhythmbox, že se komplet prostředí trhalo a nebylo použitelné ani po restartu GS, po upgrade na GS 3.14 už tohle není.

Takže uvidím, jak to vše pošlape ;)

[gallery link=„file“ columns=„4“]

Upgradoval jsem i vlastní téma pro Gnome Shell, nyní pro verzi 3.14 >>> Glassfull >>> ostré rohy, transparentní panel bez zaoblených okrajů

Sdílet