Hlavní navigace

Tribler - decentralizovaný bittorrent klient

29. 7. 2011 18:34 (aktualizováno) Pavel Chalupa

Dal jsem si na Googlu hledat „Tribler root.cz“ a není tu jediná zmínka o tomto softwaru. Root.cz jako odborný server by měl být mezi prvními, kdo o tom píše.

První zmínka je na diit.cz 8. července a PC World 18. července. V zahraničí se o Tribleru psalo už v prosinci 2010 na Slashdotu. Tento klient pro bittorrent mi přijde docela převratný. Samotné torrenty je možné vyhledávat přímo v klientu a není nutný žádný prostředník a vyhledávač torrentů, vše je plně decentralizované. Samotný klient sleduje zda kromě stahování také distribuujete a ve stavovém řádku vidíte vlastní kvalitu jako člen sítě. Podle toho pak přizpůsobuje rychlost stahování přímo pro vás. Klienta jsem si nainstaloval zhruba asi po roce, co jsem naposledy něco přes torrent stahoval. Nestačil jsem se divit, co se za tu dobu stalo. Jako nezbytnou nutnost pro torrenty se doporučuje IPblock. Před rokem jsem ho měl a bylo na něm blokováno asi 270 tisíc IP adres. Když se teď spustil, musel jsem se snad třikrát podivat na číslo o počtu blokovaných IP adres. Bylo tam asi 1,8 miliardy. Pokud vezmu, že 32 bitové číslo (IPv4) je nějakých 4,3 miliardy, tak to máme skoro polovinu internetu.

Co se týká samotného Tribleru, tak jsem zkusil stáhnout jednu věc jako zkoušku, abych viděl co se děje (prostě proto, že nemám co stahovat, nic stahovat z torrentu nepotřebuju). Kvalita „sdíleče“ se měnila docela rychle. Po stažení souboru stačilo nechat běžet distribuci do té doby, než se zhruba stejný objem odeslal a z nejhoršího hodnocení kvality bylo rázem nejlepší.

Bohužel nic není dokonalé. PC mi běží nepřetržitě a Tribler běžel pár dní. Pak jsem ho ukončil a začaly se dít zvláštní věci se síťovým subsystémem. Nešlo mi odesílat ani přijímat poštu. Možná to bylo způsobeno příliš mnoha síťovými spojeními kvůli torrentu jako takovému, ale já takové věci už od určité doby nezkoumám a řeším je restartem. Dřív jsem takhle řešil problémy s Windows a zdá se, že se stejný postup dá použít i u Linuxu. Ne, opravdu nepolezu do terminálu a nebudu psát:

sudo /etc/init.d/networking restart

…jsem línej a radši provedu restart.

A to nejlepší na závěr: projekt je financován z prostředků Evropské Unie. Když si vezmu, že to jsou vlastně jen peníze zaplacené námi všemi na daních a jenom prodělají takový cestovní okruh ze státního rozpočtu ČR do EU a přes ohromné papírování zase zpátky třeba i do česka… nebo na tento projekt… tak zase vidím na těch daních něco pozitivního, když se z nich financuje třeba Tribler, který už spolykal několik milionů Euro.

http://www.tribler.org/

Sdílet