Hlavní navigace

Tak nám Facebook zabije ICQ?

14. 2. 2010 16:50 (aktualizováno) brk

Mediální událostí posledních dnů jsou bezesporu zimní olympijské hry v kanadském Vancouveru a daří se jim zastínit takřka vše napříč obory. V tomto mediálním stínů nám na IT serverech docela zazářila zpráva, že nyní se dá přes Facebook komunikovat i obyčejným jabber klientem.

Davy v diskusních fórech na IT zaměřených serverech jásají, jak nám ten skvělý Facebook konečně jednou provždy zadupe kilometr pod zem to „zlé hnusné nespolehlivé …“ ICQ. Redaktoři v tomto směru raději optrněji pokládají pouze řečnické otázky, jako např. Vojtěch Bednář ve svém článku Facebook týden: Chat se osamostatnil, zabije konečně ICQ v Česku? na lupě a obyčejní uživatelé, kteří tvoří většinu uživatelů facebooku? Ty to zajímá asi jako podpora synchronizace jejich mobilu s Outlookem.

Facebook má obrovskou uživatelskou základnu, o tom není pochyb a stále častěji ho používají i ti, kteří ještě ne tak dávno byli zásadně proti němu. V tomto směru má Facebook našlápnuto velmi dobře. Jako protokol zvolil XMPP, nad čímž v oboru zasvěcení lidé také jásají. Půjde použit libovolného klienta, už žádná reklama na ICQ nebo porušování licencí, tak kde je tedy problém?

Email i ICQ dnes používá kde kdo a obojí je možné používat jak přes web, tak přes klienta. U ICQ je de facto standardem klient, ať už naprostých laiků oficiální, nebo u těch zkušenějších alternativní. Klienta stáhnou, spustí, vyplní registrační dotazník, nebo už zadají uživatelské jméno/heslo a jedou. Pokud mají alternativního multiprotokolového klienta, tak ještě během instalace kliknou na květinku a tímto to končí.

Naproti tomu mail pro stejného uživatele typicky znamená, že se musí přihlásit na Seznam nebo Centrum. Outlook sice znají z práce, ale nakonfigurovat ho nezvládnou. Znají jméno a heslo, ale co to je ten POP3/IMAP server? A SMTP u kterého se leckdy zapotí i ostřílený veterán? Jabber je super, ale jeho nastavení se blíží spíše poště než ICQ a tady je zakopaný pes a nespasí to ani obrázkové návody. Uživatelé neví a nechtějí vědět jaký nastavit server a jaké zvolit šifrování.

Jestli má Facebook jabber nějak zabodovat a zatopit konkurenci, tak musí mít v prvé řadě intuitivního předpřipraveného klienta s hromadou naleštěných animovaných smajlíků, kde se zadá maximálně jméno a heslo, protože přesně tohle uživatelé chtějí. Nezajímají je úžasné schopnosti XMPP, chtějí jednoduchost a funkčnost.

Trošku mi to připomíná vyprávění kolegy, jak se svou matkou vybíral nový mobil. Prodavač do ní čtvrt hodiny hustil údaje, co který telefon dokáže a když se ve finále zeptal, který si vezme, tak se dočkal odpovědi „ten co vypadá jak pudřenka“.

Sdílet