Hlavní navigace

Rukojmí v nechtěném sporu

23. 6. 2009 12:28 Svatopluk Vít

Již opravdu dlouhá léta (myslím tím více než 15) se u nás ve firmě používá jeden program.  Jsme s ním spokojení, nikdy nebyl žádný problém. Dodavatelské služby jsou na vysoké úrovni. O to více nás zaskočila zpráva jednoho ze společníků firmy a v podstatě nás donutila nějak reagovat.

Na konci května totiž do firmy dorazil dvou stránkový informační dopis, ze kterého jsme se dozvěděli, že firma má dva společníky, kteří firmu založili před dvaceti lety a nyní jsou v nějakém sporu. První ze společníků v dopise líčí poměry ve firmě, které jsou údajně způsobeny druhým společníkem a vše to vyústilo v to, že první společník kontaktoval jinou firmu a domluvil se s ní, že převezme veškerou podporu stávajících uživatelů programu. K završení všeho se vzdal veškerých výkonných funkcí v původní firmě.

Aby zajistil stabilitu a zázemí stávajících uživatelů programu, podařilo se mu zaměstnance a vývojový tým převést do nové firmy. První společník pak před nás položil právo volby. Chcete používat stávající program a v podobě v jaké jej léta znáte? Vypovězte smlouvu a podepište novou s další,  tentokrát naší firmou. Nikde se samozřejmě nemluví o „nástupnické“ firmě, protože ji vlastně ani není. Budete mít ale jistotu toho, že vše bude tak, jak chcete.

Odpověď druhého společníka na sebe nenechala dlouho čekat a tak jsme obdrželi druhý dopis, který uvádí tvrzení prvního společníka na pravou míru a začalo se prát špinavé prádlo. Druhý společník v něm poukazuje na některé podivné shody náhod (v podstatě jde o to, že pokud jsou ve firmě dva společníci, mohou docela nezávisle provádět kroky, aniž by je ten druhý posvětil). Třeba že ta druhá firma byla založena manželkou prvního společníka (údajně v roce 2003), že se v této firmě taktéž pohyboval ve funkci jednatele a že původní firma nemá od 1.července žádné zaměstnance.

Rada od druhého společníka je také jednoduchá – díky jednání s ještě jinou firmou jsem vám domluvil možnost přechodu na úplně jiný produkt. Zajistíme kompletní převod dat, vyjednal jsem i slevu. Navrhuje to hlavně z toho důvodu, že s prvním společníkem zahajuje sérii soudních pří. Výsledkem mohou být předběžná opatření, která zabrání firmě přebírající zaměstnance a kód, s programem jakkoliv disponovat. Soudní stání se povlečou léta a výsledek vlastně vůbec není jistý. V obou dopisech je dalších několik podstatných faktů, nechci a nemůžu je dále komentovat, bude to na soudu.

A s touto „korespondencí“ za mnou dorazila kolegyně, která daný program používá, vede v něm svou agendu a plně jí vyhovuje. Její otázka je na místě – Co máme udělat? Jsme uprostřed roku, za služby na tento rok jsme již zaplatili. Můžeme vypovědět smlouvu a uvidíme, co se bude dít.

Variant se nabízí několik – zůstat u původního programu a přejít k firmě prvního společníka. Tady je riziko, že soud zakáže této firmě jakkoliv s programem (a se zdrojovým kódem a s podporou) manipulovat. V tu chvíli je to na nic.Výhodou je, že se nezmění prakticky nic – stejný produkt, stejní lidé.

Druhý společník nabízí převod dat z programu na jiný produkt. To představuje docela velké nároky na uživatele a na testování, zaškolení atd. Dělat tuto operaci uprostřed roku a ze dne na den je docela riskantní. Stále však zůstáváte účastníkem sporu, byť nepřímým.

Původní firma tedy dnes již ve své klasické podobě neexistuje. Je zde produkt s nějakou uživatelskou základnou, ale jeho další budoucnost je nejistá. Jako třetí varianta se nabízí přechod k úplně jinému produktu, nastane však asi problém s historickými daty…

Sdílet