Hlavní navigace

Snadná a rychlá úprava metadat fotografií

11. 9. 2008 18:30 (aktualizováno) Tomáš Kavalek

Chorvatsko - vlnyJako každý rok jsem prvních deset dní v září trávil dovolenou v Chorvatsku. Jelikož je zvykem vždy po návratu z dovolené prezentovat „důkazní materiály“, tedy fotografie, udělali jsme si radost a pořídili nový fotoaparát – Nikon D60. Fotky vyšly skvěle, i když jsem se s ním teprve učil. Jezdíme vždy s mým kamarádem a jeho dcerami. Holky chtějí samozřejmě fotografie, které jsem nafotil. Jelikož jim ale nechci dát jen ty fotky, na kterých jsou, ale i jiné, musel jsem z důvodů, které nechci nijak příliš rozebírat (o děti se tu nejedná), provést alespoň částečnou ochranu autorství u fotografií, aby nebyly zneužity – některé se totiž vážně povedly. Hledal jsem na Internetu a našel zajímavou aplikaci, která svižně, jednoduše s inteligentním ovládáním zvládne upravovat metatagy (EXIF, IPTC a XMP) – objevil jsem exiv2 (ano, někteří se mi mohou smát, že jsem tuto skvělou věc objevil až teď, ale dřív jsem prostě neměl potřebu). K dispozici je jak ve zdrojových kódech, binárná distribuci pro MS Windows, tak i jako balíček pro všemožné distribuce. První co mě uchvátilo je funkce z terminálu, nebo chcete-li příkazové řádky, takže žádné zbytečné klikátko.

Abych zápis příliš uměle neroztahoval, provedu názornou ukázku. Chci upravit Copyright v IPTC u všech fotografií v jednom adresáři. Vytvořil jsem si tedy soubor iptc_copyright.txt, který obsahuje následující řádek (přesný přístup k tagu copyright lze vyčíst z manuálu IPTC tagů):

add  Iptc.Application2.Copyright String "(c) Tomas Kavalek 2008"

Pak už jen v adresáři s fotografiemi spustíme exiv2 -m iptc_copyright.txt * a za chvíli je hotovo. Exiv2 toho umí samozřejmě mnohem a mnohem více, mně však zatím stačila pouze úprava jednoho tagu, a to zvládl rychle a bravurně – 250 fotografií o velikost 1GB bylo zpracováno za necelou minutu.

Sdílet