Hlavní navigace

Bezpečnostní update. A jak to vnímá uživatel?

4. 3. 2010 13:00 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Můj oblíbený redakční systém Joomla! se ze strany jednoho z jeho uživatelů stal nepochopen. V poměrně rychlém sledu vyšla nová revoluční verze 1.5.0, která byla docela zanedlouho následována opravnou verzí 1.5.1. Update však nebyl funkčního rázu, spíše bezpečnostního. Jenže se to celé setkalo s nepochopením uživatele. Jak se na tuto situaci díváte vy? Nenapadlo vás, že z druhé strany to může být jinak?

Na úvod uvedu v kompletním znění příspěvek uživatele, který se objevil pod článkem, který podrobně popisoval, že vyšla nová verze a jaké věci opravuje :

„Ja uz to nechápu, stavnostně se vydá Joomla v1.5… Všichni se těší jak malí Jardové a pak to dopadne uplne stejně. Spousta chyb… Nic jineho nez chyby… Tímto nechci joomlu nijak pohorsovat, ale zda se mi ze je to jakési CMS z jiné planety… Místo toho, aby byla ustalena nejaka verze ktera bude funkcni na 100% tak se hrnou do verze nove. Nebylo by lepsi vypustit na svet neco dokonceneho a ne neco, co se musi stale jen opravovat? Je to jen muj nazor. Par webů jsem na joomle postavil, ale poslední dobou mne čím dál více odrazuje… x

Je to reakce na to, že se v článku objevuje seznam chyb, které byly opraveny. A že se bezpečnostních oprav objevuje všeobecně více, v mnoha dalších produktech, ba co víc – jsou cíleně vyhledávány. Je jistě jasné, že Joomla! 1.5 funguje opravdu dobře a žádná známá chyba není kritického rázu, která by ji znemožnila používat či něco nebylo funkční. Je to prostě jen názor na to, že se objevují bezpečnostní updaty a že to uživatel vnímá tak, že je daný produkt plný chyb a vypadá to, že se nedá používat.

Jak se na podobné uživatele díváte vy? Přesvědčujete je, že to tak není? Myslíte si, že pomůže osvěta – když bezpečnost, tak co nejdříve? Nebo je to jen pokroucená realita typu Microsoft? Osobně si myslím, že drtivá většina problémů je nejdříve objevena tvůrci, kteří připraví záplatu a až poté publikují, o jakou chybu šlo. Jenže jsem se nikdy nezamyslel nad tím, že by si to někdo mohl vykládat jako přiznání vlastních chyb a neschopnosti. Připomíná mi to jednu statistiku, srovnávající množství chyb v IE a Mozille.

Sdílet