Hlavní navigace

Aby svět nebyl černobílý

23. 4. 2008 12:46 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Předpokládám, že vše začalo docela nevinnou poznámkou – když to tedy umíte líp, připravte články a my je zveřejníme. Dělo se tak na konkurenčním zive.cz a tím „chytrákem“ měli být lidé kolem časopisu Linuxexpres. Výsledkem je, že se na jednom českém portále, který je primárně zaměřen na uživatele Windows a který až skoro nekriticky Microsoftí produkty oslavuje, začala objevovat řada obsáhlých článků o Linuxu.

Došlo k dohodě o spolupráci, kdy jsou členové redakce Linuxexpresu hlavními dodavateli článků „z jiného světa“ a dle ohlasů jsou i úspěšní. Každou středu se objevuje jeden rozsáhlý článek, který je hodně směrován na Windows uživatele, ale zároveň jim ukáže, že ten Linux není jen příkazový řádek a uživatelé sázející tajuplné zkratky. Tento týden vyšel článek o 3D prostředí, minule to byl článek o Linuxu spouštěném z USB klíčenky. Průběžně proti tomu vycházejí i články o dění ze světa Linuxu a opensource.osobně to považuji za úspěch neboť zpětná vazba z redakce je dobrá a mezi čtenáři se také vše těší dobrému ohlasu.

V tuto chvíli mne napadá to, že je vlastně začátečníkům úplně jedno v jakém systému pracují. Že je to spíše strach z toho, že by byli za blbce. Je totiž jednodušší „upirátit“ Windows a být v davu, než říct, že Windows vlastně nepoužívám a mám Linux.

Znám také případ dvou lidí, kteří potřebovali na svém počítači velmi nutně Office a dostali OpenOffice.org. Při nastavování jsem zapomněl nastavit, aby se jim dokumenty implicitně ukládaly jako DOC. Oni to nevěděli (prostě to neřešili) a posílali si ODT. Na „problém“ přišli až ve chvíli, kdy přibrali třetího do party. Po rychlém dotazu si také nainstaloval OOo a jsou všichni spokojení. Vzhledem k tomu, ža opravdu „nutně“ potřebovali MS Office je to celkem paráda. A takto je to i s Linuxem. Lidé jej prostě neřeší. Základní úlohy jsou všude stejné – internet, multimédia, pošta, kancelářský balík.

Těšil jsem se na reakce lidí. Pod článkem o USB klíčenkách se diskutovalo opravdu svěže a diskuze pod dnešním článkem je také velmi věcná. Mně ale ovšem velmi baví sledovat reakce zarytých Win fanatiků, kterým se některé argumenty boří pod nohama. Základní výrok – jedině Vista, protože Aero – byl rozprášen. Ono to jde i v Linuxu. Jenže vše se stáčí na to, proč to vlastně používat? Krásně to někdo shrnul v příspěvku, kde uvedl, že ve Win je to zajímavá nová integrovaná funkce prostředí kdežto v Linuxu zbytečnost, která nemá opodstatnění a zdržuje. Také se objevují hlasy o HW náročnosti, která je prostě v Linuxu nižší.

Ano, podobné články mne utvrzují v tom, že někteří lidé jsou konzervativní a jejich odpor spočívá v tom, že mají naučené fráze. Když jim dokážete, že to tak není, jsou v koncích a otáčejí diskuzi jinam. Já ovšem nejsem žádný fanatický zastánce Linuxu, používám současně oba systémy. A to se mi líbí. Mám možnost. A těší mne, když se takových „testérů“ najde víc a víc. Zároveň však zaujme to, že svět není černobílý a že to tak musíme vnímat. Já chci možnost volby. Tu mám a může ji mít kdokoliv. Když se mnou souhlasí, je to samozřejmě mnohem veselejší. První fáze však už nastala. Je to používání svobodného software na Windows. Kdo před lety věděl něco o Mozilla Firefoxu a Thunderbirdu, OpenOffice.org nebo GIMPu? Dnes je to stále častěji standardní výbava jakéhokoliv počítače bez ohledu na systém…

Sdílet