Hlavní navigace

Český linuxový tisk? Nemáme.

4. 3. 2010 12:57 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Jako bývalého redaktora časopisu Linuxexpres mne dostihla zpráva o tom, že i další tištěný časopis Linux+ v Česku končí. Vypadá to, že v Česku se tištěné linuxové médium prostě neuživí.

Psal jsem, že jsem byl aktivním redaktorem LinuxExpresu (jako portál však LinuxExpres s původním osazenstvem redakce běží dál), málokdo však ví, že jsem byl i aktivním překladatelem pro Linux+. Můžu tedy přispět i svou troškou k tomu, proč Linux+ „z organizačních důvodů“ (což je oficiální zdůvodnění konce) skončil.

Jak jsem již několikrát zmiňoval, jsem z Karviné a polština je mým skoro druhým mateřským jazykem. Někdy v roce 2004 jsme byl osloven lidmi kolem Linux+ o to, zda bych nechtěl překládat z polštiny do češtiny některé odborné články. Vyzkoušel jsem to a byla to docela zajímavá práce. Už v té době však bylo celkem běžné, že se lidé, kteří měli české překladatele na starosti, neustále měnili.

Podle toho vypadala i komunikace s nimi. Trošku z toho čišela snaha mít vše přeložené, ale vyrovávání závazků bylo na dlouhé lokte. O tom však mluvit nechci. V poslední fázi to potom přešlo k tomu, že byla spolupráce z jejich strany ukončena tak, že se prostě neozvali a nešlo se k nim ani jinak dostat. Kontakty se neustále střídaly a nakonec články přestaly docházet úplně. Už tehdy jsem si myslel, že časopis skončil, ale vycházel dál.

Organizační struktura fungovala tak, že sice měli nějakého českého korektora, kterému však zjevně některé věci vůbec nepředkládali. Spolehli se na své překladatele. Kdo jste časopis četl víte, že se tam občas objevovaly nepřeložené pasáže v polštině, případně tam byly upoutávky zjevně psané česky, ovšem polákem a bylo to z textu cítit. Vím, že vznikla i česká pobočka sídlící v Praze, ale nikdy mne nikdo z ní nekontaktoval, znám jen adresu a to je vše. Tolik k vnitřní struktuře.

Zajímavý je pak fakt, kvůli kterému se nakladatelství rozhodlo Linux+ v Česku dále nešířit. Údajně je za tím podobná věc, jako u LE – remitenda. Je totiž velký problém umístit časopis do všech trafik. To musíte udělat, abyste byli vidět. Jenže ne ve všech se časopis prodá. Dodatečné a velké náklady pak vznikají při stahování těchto neprodaných výtisků zpět. A je jich prostě hodně.

Když se tak nad tím zamýšlím, kdo z Linuxových fandů by kupoval tištěný časopis, když informace v něm jsem minimálně měsíc staré, když je k dispozici internet. Musíte nabídnout něco navíc – například kvalitní a nadčasové články nebo přidanoiu hodnotu, kterou u L+ reprezentovala přidávaná DVD. Paradoxně lze říci, že jste vlastně kupovali DVD s programy, ke kterým byl přikládán časopis.

Diskuzi k tomuto tématu (se zajímavými postřehy) najdete např. zde. Nezbývá, než se smířit s tím, že si tištěný linuxový magazín v Česku prostě nekoupíme. Vždy když někam letím pře Frankfurt nad Mohanem, nestačím se divit, kolik linuxových magazínů najdu v němčině v místních trafikách na letišti. Ale to je jen zbožné přání.

Sdílet