Hlavní navigace

Vyzkoušejte Google Chrome (Chromium) pro Linux

10. 10. 2011 11:36 (aktualizováno) Petr Krčmář

Právě jsem si nainstaloval nejnovější build prohlížeče Chromium (Google Chrome) pro Linux. Výsledek mě velmi mile překvapil. Chcete ho taky? Kdo nevěří, ať tam běží!

Už dlouho čekáme na vydání prohlížeče Google Chrome pro Linux. Rozhodl jsem se po čase zkontrolovat stav celého projektu Chromium, který jej vyvíjí a byl jsem velmi mile překvapen. Pokud máte zájem získat aktuální verzi, můžete si ji stáhnout z repositáře projektu Chromium. Úplně dole je nejnovější build.

Stáhnete 13 MB .zip archiv. Ten obsahuje vše v jednom, vše je zkompilováno a připraveno k běhu. Stačí tedy rozbalit a spustit. Jednodušší to být nemůže, navíc neriskujete zavlečení bugovitého kódu do systému.

Vše podstatné je v jediné binárce s názvem chrome. Ta má 33 MB a není stripnutá. Po stripu se smrskne na 26 MB, což vás ovšem omezí v ladění (pokud se do něj chcete pustit). Kromě binárky jsou tu ještě adresáře themes (obsahuje jen standardní téma) a locales (bez češtiny). Stačí spustit ./chrome a jste tam:

Skutečně to funguje, prohlíží, otevírá panýlky a na samotné prohlížení je to docela použitelné. Na titulní straně se ale dozvíte, že tohle ještě není hotový prohlížeč, ale je to pre-alpha a je to určeno jen k testování. Což mě ale neodradiolo, protože to je právě to, co jsem chtěl dělat.

Verze se každopádně tváří jako 2.0.181.0 (build 16151).

Vyzkoušel jsem běžné prohlížení, otevřel jsem různé weby a nezaznamenal jsem žádné prohlížecí potíže, jádro renderuje na výbornou:

Dokonce i simulace pádu zabrala a panel se nechal normálně zavřít.

Prohlížení tedy funguje, ale velmi rychle narazíte na to, že to je tak to jediné, co lze používat. Nastavení, záložky (jako bookmarky) a další funkce zatím dostupné nejsou. Ovšem řekl bych, že dopsat pár GTK dialogů by už problém být neměl, ale vývojáři chtějí mít odladěný prohlížeč jako takový.

Z pohledu uživatele už to vypadá velmi lákavě. Jen pro upřesnění: nemám další zaječí úmysly a Firefox 3 (používám betu 3.5) mi velmi vyhovuje. Ale další prohlížeč do zálohy se hodí a navíc mě baví sledovat vývoj jednotlivých konkurenčních browsidel.

Vyzkoušíte si také Chromium?

Sdílet