Hlavní navigace

Jak zblbnout laickou veřejnost

11. 7. 2008 12:42 (aktualizováno) Petr Krčmář

Právě se ke mě dostalo video, kterak si partička vyrábí popcorn pomocí tří mobilů. Krásná ukázka toho, jak fungují urban legends (městské mýty) a jak se nechají lidé zblbnout.

Video dorazilo s trochu hysterickým předmětem Bacha na mobily!. Našel jsem ho teď na Bombě a vložil sem. Podívejte se sami:

Hned jsem kolegyni, která mi video poslala, odepisoval: „Pěkné, ale doufám, že jsi pochopila, že je to fake.“. Nepochopila. Musel jsem vysvětlovat, dokládat čísla a až pak mi uvěřila, že skutečně třemi mobily nezahřejete na dvacet centimetrů zrníčko kukuřice tak, aby explodovalo.

Bohužel tahle šílená propaganda je tak krásně uvěřitelná, že na ni skočili skoro všichni, kteří nemají páru o „výkonech, příkonech, wattech“, jak napsala kolegyně. Stejně tak veřejnost věří, že se dá vejce uvařit natvrdo dvěma mobily.

Á propos, vzpomněl jsem si na druhou historku, která se k tomu váže: S kamarádem jsme byli před dvěma dny vybírat kameru. Má zálusk na moderní flashovou kameru a v jednom obchodě se nám kamerka pozdávala a tak kolega vytáhl kartu z PDA, že si něco natočí a doma se podívá, jak to vypadá s kvalitou. Prodavačka vykulila oči a říká: „To tam nesmíte dávat. To kvůli virům a tak, co kdyby byla ta karta zavirovaná.“ Aneb jak se dá zblbnout veřejnost.

Sdílet