Hlavní navigace

Televize v telefonu či tabletu

7. 12. 2012 16:45 Jan Kulhánek

Před dvěma měsíci jsem si koupil televizní tuner Tivizen Nano (od společnosti iCube), který přináší DVB-T do smartfounů, tabletů i na desktop. K zařízení se tento televizní tuner připojí pomocí wifi (sám vytvoří hot spot) a vše se ovládá a zobrazuje přes aplikaci Tivizen DVB-T wi-fi, dostupné pro platformy Android, iOS, Windows a Mac. Aplikace umožňuje alutomatické ladění a také záznam vysílání s možností time-shift.

tivizen nanotivizen dvb-t wi-fi aplikace
fullscreen

Malá odbočka, než budu pokračovat dál v popisu zařízení a ve sdílení zkušeností z reálného provozu: K čemu je dobré mít v telefonu či tabletu televizi… A je to dobré řešení pro desktop?

Jste-li televizní maniaci, pak se na takové věci neptáte. Já televizní maniak rozhodně nejsem, ale občas se chci podívat na zprávy nebo sport mimo domov v místech, kde není k dispozici wifi. Na chalupě je zase prima pustit dětem večerníček nebo ranní pohádky, nechají vás déle spát:-)

Můžete si také jako občasní televizní diváci takto zpřístupnit vysílání doma, určitě by to bylo komplexnější řešení než USB tuner, který k telefonu ani tabletu nepřipojíte. Má to ale své limity, většina z nich bude zřejmé při dalším popisu. Jeden podstatný tu zmíním hned – aplikace není pro linux, pokusil jsem se jí zprovoznit přes wine, ale nefungovalo to (instalace proběhla, aplikace se spustila a spárovala se s tunerem, ale selhávalo zobrazení vysílání) – třeba to někdo vyřeší. Nemám tušení, zda tuner používá ke streamování obrazu a zvuku do zařízení nějaký standardní protokol, pak by možná šlo použít nějaký open-source…

Zpět k Tivizen Nano: Jde o velmi lehkou krabičku do dlaně, na jedné s teleskopickou polohovatelnou anténou, USB konektorem pod krytkou pro napájení a jediným tlačítkem on/off. Na vrchní straně jsou ještě stavové diody, není tu žádný konektor pro připojení k externí anténě. Po spuštění se ihned aktivuje wifi hot spot, veškerá nastavení (ladění a přepínání kanálů) probíhá v připojeném zařízení.

Přidávám základní parametry (ze stránek prodejce SunnySoft, kde jsem výrobek zakoupil) s drobným doplněním:

  • Technické parametry:
  • Úplné automatické vyhledávání všech kanálů 6/7/8 MHz – obstarává aplikace
  • Podpora detekce zvuku standardu DVB-T
  • Podpora funkce záznamu a časového posunu
  • Rozlišení videa:
  • DVB-T: 640×480
  • ISDB-T: 320×240
  • EPG televizní průvodce – špatně zobrazuje češtinu
  • výdrž na jedno nabití až 3,5 hodiny (je možné nabíjet za provozu)
  • není možné mít připojen TV Tuner a zároveň brouzdat po webu pomocí Wi-Fi
  • K tuneru nelze připojit zároveň více zařízení

Jak to v reálu funguje? Kupodivu velmi dobře – tuner jsem zkoušel na různých místech po republice a většinou jsem uspěl. Při změně lokality musíte znovu projít automatickým vyhledáváním kanálů a určitě je vhodné tuner umístit na okenní parapet, aby dobře „viděl“ ven. Tady právě oceníte bezdrátové připojení, vy sedíte pohodlně v křesílku se svým zařízením, zatímco pro tuner najdete nejvhodnější polohu pro příjem signálu, která by nejspíš nebyla pohodlná pro vás.

Vyzkoušel jsem také z experimentálních důvodů funkčnost za jízdy – v tramvaji po Praze příjem bez problémů, ve vlaku časté výpadky nebo vůbec nic – jsem v tomto směru laik, ale myslím, že problém bude jak v nesourodém pokrytí, tak s příjem signálu v určité rychlosti pohybu přijímače(?)

Ještě před příchodem Tivizen Nano se u nás začal prodávat Tivizen Pico, který se připojuje přes microUSB – to jistě ušetří energii, ale )i podle recenzí) výrazně zhoršuje příjem. Nově je také k dispozici zařízení Tivizen iPlug, který je určení pro domácí DVB-T příjem opět s připojením přes wifi. Oproti Nano nabízí iPlug připojení externí antény, ale jinak parametry přístroje jsou stejné – na vysílání v HD kvalitě zapomeňte a opět nepodporován linux.

Je otázka, zda za 2680 Kč dostanete to, co od takového zařízení očekáváte. Já osobně jsem spokojený občasný uživatel, aplikace pro Android prošla updatem, po kterém je naprosto stabilní a rozšířila se kompatibilita s dalšími zařízeními. Tuner mi dobře funguje s Transformerem Prime i se Samgungem Galaxy SIII, spíše z principu mi ale vadí, že Tivizen Nano nefunguje i na mém notebooku s linuxem.

Sdílet