Hlavní navigace

Názor ke článku Haló, nemohu otevřít dokument od Franta - [8] [11] [17] Jestli někdo používá tak zaostalý systém,...

  • 17. 4. 2007 16:27

    Franta (neregistrovaný)

    [8] [11] [17]
    Jestli někdo používá tak zaostalý systém, že má problémy s diakritikou v názvech souborů, tak je to jen jeho problém. A to bez ohledu na to jesli používá Windows nebo libovolný Unix.

    Totéž v e-mailech: jestli někdo neumí přečíst správně napsaný mail s diakritikou (UTF-8 případně Latin 2), tak je to jeho problém a já jako odesílatel ho za něj řešit nebudu. Výjimku, kterou jsem ochotný strpět, jsou jen lidé žijící v zahraničí, kteří se mohou vymlouvat na to, že nemají česká písma.

    Když jsem nemohl občas přečít v Gaimu zprávy z ICQ s češtinou, tak to taky byl můj problém a musel jsem si ho vyřešit sám. Stačilo si nastavit správné kódování. Teď už ale používám Jabber a jsem za vodou.


    K původní otázce formátu: dávám přednost PDF -- většinou dávám někomu nějakou informaci a není nutné aby dotyčný měl možnost dokument editovat. Pokud to jde (když nezáleží na formátování), tak je lepší poslat to v těle zprávy (nesnáším, když někdo napíše dopis ve Wordu a pošle mailem, když ho mohl stejně dobře napsat rovnou do mailu) nebo v TXT.

    Pokud se posílá ODF nebo DOC, tak je IMHO nutná domluva předem, protože ODF na*ere uživatele MS Office, stejně jako DOC může na*rat uživatele, který MS Office nemá.