Hlavní navigace

Tip na pracovní notebook s Linuxem

28. 10. 2014 16:08 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Uvažujete o koupi nového notebooku, chcete na něm hlavně pracovat, občas si zahrát hry, chcete mít velký a kvalitní displej a nebudete ho často přenášet? A hlavně – poběží na něm Linux „out-of-the-box“?

Pak mám tip: Koupil jsem notebook Acer Aspire V3 772G Black bez operačního systému (předinstalovaný Linpus). Jde o variantu s 17" matným displejem a klávesnicí, na které se opravdu dobře píše. Cena kolem 20 000 Kč.

Jak jsem k tomuto modelu dospěl? Podle poměru cena / výkon jsem měl několik adeptů, pak jsem vzal flash disk s nainstalovaným Ubuntu 14.04 a navštívil obchod s prosbou, aby mě nechali Linux nabootovat. Nikde jsem s tím neměl problém, všude byli ochotní, většinou i věděli, o co jde.

Modelu od ASUSu nefungoval při spuštění touchpad, HP zase nenašlo wifi sítě. Je velmi pravděpodobné, že by se mi podařilo hardware rozchodit, ale neměl jsem na to čas a prostě se mi tím nechtělo tentokrát zabývat. Na třetí pokus to vyšlo.

Kompletní parametry:

Intel Core i7 4702MQ Haswell, 17.3" LCD 1920×1080 antireflexní, RAM 8GB, NVIDIA GeForce GT750M 4GB, HDD 1TB 5400 otáček, DVD, WiFi, Bluetooth 4.0, HD webkamera, čtečka karet, 6 článková baterie

Po instalaci Ubuntu 14.04 fungovalo vše bez problémů, bez jakýchkoliv doinstalací běží wifi, bluetooth, čtečka paměťových karet, webkamera – prostě všechno. Tedy skoro všechno: Pokud chceme využít pro hraní her druhou grafickou kartu NVIDIA, musíme zprovoznit systém OPTIMUS pro přepínání karet. K tomu slouží v Linuxu projekt Bumblebee.

Instalace Bumblebee v Ubuntu 14.04

sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates

sudo apt-get update

sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia

sudo reboot

Pokud chceme spustit hru s vkonnější grafickou kartou, předsadíme příkaz „optirun“:

optirun aplikace

Existují doplňky, které pomohou jak s instalací, tak s definicí, jaké aplikace se mají přepnout do grafické karty NVIDIA.

Instalátor

sudo add-apt-repository ppa:alessandrofac93/bumblebee-config-gtk-dev

sudo apt-get update

sudo apt-get install bumblebee-config-gtk

Osobně jsem se bez tohoto prográmku obešel.

Doplněk – indicator do lišty
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-prime prime-indicator

Tato utilitka je naopak velmi užitečná – ze seznamu naklikáme aplikace, které chceme spustit s kartou NVIDIA, pak už žádné „optirun“ nebudeme potřebovat, navíc indikátor signalizuje zapnutí a vypnutí druhé karty.

Sdílet