Hlavní navigace

Jak vytvořit z videa a fotek DVD

8. 8. 2010 20:15 (aktualizováno) Jan Kulhánek

A máme tu další prázdninové téma – přivezete si z výletu či dovolené video, fotky a rádi byste vytvořili pro sebe či blízké DVD.Příznivci youtube či MP4 mohou nabídnout, že DVD už začíná být anachronizmem, tuhle diskuzi bych nechal stranou, navíc si prostě nebudou číst část o authoringu.

Linux se v tomto směru stává pro běžného uživatele použitelným jen zvolna u analogového videa potřebujeme tv kartu, která pod linuxem poběží, pro střih videa budeme chtít použít software, který nebude každou chvíli padat, k vytvoření DVD (authoring) zase program, který bude přehledný a bude něco umět. Dobrá zpráva je, že na všech frontách se situace zlepšuje, ale srovnatelné to s jinými platformami není.

S variantou all-in-one (jako je pro windows např. Pinnacle Studio nebo Cyberlink PowerDirector – oba produkty placené, nebo iMovie pro Mac) se můžeme zatím rozloučit, budeme kombinovat programy, které se mi osvědčily, většinu z nich najdete v repozitáři. Ještě dodám, že budu psát o software pro „sváteční střihače“, který nevyžaduje velké studování manuálů.

1. Jak dostat video či fotky do počítače

Pokud máme digitální kameru, pak video zkopírujeme stejně jako fotky z foťáku. Můžete mít problém s korektním řazením jednotlivých scén, např. kamery JVC používají k pojmenování souborů hexadecimální soustavu. V linuxu jsem zatím nenašel stříhací program, který by  si nemyslel, že scéna pojmenování „videoFF“ patří před scénu „video00“. Pak použijeme po stažení videa nějaký program na hromadné přejmenovávání souborů. Pokud máme ještě analogovou kameru nebo chceme zpracovat starší VHSku, načteme video přímo do stříhacího programu (umí to např. Kino, Kdenlive, Cinelerra).

2. Střih videa, slideshow z fotek

Tady se situace prudce zlepšila, programů je více a jsou stabilnější. Hned po instalaci Ubuntu máme k dispozici asi nejjednodušší z nich – PiTiVi – moc toho neumí, ale na základní střih pro začátečníka stačí a má celkem bohatý výběr formátů pro export videa. Program Kino je známý už delší dobu, umí nahrát analogové video, jinak se mi s ním moc dobře nepracovalo. Vůbec nevypadá špatně rychle se rozvíjející projekt OpenShot, ale více možností získáme až programem Kdenlive. Byl by perfektní, kdyby při větším objemu dat hodně nespomalil a občas nepadal. Nejpropracovanější je Cinelerra, ovšem také nejsložitější co do nastavení, navíc narozdíl od Kdenlive nezvládla přečíst video z mé FullHD kamery JVC.

Kromě videa jsem zmiňoval i fotky, měl jsem na mysli prezentaci obrázků v podobě slideshow. To může být na DVD jako samostatný titul nebo šikovně zakomponovaný do sestříhaného filmu. Už jsem o tom psal, takže tady je okomentovaný přehled několika programů.

3. Příprava pro DVD authoring

Než se pustíme do generování DVD, musíme mít sestříhané video uložené ve správném formátu a velikosti, to znamená jako MPEG 2, velikost 720×576 pixelů, bitrate nesmí přesahovat 9800 a s tzv. NAV packety. Buď se nám takto podaří přímo vyexportovat video ze stříhacího software a nebo (s určitou ztrátou na kvalitě) s výše popsanými parametry překonvertujeme.

Pro konverzi videa se mi zdá nejjednodušší použít WinFF (GUI nadstavba pro FFmpeg, žádné widle). Obsluha je snadná – do fronty přidáme videa, zvolíme jako výstupní formát DVD, pak přednastavení PAL DVD (HQ Widescreen), můžeme upřesnit bitrate, o NAV packety se program postará sám. Pro konverzi se dá určitě použít i jiný program.

4. Vytváříme DVD

Pro kompletaci DVD – kapitoly videa, titulky, v menu pak background, popisky, případně hudba – máme v linuxu opět na výběr, při hledání a zkoušení se u mě střídal zájem, rozpaky a často i zklamání. Takže tady je několik nabídek:

DeVeDe je asi nejjednodušší a ne moc intuitivní, zejména práce s menu. QDVDAuthor vypadá celkem profi, ale zklamal mě svými chybami – občas se prostě choval divně. Líbil se mi ManDVD – primárně pro KDE, ale v Ubuntu mi chodil bez problému, vypadá pěkně, přehledně a vše mi fungovalo tak jak má, takže doporučuju (stručný návod). Další fajn soft je málo známý Bombono DVD, je celkem jednoduchý, není sice tak pěkný jako ManDVD, ale zato umí základní střih videa, takže taky doporučuju.

5. Závěrem

Nakonec musím říct, že sestříhat video a vytvořit DVD v linuxu můžeme, zvolna mohu opustit zmíněný PowerDirector, který jsem dostal ke své kameře, už mě nebaví mít kvůli němu nainstalovaná XPčka. Jeho rychlosti a zejména all-in-one řešení se ale zatím žádný linuxový produkt nevyrovná – a to jde o software za cenu od 1500 Kč. Kdybych si mohl za ty peníze koupit variantu (nebo něco podobného) pro linux, udělal bych to, ale taková možnost tu není. Na druhou stranu situaci v této oblasti sleduju už několik let a musím říct, že se rozhodně vyvíjí k lepšímu.

Sdílet