Hlavní navigace

Pohodový zápis

31. 7. 2008 19:15 (aktualizováno) Adam Štrauch

Tak mám za sebou velmi perný týden, krom cestování jsem udělal něco málo i pro roota. Tahle práce má zajímavé pozadí a člověk toho pozná z Linuxového světa mnohem víc.

Ale rád bych začal jinou věcí. Nedávno mi vyšel na rootu rozhovor s Kenem Steenem. Snad i díky tomu rozhovoru (podle toho co mi Ken psal) od té doby přibyly do vifm  4 nové patche plus jeden můj. Nevím o co šlo konkrétně za fičury, ale můj patch vylepšuje práci se symlinky. Vifm se teď tedy nově chová k symlinkům na adresář jako k adresáři a symlinkům na soubor jako k souboru. Také, když vlezete do symlinkového adresáře, tak vám to pwd nepřesune někam pryč k originální pozici, ale zůstává hezky tam kde má být. Ale také jsem zavedl nový bug související s touto fičurou. Když se uživatel vrací ze symlink adresáře, tak se ukazatel hodí nahoru místo toho aby ukazoval na ten symlink.

Ale to nevadí. Chtěl bych všem patcherům poděkovat, že si udělali čas k vylepšení něčeho jako je vifm. Sám ještě plánuji krom opravení zmíněného bugu napsat podporu pro makra.

Abych nezůstal jen u těch lepších stránek. Spousta lidí mi pod článek napsala, že můj „velký“ test souborových systémů byl k ničemu, protože jsem neuvedl parametry každého z nich. I když si myslím, že test byl ok, tak se mu ještě chci věnovat v blogu. Na další článek by to asi nedalo, ale rád bych uvolnil několik zápisků s výsledky pro různá nastavení a doplnil blogpostem i ten vyšlý článek, kam bych dopsal chybějící vlastnosti.

Souborovými systémy ještě nekončíme. Pomalu se nám z toho stává seriál, a tak další díly budou o LVM, JFS/XFS a nakonec o souborových systémech na flashkách. Možná mě ještě něco napadne, možná mi někdo dá nějaký nápad v diskusi, ale těma flashkama bych to jinak na delší dobu uzavřel.

Dále bych se rád věnoval na rootu trochu té administrátorské činnosti, takže články o pythonu, web serveru, email serveru, routerech a dalších podobných linuxových nasazení nebudou vyjímkou. Je to přesně to co mi na rootu chybělo a kvůli čemu jsem se chtěl do redakce dostat.

P.S. Jedu vlakem Českých Drah a musím říct dělaj příšernej kravál, nevim kdo vymyslel protihlukovou stěnu takhle blbě. Taky se mi nelíbí, že tu cejtim něco spálenýho, když tomu tak bylo naposledy, vlak odstavili a já musel jet jinym. Kdybych jel ICčkem, tak jsem sice o hodinu později doma, ale nebyl bych aspoň hluchej :)

Sdílet