Hlavní navigace

Blogovací soutěž na rootu

22. 6. 2011 20:48 (aktualizováno) Tomas Matějíček

Zapojil jsem se jako několik dalších autorů do soutěže na rootu o nejlepší blog post. Něco málo blogovat jsem chtěl už dávno, a soutěž byla nutným a postačujícím impulsem k tomu se zaregistrovat a začít. Ne že bych nutně potřeboval klávesnici (mám jich dost) nebo NAS (bez redundance je úplně o ničem), vlastně ani sám nevím proč mě to blogovat přimělo, ale stalo se.

Strategie

Pokud se někdo rozhodl psát a vyhrát, musel se jistě zamyslet nad strategií. Psát moře příspěvků a nebo málo, ale kvalitních? Nebo moře a kvalitních zároveň? Omyl. S větším množstvím napsaných příspěvků rapidně klesá šance na výhru. Dokonce paradoxně s větším množstvím příspěvků vysoké kvality klesá šance o to rychleji. Jak to? Na konci každého týdne byl utvořen seznam blog postů, a široká veřejnost mohla hlasovat pro jeden nejlepší. Samozřejmě každý hlasující má jiný okruh oblíbených témat. Proto vysoké množství různých postů o různých tématech vede k tomu, že autor sice dostane celkově třeba i 80% hlasů na své příspěvky, ale hlasy se rozloží na jednotlivé posty. Když by jich bylo třeba 10 a jejich kvalita vyrovnaná (byť i extrémně nadprůměrná), dostane v našem případě na každý post v průměru procent pouhých 8.

Varianta vysoké kvantity tedy padá. Pokud měl člověk mít šanci na výhru, bylo třeba napsat pouze malý počet kvalitních příspěvků, aby si sám sobě nekonkuroval. (Zde „kvalitních“ znamená zkrátka příspěvků které budou čtenáři rootu více hodnotit).

Závěr

Nevím, jestli potlačení velkého počtu kvalitních příspěvků bylo v záměru autorů soutěže. V každém případě bych pro příště (jestli nějaké bude) navrhoval první místo dát spíše pisateli s největším součtem hlasů na všechny jeho blog posty za celé období. A především zvolit ceny, které budou opravdu motivační. U mě sice motivace byla „vyhrát, ať už cokoli“, protože mi nejde o věcné ceny, ale o malicherný pocit vítězství (které, pokud přijde, si vždy s notnou dávkou ješitnosti vychutnám, i když vím, že nemá valného významu), u jiných bloggerů to ale mohlo působit spíš demotivačně.

Sdílet