Hlavní navigace

Co chybí Gnome 3 k dokonalosti

2. 6. 2011 19:56 (aktualizováno) Tomas Matějíček

S velkým nadšením a úžasem jsem prozkoumal nový Gnome 3 desktop. První dojmy byly velice kladné, což je u mě spíš vyjímkou. Dneska jsem si zkusil reálně v tomto prostředí pracovat, a nadšení mírně opadlo. O své dojmy se podělím, doufaje, že třeba někdo v diskusi odhalí způsob, jak některý z níže zmíněných nedostatků překonfigurovat.

Zrušení nabídky Start a vytvoření fullscreen Activites je krok absolutně správným směrem – dokázat se oprostit od leta-používaného principu startovací nabídky a vymyslet něco opravdu jiného a hlavně použitelného není vždy snadné, a tady se to podle mě povedlo. Aktivace prostým najetím myši do levého rohu obrazovky je také dobrá volba.

Panelu Favorities vlevo na boku obrazovky už toho ale trochu vytknout musím. Ze začátku jsem si myslel, že není možné zvolit velikost ikon v panelu a že se tam tedy při výchozím nastavení těch ikon moc nevejde, ovšem po přidání několika dalších položek se ikony samy zmenšily. Panel se tak přizpůsobuje dle obsazení. Navíc báječně snoubí běžící aplikace s oblíbenými položkami, takže se v panelu objevují ikony aktuálně spuštěných programů a mizí při jejich ukončení. So far so good.

Chybí ale vizuální rozlišení běžících a neběžících aplikací, a pak vizuální znázornění, kolikrát je daná aplikace spuštěna; s tím souvisí možnost po najetí na ikonku (např firefoxu) nějak snadno vybrat konkrétní okno z aktuálně běžících oken (když jich je víc). Windows 7 tohle řeší prefektně, ikonka spuštěného programu má rámeček, a po přejetí myší jsou nabídnuty aktuálně otevřená okna. Viz screenshot, už v panelu je u ikony firefoxu znázorněno, že mám otevřeno víc než jedno okno, a Windows po najetí myší hezky nabídne náhledy všech oken a můžu kliknutím zvolit jedno konkrétní, nebo dokonce zavřít okno jiné, aniž bych do něj přepínal. Nejsem propagátorem Woken, ale tohle se chlapcům v Redmondu povedlo.

Dost velkou nedotaženost vidím v nutnosti skoku do pohledu Activities pro zobrazení panelu s ikonkami. V hodně případech se hodí možnost vidět panel stále, či nechat ho vysunovat zleva či odjinud po najetí myší ke kraji obrazovky, tedy do míst kde přímo očekávám že se objeví ikona na kterou chci klikat. Takhle je nutno myší kroužit, nejdřív do horního rohu na Activities, a pak zpátky dolu na konkrétní ikonu. Přepínat mezi několika fullscreen okny pomocí myši je bez tohoto kroužení nemožné.

Dost bylo panelu Favorities.

Co se mi jeví jako nejhůře provedené, je panel na horní straně obrazovky. Čekal bych, že se do něj alespoň přesune menu aktuálního okna, případně alespoň titulek okna při jeho maximizování (nebo nejlépe obojí, včetně Min-Max-Close buttonu!), aby se ušetřilo cenné místo na výšku. Nikoli však v Gnome 3. A tak v panelu nahoře vidím hodiny. Tomu říkám optimálně využité místo. Hodiny na šířku 1600px. Katastrofa.

.

V rámci sebevzdělání ocením jakékoli připomínky v diskusi ohledně možností konfigurovat následující:

– zobrazení panelu Favorities bez přepnutí do Activities pohledu– přepínání několika fullscreen okem pomocí myši bez přepnutí do Activities pohledu– zobrazení nabídky (menu) aktuálního okna v panelu nahoře

Sdílet