Hlavní navigace

Rock ve stylu Creative Commons

4. 3. 2010 13:42 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Patrně vám jméno Josh Woodward asi nic neříká. Abych byl upřímný, já jsem o něm také donedávna nevěděl. Jenže jsem narazil na album Dirty Wings. A zároveň zjistil, že tento chlapík dělá docela dobrou hudbu, šíří jí zdarma po internetu a klasickým vydavatelským domům se vyhýbá. A zjevně to funguje.

Své objevování jsem zahájil malou epizodou na výtečném hudebním servervu Jamendo. Při prohledávání na mne toto jméno vypadlo z vyhledávače. Hledal jsem nějaký zajímavý rock na poslech do auta. Mám rád spíše klasickou hudbu, především barokní, takže jsem zde našel spoustu alb, mapujících toto historické obdodbí. A pak jsem hledal i v dalších žánrech. Hledal jsem hudební styl funk a podobné.

Josh Woodward nabízí na svých stránkách na Jamendu celkem 3 alba. Najdete jej také na MySpace.com, Wikipedii, GarageBand.com, Facebooku (i s nějakými videoklipy), ILike

To podnítilo mou zvědavost a začal jsem o tomto člověku zjišťovat další informace. Na jeho oficiálních stránkách najdete pár docela zajímavých informací o jeho osobě. To co mne překvapilo ze všeho nejvíc, byl naprosto profesionální zvuk a dobře poslouchatelná hudba naprosto srovnatelná s tím, co předvádějí ostatní.

Zjistil jsem, že se jedná o zpěváka na volné noze, který v podstatě koncertuje po klubech v Ohiu, svou produkci nabízí zdarma ke stažení (a že je toho docela dost – 7 alb a více než 100 písní). Josh je průkopníkem v tom, že veškerou svou hudbu šíří pod licencí Creative Commons. Mateřský klub se nachází v jeho bydlišti (Findlay, Ohio) a jak můžete zjistit na oficiálních stránkách, vyskytuje se tam minimálně jednou za měsíc (značně zjednoudušuji, každopádně je tam často).

Hudbu si můžete stáhnout zdarma nebo si na stránkách zakoupit jeho CD za cenu, kterou si sami určíte v rozsahu 2 – 20 USD.  A asi to funguje. Pokud opravdu chcete začít zvažovat, jestli vás jeho hudba zaujme, vřele doporučuji začít albem Dirty Wings z roku 2007. Hned ze začátku vás překvapí balada „I Want To Destroy Something Beautiful“ (mimochodem texty jsou k dispozici, ale je mu rozumět i bez toho a docela dobře). Osobně mne díky ní začala zbytek tvorby zajímat o něco více. Tohle album je plné nápaditých skladeb, které dohromady tvoří zajímavý celek. A ostatní se také dají poslouchat.

Na svých stránkách má Josh také uvedeno, jaká forma pomoci se mu z vaší strany hodí.

  • Odkaz na stránky – šíření po internetu
  • Návštěva koncertu – peníze ze vstupného
  • Vypalujte jeho hudbu svým známým – zvýšení povědomí a fanouškovské základny
  • Navrhněte námět písně – hudba vám bude bližší, protože vychází z vás
  • Pozvěte mne k vám – pokusí se objevit nové příznivce
  • Otevřte mi cestu do vaší televize/časopisu/magazínu

Když si ty body pročtete, zjistíte, že jsou to vše logické kanály, jak se „prodávat“ a vydělávat si na živobytí. A asi to funguje. Ručím za to, že jméno Josh Woodward je známo skutečně jen příznivcům, žádná „masovka“ to není, i když hudba je to docela dobrá.
Že by to byl příklad i pro ostatní, kteří naříkají nad tím, jak je velké producentské domy obírají o tantiémy? A není to jen prázdná fráze, mám s tím zkušenost díky mému bratranci, kterému se podařilo dostat k jednomu českému vydavateli na kompilační CD a odměna z několika tisíců prodaných desek byla opravdu směšná.

Sdílet