Hlavní navigace

Názor ke článku Viz není zkratka, ale sloveso od Logik - 36: nestahuj kalhoty, když máš pravdu. V angličtině...

  • 12. 2. 2013 15:11

    Logik (neregistrovaný)

    36: nestahuj kalhoty, když máš pravdu. V angličtině se viz píše nelogicky s tečkou, ale to nic nemění na tom, že v latinské zktratce viz to z nahrazuje tečku a tedy v češtině, kde se "patvar viz s tečkou" neuchytil prostě nelze určit, které "viz" to je.

    35: S prominutím, v diskusi bývá slušné reagovat na argumenty a ne dokolečka
    opakovat věc, proti které byly sneseny protiargumenty, aniž byste se jimi zabýval.
    Viz, které se pojí s prvním pádem a je nesklonné - což je dnes nejčastější výskyt viz - rozhodně není sloveso, protože ať vezmeme jakékoli kritérium, pomocí kterého se sloveso "pozná", tak na viz nesedí.
    Argumentovat tím, že vidět je sloveso a tak viz je také sloveso je podobně silný argument jako tvrzení: "možnost je sloveso, protože přeci mohu je sloveso."

    Navíc je velmi pochybné tvrdit, že české viz nemá s latinskou zkratkou nic společného, když všude jinde v Evropě se té latinské zkratky užívá. Vzhledem k tomu, že latina byla jazykem vzdělanců v českých zemích úplně stejně, jako jinde, tak je myslím naprosto přirozený závěr, že pokud se ta latinská zkratka používala v jiných zemích natolik, že tam zdomácněla, že by v ČR ji nikdo neznal a nepoužíval.