Hlavní navigace

Názor ke článku Viz není zkratka, ale sloveso od oxymoron - [26] Už jenom to, že se snaží vymezit,...

  • 1. 2. 2013 11:25

    oxymoron (neregistrovaný)

    [26] Už jenom to, že se snaží vymezit, co je spisovné a co ne, je činnost, která jazykovědu vyřazuje z funkce jen a pouze popisné, neboť spisovnost konkrétního dialektu není jeho vlastností (v podstatě ani neexistuje pořádná definice toho, co je dialekt a co už je samostatný jazyk).

    Ať chcete nebo ne, nová slova, patvary, slova přejatá z jiných jazyků, ... se budou v češtině objevovat. To jestli budou prohlášena za spisovná, či nikoliv, je jiná věc, ale i když budou nebudou prohlášena za spisovná, stejně mají šanci na rozšíření a pokud se rozšíří dostatečně, tak za spisovná nejspíš označena budou, zvláště v případě, kdy nebude existovat jiné slovo daný jev popisující.

    Přiznám se, že já jsem se o viz. jako o zkratce jakéhosi latinského slova, které si nepamatuji ani po několika přečteních, dozvěděl až z této diskuse.

    Osobně také vnímám, že by bylo dnes výhodnější příslovci 'lze' udělit výjimku, aby se stalo neohebným slovesem, místo trvání na tom, že jde o příslovce v bezpřísudkové větě, vzhledem k tomu, že je vnímána jako náhrada výrazů 'je možno', 'je možné to' a konstrukce typu 'bylo lze' či 'bude lze' jsem snad ještě neviděl.