Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu - Témata označená nálepkou Debian

  • Debian-linux.cz opět běží a vydává

    Po nějaké době nečinnosti se opět rozjíždí Debian-linux.cz. Najdete na něm opět všechny důležité novinky týkající se Debianu. Svůj server Debian-linux.cz jsem spustil v lednu roku 2008, protože jsem měl pocit (a pořád mám), že se Debianu nevěnuje dostatečná pozornost, přestože to je jedna z nejpoužívanějších serverových distribucí nejen u nás v Česku.
    10. 10. 2011 11:26 (aktualizováno)
  • Jak si opravit problémy s dpkg

    Stala se mi nepříjemná věc, poškodily se mi některé soubory dpkg a balíčkovač křičel. Oprava byla naštěstí jednoduchá. Netuším kdy a jak se to stalo, ale od určité chvíle mi dpkg (základní balíčkovací systém v Debianu) ječel podobné chyby: /---pre varování, v souboru „/var/lib/dpkg/available“ okolo řádku, 45184 balík „virtualbox-3.0“: error in Version string ‚3.0.12–54655_Debian_lenny‘: invalid character in revision number varování, v souboru „/var/lib/dpkg/status“ okolo řádku, 40532 balík „virt
    10. 10. 2011 11:26 (aktualizováno)
  • 64 bitů? Nemám... není důvod

    Když se s někým pustíte do debaty o operačním systému, poměrně rychle přijde otázka: máš 32 nebo 64 bitů? Pojďme se zamyslet nad tím, proč vlastně přejít na modernější bitíky a co nám to přinese. Uživatelé Linuxu se rozdělují na dvě skupiny: 32 a 64bitové. Občas se mě někdo ptá, do které z těchto skupin patřím a jak se má rozhodnout on. Zkusím tedy vyložit aktuální vztah mezi 32 a 64 bity.
    10. 10. 2011 11:27 (aktualizováno)
  • Debian a jeho pravidelný dvouletý cyklus

    Vývojáři Debianu se rozhodli učinit rázný krok a vnést trochu pořádku do vydávání nových verzí. Debian tak bude mražen v pravidelných cyklech. Od vývojářů Debianu přišla zajímavá novinka: Debian přechází na pravidelný dvouletý cyklus, což znamená, že testing bude mražen vždy v prosinci lichého roku. Debian Squeeze se tedy začne stabilizovat už na konci letošního roku.
    10. 10. 2011 11:27 (aktualizováno)
  • Dva měsíce bez restartu

    Už jsou to dva měsíce, co jsem naposledy restartoval svůj počítač. Musel jsem tehdy vyměnit jádro. Od té doby se snažím dostat rekord co nejdál. Dneska jsem udělal dva měsíce. Že Linux umí být naživu velmi dlouho, je věc známá. Já jsem si zvykl na hibernaci notebooku natolik, že jsem zjistil, že ho vůbec nerestartuji. Naposledy jsem restartoval na konci března, kdy jsem si v Debianu povýšil jádro. Pak jsem se rozhodl, že zkusím, jak dlouho to bez restartu půjde.
    10. 10. 2011 11:27 (aktualizováno)
  • Už jste dnes bučeli?

    Pokud používáte Debian a jeho deriváty (včetně Ubuntu), můžete se pobavit hezkými vtípky, které jsou umístěny v balíčkovacích utilitách. Můžete tak spatřit i svatou krávu. Když už je to pondělí, prší a je zima, tak jsem si připravil malou legrácku. Možná to znáte, není to žádná novinka, ale určitě bude hodně těch, kteří o svaté krávě v apt nevědí.
    10. 10. 2011 11:27 (aktualizováno)
  • Nový web Debian-linux.cz

    Právě jsem oficiálně spustil svůj nový web Debian-linux.cz. Už z názvu je jasné, že se zabývá propagací distribuce Debian u nás. Najdete na něm především denní zpravodajství z dění okolo distribuce. Web naleznete na docela intuitivní doméně Debian-linux.cz a každý (pracovní) den se na něm objevují novinky, zprávičky a informace v dění z distribuce. K nalezení jsou také užitečné odkazy a nějaké drobné povídání o distribuci, zpravodajství je ale stěžejním obsahem.
    10. 10. 2011 11:27 (aktualizováno)
  • Jak na ovladače NVIDIA v Debianu

    Novější jádra Debianu mají zakompilovanou podporu KVM. Ta se nesnese s ovladači NVIDIA a nezdaří se jejich kompilace. Konečně jsem přišel na to, jak problém snadno vyřešit. Po (už docela dávném) update jádra z 2.6.18 na 2.6.21 mi přestaly chodit ovladače NVIDIA. Kompilace končila s chybou. V logu ( /var/log/nvidia-installer.log) jsem se vždy na konci dočetl…
    10. 10. 2011 11:27 (aktualizováno)