Hlavní navigace

Google má IMAP!

24. 10. 2007 9:29 (aktualizováno) Petr Krčmář

Tak je to skutečně tady, někteří internetisti už to chvíli předvídali. Google na GMailu spustil podporu IMAP. Ta je k dispozici zdarma a stačí si ji aktivovat.

IMAP je vynikající protokol, který umožňuje pracovat s poštou přímo na serveru. To znamená, že jeden obsah pak vidíme na našem stolním PC, z notebooku, v PDA a také ve webovém rozhraní.

Mnoho pokročilých uživatelů Google vyčítalo, že právě IMAP nepodporuje a ten, kdo chtěl mít stejnou poštu všude, musel používat webové rozhraní. To má sice GMail velmi dobré, ale nevyhovuje všem.

Jeden bloger si nedávno všiml, že Google spustil doménu imap.google.com. Na ní už chvíli běžel IMAP, ale nebyl přístupný běžným uživatelům. To byla předzvěst nové služby.

Nyní je to veřejné a Google spustil IMAP. Co a jak si můžete přečíst v Help Centru. Službu je potřeba nejprve aktivovat a pak ji můžete vesele začít používat. Nejsem nekritickým obdivovatelem služeb Google, ale v tomhle musím opravdu poděkovat za
dobrou práci.

Poznámka: V tuto chvíli má volbu pro zapnutí IMAP v profilu jen část uživatelů GMail. Zřejmě zatím Google nechce riskovat přetížení služby a tak ji aktivuje lidem postupně. Pokud tam volbu nemáte, nezoufejte a ještě chvíli vydržte.


Jen pro informaci – u nás nabízí IMAP z freemailů například Centrum.cz nebo Atlas.cz. Seznam.cz prý nemá potřebnou infrastrutkturu a data jsou u něj prý organizovaná pro IMAP nevhodně.

„Nejde totiž jen o samotnou implementaci IMAP serveru, náročná změna by postihla i samotný aplikační server. Vlastnosti IMAPu jsou totiž v rozporu s tím, jak se schránkou pracujeme my,“ řekl v rozhovoru pro Root.cz technický ředitel Vlastimil Pečínka.

Protože Seznam se hodně zaměřuje na „služby jako má Google“, můžeme zřejmě brzy očekávat, že i přes zmíněné „technické problémy“ se i na Seznamu IMAPu v dohledné době dočkáme. GMail je nyní totiž zase o kruček napřed.

Používáte IMAP?

Sdílet