Hlavní navigace

Ubuntu 8.10 beta, první dojmy

3. 10. 2008 20:13 (aktualizováno) Jan Hrach

Vyšla beta Ubuntu Intrepid Ibex. Stručný popis novinek v desktop verzi + screenshoty.

Stáhl jsem Desktop (live) CD pro i386 a nabootoval ve VirtualBoxu. Po startu mě uvítalo GNOME s poměrně nevkusnou tapetou. Vypadá to, jako by ta kolečka měla postupně přecházet doztracena a obrázek byl vykreslen jen v několika barvách (chyba na mém přijímači není vyloučena :-)). Ale třeba se to někomu líbí… Bohužel v nabídce pozadí není zdařilý obrázek s pruhy jako ve verzích 7.04 a 6.06. Téma tedy zůstalo téměř nezměněné, akorát ještě progressbary dostaly takovou divnou limonádovou barvu a ještě k tomu jsou animované.

thumbs/ubuntu00.png.jpg thumbs/ubuntu01.png.jpg thumbs/ubuntu02.png.jpg

Začátek instalace je také stejný jako v předchozí verzi (řekl bych, teď mě napadá, že jsem vlastně vždycky instaloval z alternate CD), změny se dočkal dělič disku.

Na 16GB disku jsem vyrobil NTFS partition přes celý disk, namountoval a zaplnil 2,3GB dat. Simuloval jsem tak nainstalovaná Windows. Při mountování jsem si všiml, že Ubuntu někde sebralo swap (na úplně prázdném disku…) a má ho 37MB z 96MB využitý. Zjistil jsem toto:

Filename             Type       Size    Used  Priority
/dev/ramzswap0  partition  96060 36996 100

Smysl tohoto počínání jsem nepochopil…

Instalační program mi velkoryse nabídl, že mi NTFS partition zmenší jak-to-jen-jde a na zbytek disku naplácá Ubuntu. Díky, nechci.

Ubuntu nakonec dostalo 13GB. Rozdělilo je následovně:

/dev/sda1  [boot]     NTFS  4,3GB
/dev/sda5            /   ext3   12,2GB
/dev/sda6             swap    592MB (stroj měl 384MB RAM)

V kroku nastavení uživatelů přibyla možnost „Log in automatically“. Její funkci si jistě p.t. Čtenář domyslí sám :-). Instalátor mě pustil dál, i když jsem jako heslo uživatele zadal „heslo“. Na bezpečnost se tedy moc nehledí :-(.

thumbs/ubuntu03.png.jpg thumbs/ubuntu04.png.jpg thumbs/ubuntu05.png.jpg

Restart a přihlášení.

GDM má nové téma. Zvuky, které to vydává, jsou pořád stejné.

thumbs/ubuntu06.png.jpg thumbs/ubuntu07.png.jpg thumbs/ubuntu08.png.jpg

NTFS oddíl se nepřipojil samovolně.

Programy

Tučňák běží ve verzi 2.6.27 (ne, nemám síťovku e1000e), GIMP 2.4.7, Firefox 3, OpenOffice.org 2.4.1 a GNOME 2.24. Více balíčků na packages.ubuntu.com. Ubuntu jsem považoval za distribuci, která se nebojí dát do svého vydání betaverzi nejpoužívanějšího (linuxového) prohlížeče a tak mě verze GIMPu a OOo udivily.

„Guest user“ funguje tak, že to prostě vyrobí nový ~ v /tmp. Bohužel to moc nefunguje :-) – podivný vzhled GNOME, rozpadlé ikonky atd. Ale je to beta.

Firefox při prvním spuštění zobrazí vysouvací lištu o licenci.

No a to je asi vše :-). Galerie (9 obrázků) také zde.

Sdílet