Hlavní navigace

O tupém U:fonu, dalším BFU s Ubuntu a tak vůbec

4. 7. 2008 10:51 (aktualizováno) Jan Hrach

Tož to takhle přišla shůry připomínka, že když jsem jednomu chrastavskému (to je u Liberce) lahůdkářskému podniku zařídil stránky a mailhosting, bylo by dobré, kdyby měl ředitel v práci počítač s připojením na internet, aby si mohl ty maily číst.

Když jsme na jednání s ním dorazili poprvé (tentokrát to není pl. majestatis), vypadal ředitel, jako že tomu moc nerozumí. Nabídl jsem mu počítač (1,8GHz Celeron, 80GB SATA, 1GB RAM, deska s Intel GK) s 17" LCD monitorem a tiskárnou HP za 7350Kč bez DPH. K tomu připojení od Ufona s routeroswitchem za 3330 + 500 měsíčně. Souhlasil, že prý je to za hubičku.

Úspěch s Ubuntu

Počítač i ufon přišel za týden a hned jsem začal instalovat. Nemáme CD-ROM, nevadí, Ubuntu jsem si nainstaloval do VirtualBoxu, zatgzoval, nastartoval Slax z USB a rozbalil. Grub-install a reboot. Ubuntu mě překvapilo, já totiž na „user friendly“ distribuce nejsem moc zvyklý. Samo detekovalo všechen hardware, nahodilo „kostičku“ a vůbec to jelo out-of-the-box. U tiskárny jsem čekal zradu, v Archu se musí nainstalovat pár balíků a přidat ručně. Připojím USB, zapnu, Ubuntu 10 vteřin něco chroupe. Od hodin vyjede bublina „Nová tiskárna nainstalována“ a všechno jede. Linux už pro BFU dospívá, hurá!

Ufon neposkytuje připojení k internetu

Ufon přišel v balíčku, stačilo připojit antény, adaptér a ethernetový kabel. Router má defaultně zapnuté DHCP, takže netřeba něco konfigurovat. Jen jsem vypnul zbytečné WIFI. Signál v Praze na Pankráci maximální, rychlost z ftp.sh.cvut.cz mezi 50 a 80 kb/s. A teď se chci odjinud připojit na SSH. RTFM, nastavuji port forwarding a… nic. Zkusím to ještě všelijak jinak a pak píšu mail. Doteď neodpověděli. Volám jim na linku, po představení probíhá se slečnou rozhovor:

  • Chci se připojit na SSHčko na počítači v LAN tvořené vaším routerem tím a tím a nefunguje mi přesměrování portů.
  • Aha, takže vy potřebujete přesměrovat porty.
  • Jo.
  • Vydržte mi, já se zeptám kolegy.
  • (po 3 minutách) Tak prý je to v manuálu, zkuste to nastavit podle toho.
  • (a podle čeho jsem to asi dělal) Ale já se na ten router zvenku ani nedopingnu a nmap nenajde žádné otevřené porty.
  • Promiňte, my tady teď nemáme techniky (čtvrtek, 18 hodin), zkuste si najít někoho zkušeného, kdo tomu rozumí, ať vám poradí.
  • Aha, takže u vás ne…
  • Je mi líto.

Well, zkusíme to ve špičce.

  • (chvíle mimozemské hudby, pak to vezme technik, vznesu požadavek) No, my bohužel neposkytujeme veřejnou IP.
  • e-ehm?! vždyť to máte v manuálu.
  • Bohužel, my bychom přetížili servery (???) (= a vy byste za ty peníze chtěli připojení k internetu??)

Aha, takže služba „Ufonův Fofr internet“ nenabízí připojení k internetu. Jak logické. Že mě to nenapadlo dřív.

Takže do Chrastavy budu asi muset občas zajet, nebo to řešit po telefonu :-(

Instalace TAM

V Praze naložit do auta, tam vynést a pozapojovat. Panu řediteli jsem ukázal základní věci (Firefox, OOo). (Firefox beta byl trochu nestabilní, naštěstí večer před instalací probublala do repozitářů final verze.) Nějak moc tomu rozuměl, prý ho to naučila za těch 14 dní jeho dcera.

Už to tři týdny používá a jediný dotaz byl, jak se píše @. To víte, okénkáři mají ve zvyku CTRL+ALT+V. Jinak je s tím spokojený.

Můžu si připsat dalšího tučňáka.

Sdílet