Hlavní navigace

Activity v KDE 4.3

19. 10. 2009 9:01 (aktualizováno) Michal Breškovec

Domnívám se, že článků o KDE 4.x není nikdy dost, proto si dovolím přispět svou troškou do mlýna. Chtěl bych se v tomto zápisku zaměřit na Activity.

Ti z vás, kdo o aktivitách v KDE ještě neslyšeli si možná představí nějaké činnosti, ti kdo už něco zaslechli, ale třeba nevědí jak na to právě zbystřili.

Jak jistě víte, můžete si v KDE (stejně jako ve většině Linuxových desktopů) nastavit několik pracovních ploch, mezi kterými se lze snadno přepínat. Po uvedení KDE 4 jsem narazil na výtky, že není možné mít na každé pracovní ploše jiné pozadí, případně Plasmoidy a právě tuto situaci Activity řeší.

Activity existovaly i v dřívějších verzích, než je 4.3, ale nyní doznaly jistých změn, o kterých si povíme o kousek níže.

Activity v původním módu jsou jakýsi virtuální desktop, kdy si kromě toho původního můžete snadno vytvořit další „nezávislý“. Abych to upřesnil, všechny takto vytvořené desktopy (přiznám se, že nevím zda je jejich počet nějak omezen) sdílí plochy a panely, ale nastavení pozadí desktopů a Plasmoidů na nich je již zcela individuální.

To je velmi šikovné, pokud například váš laptop používáte v práci i doma. Díky Activity tak můžete mít jeden desktop se specifickými Plasmoidy pro práci a jiný pro doma a snadno mezi nimi přepínat – fantazii se meze nekladou.

K přepínání Activit slouží ouško v pravém horním rohu obrazovky s názvem desktopu, který je pochopitelně zcela ve vaší režii. Po kliknutí na toto ouško uvidíte několik voleb z nichž nás zajímá Zoom Out. Potvrzení této volby odzoomuje váš aktuální desktop a poskytne vám možnost výběru z ostatních. Pochopitelně, pokud jste zatím žádný nepřidávali tak tam kromě výchozího žádný další nebude, ale to můžete ihned napravit volbou Add Activity z nabídky v levém horním rohu. Pro možnost přidávání a odebírání Activit je nutné mít odemčené Widgety. Pod každou Activity můžete najít menu pro přiblížení daného desktopu, jeho nastavení, přidání plasmoidu, či odstranění dané Activity.

Přepínání Activit pomocí Zoom Out a Zoom In je poměrně jednoduché, ale ne příliš pohodlné, proto můžete použít malou fintu. Přidejte si například na pravou stranu obrazovky lištu a nastavte ji tak, aby se automaticky schovávala. Na tuto lištu přidejte Plasmoid pro přepínání Activit a upravte velikost lišty podle velikosti Plasmoidu.

Novinka, kterou přináší KDE 4.3 do funkce Activit je možnost namapovat jednotlivé Activity přímo na virtuální plochy. Předpokládám, že právě toto je funkce na kterou mnozí z vás čekali a je to ideální, pokud stejně jako já používáte jednotlivé plochy pro specifické aplikace. Mezi Activitami se tedy přepínáte jako mezi plochami (přepínání pomocí Zoom Out pochopitelně funguje i nadále). V nastavení si můžete zvolit, zda chcete mít na všech plochách stejné Plasmoidy a vystačíte si tak pouze s různým pozadím, nebo zda je chcete mít na každé ploše různé. Nastavení tohoto módu se děje po odzoomování desktopu v menu v levém horním rohu v položce konfigurace plasmy.

Já bych ještě přivítal možnost nastavit některé Plasmoidy tak, aby byly sdílené všemi, nebo vybranými Activitami, to by pak bylo téměř dokonalé a uspořilo systémové prostředky a konfiguraci v případě, že nějaký Plasmoid používáte na více Activitách.

Na závěr malá anketa:

Co vy a KDE 4.3?

Sdílet