Hlavní navigace

Pět tipů na rozšíření pro Google Chrome

24. 7. 2011 15:56 (aktualizováno) Lukáš Kotek

Tak nám Google Chrome dospěl do šesté verze, která konečně přinesla vlastnost, která jeho použitelnost posouvá o notný kus vpřed. Je jím synchronizace rozšíření. A pár rozšíření, která osobně považuji za zajímavá, níže přestavím.

Chrome používám jako primární prohlížeč už prakticky od té doby, kdy vyšla první stabilní verze. Od ní mi také chybělo několik funkcionalit různé důležitosti. Naštěstí byly buď doplněny do samotného prohlížeče, nebo pro ně dozrála různá rozšíření.

1. Opravdu jednoduchá RSS čtečka

RSS čtečka v takovém stylu, jak ho nabízejí prohlížeče jako např. Mozilla Firefox (kterým jsem odkojen) mi zprvu opravdu chyběla. Ano prakticky od počátku (přidání podpory pro rozšíření) jich existovalo několik takových, které nabízely vazbu na Google Reader. Služby Googlu mám vesměs rád, ale tato konkrétní mi příliš neučarovala. Mám rád jednoduchá a přímočará řešení.

RSS Live Links mi zpočátku nepřišlo příliš použitelné, ale v průběhu času vyzrálo a byť jeho GUI je koncipované trochu jinak než ve zmíněném Firefoxu, zvykl jsem si.

https://chrome.google.com/ex­tensions/detail/hcamnijgggppi­hioleoenjmlnakejdph

2. Záložky rychle a přehledně

Vlastnost, kterou na Chrome velmi oceňuji, je šetrnost, s níž přistupuje ke každému pixelu na obrazovce. Na otázku zda „obětovat či neobětovat jeden takový pixel” je častěji od vývojářů Chrome slyšet záporná odpověď.

Ve výchozím stavu Chrome nezobrazuje lištu záložek. Lze ji lehce zobrazit (či skrýt) klávesovou zkratkou CTRL + SHIFT + B. Co však dělat v situaci, kdy chceme mít záložky snadno a rychle přístupné, přičemž nechceme ani plýtvat místem na obrazovce, ani absolvovat proces s vyťukáváním klávesové zkratky?

Pro tento účel jsem nalezl rozšíření Quick Bookmarks (jedno z mnoha podobných variací na stejné téma). Je elegantně účelově jednoduché a přitom stále estetické.

https://chrome.google.com/ex­tensions/detail/ajgmnekpak­hkbnhehnpkminifbpmkghg

3. Pro webdesignery

Pro Firefox existuje mnoho drobných rozšíření, která při návrhu webu zpříjemňují práci, ať už se jedná o výběr barvy, kontrolu validity, apod. S výborným Firebugem či lištou Web developer se pak už jedná o vysloveně těžkou váhu. Nutno podotknout, že ani Chrome na tom v současné době rozhodně není vůbec špatně.

Již ve výchozí instalaci Chrome obsahuje sadu nástrojů, konkrétně pak vývojářských (Nástroje pro vývojáře - SHIFT + CTRL + I), které zmohou mnoho.

Pendule je rozšíření, které může Nástroje pro vývojáře svou praktickou sadou funkcí (ze screenshotu patrných) vhodně doplnit.

https://chrome.google.com/ex­tensions/detail/gbkffbkam­cejhkcaocmkdeiiccpmjfdi

4. Stahování na jeden klik

Srovnání s Firefoxem se ani zde nevyhnu. Nástrojová lišta Firefoxu je snadno a poměrně široce upravitelná. Osobně jsem využíval možnost mít zde „na jeden klik“ přístupné ikony nástrojů – jako již zmíněného Web developer toolbar, nebo také správce stahování.

Právě ikonu pro přístup ke správci stahování lze na příslušné místo umístit pomocí rozšíření s výmluvným názvem Downloads. Jednoduché, ale potěší.

https://chrome.google.com/ex­tensions/detail/jfchnphgog­jhineanplmfkofljiagjfb

5. Modrá je dobrá

Šestá verze Chrome s sebou přinesla také nový výchozí skin. Šedý. A divně šedý. Maličkost, která může iritovat (rozumějte: irituje). Naštěstí pro ty (nás), kteří se s tím nechtějí smířit, již nějaký čas existuje rozšíření, které v mžiku oka vrátí vše do stavu „tak jak má být“ ;-)

https://chrome.google.com/ex­tensions/detail/oppbdedflbi­oggjkeneigjcmpomohajo?hl=en-gb

Snad byl dnešní příspěvek někomu užitečný…

Sdílet