Hlavní navigace

Slackware na desktopu?

24. 7. 2011 16:00 (aktualizováno) Lukáš Kotek

Abstrakt

Krátké a nenáročné zamyšlení nad tím, zda se tato konzervativní linuxová distribuce hodí pro využití na desktopu. Pár slov o mých motivech, dalších pár o postupu, několik rad a doporučení a i několik o tom jak jsem uspěl či neuspěl.

Když se řekne Slackware …

… tak si mnoho s GNU/Linuxem seznámených lidí vybaví termíny jako konzervativní, starý, popř. si povzdechne nad slovy „správa závislostí“. Nic z toho přitom nemusí znamenat apriori něco negativního, naopak. Konzervativní se může lehce pojit se slovem stabilní, starý pak s „časem prověřený“.

Pokud čtete tento článek a pojem Slackware Vám neříká skoro nic, vězte, že se jedná o nejstarší dosud vyvíjenou linuxovou distribuci, v jejímž čele stojí neopomenutelná osoba Patricka Volkerdinga, který ji od počátku vyvíjí. Pro mnohé mohou být zásadní informace, že dodaný software pro správu balíků neřeší (nikoli nepodporuje) závislosti a vrcholem jeho uživatelské přívětivosti je TUI (Text User Interface). Distribuce také neobsahuje GNOME a její instalátor Vás věcmi, jako je např. dělení disků či vytvoření uživatelských účtů (vyjma účtu root) rozhodně neprovede.

Jste již trochu v obraze? Pak můžeme pokročit dále.

Proč

GNU/Linux používám už pár let a většinu toho času jako hlavní systém. Začínal jsem na Fedoře, pracoval s Debianem a Ubuntu. Pakliže s GNU/Linuxem začínáte a chcete rychle a snadno funkční systém, myslím, že Vás v klidu mohu nasměrovat zmíněným směrem. Máte-li už o GNU/Linuxu větší než jen obecnou představu a chcete se dál rozvíjet a učit, pak Slackware může být volba pro Vás.

Proč jsem Slackware zvolil já? Ne, nebudu používat expresivní výrazy jakoby se jednalo o „nejlepší“, „nejúžasnější“, nebo nedejbože „rulezz“ distribuci. Byl jsem zcela obyčejně lidsky zvědavý. Se Slackwarem jsem se seznámil během studia na VŠ, kde byly principy práce s linuxovými OS vyučovány právě na něm. Inspirovalo mě to. Nic moc víc v tom vskutku nebylo.

Kde začít

Aktuální vydání – Slackware 13.1 – ze známějších desktopových prostředí obsahuje KDE ve verzi 4.4.3 a XFCE pak ve verzi 4.6.2. Pro mě jako skalního uživatele GNOME vskutku rána, ale byť vím, že existují neoficiální projekty, díky nímž můžete do Slackware GNOME doplnit (http://gnomeslackbuild.org/), rozhodl jsem se tak neučinit a zapátrat v neprobádaných vodách KDE… Tedy, ať jsem přesný, rozhodl jsem se tak nakonec neučinit. Při testování už před delší dobou, ještě se Slackware 13.0, jsem plody zmíněného projektu okusil a měl jsem vážné problémy se stabilitou. Uznávám, že testování pod Virtualboxem není zcela reprezentativní, ale tak či tak posloužilo i to jako motivace pro volbu KDE.

Jak na to v kostce

Instaloval jsem z DVD Slackware 13.1 (tedy 32bitovou verzi, jelikož pro mé 2GB RAM je to ideální, ač některé registry mého 64bitového procesoru to přijmou s žalem). Základní linií procesu instalace Vás provedu:

Nabootovat z DVD → rozdělit disk, např. pomocí CFDISKu → spustit instalátor příkazem SETUP → nastavit systém dle libosti a nakonfigurovat LILO → nabootovat do nového systému → přidat non-root uživatele, např. pomocí systémového skriptu ADDUSER (nezapomeňte nastavit vhodně členství ve skupinách, věnujte pozornost komentáři u kroku „Additional UNIX groups“) → změnit runlevel ze 3 na 4 (když už instalujeme KDE, je příjemnější jeho výhod využívat pod X11) → a voilà máte nainstalovaný Slackware v celé své kráse.

Ano, nepojmenoval jsem zdaleka do detailu zdaleka vše, s čím se během instalace můžete setkat, ale to by  život zdaleka nebyl tak zajímavý, ne? Nevnímejte to prosím jako škodolibost. Jako skoro nejvýznamnější věc na celé popisované operaci, jsem na sobě vnímal právě proces učení se (to Vás u budoucího učitele, ale nemůže překvapit ;-)). Ostatně, strýček Google je věrným společníkem a na pár jemností a to, jak je řešit upozorním dále.

Kde sehnat software

Slackware obsahuje sice relativně mnoho (resp. relativně málo, závisí na tom, jestli jestli se cítíte být životními optimisty) software. Velmi dobré zdroje jsou na http://slackbuilds.org/, který doporučuje přímo Patrick Volkerding. Je to trochu spartánský, ale spolehlivý způsob instalace software pomocí tzv. SlackBuild skriptů. Dále mohu zmínit ještě http://slacky.eu/, který obsahuje již předkompilované balíky. Jak již padlo, dodávaný pkgtool neřeší závislosti – v tomto směru jsou oba weby nápomocné, neb oba výčty závislostí uvádí. Samozřejmě, pokud jste ctiteli automatického řešení závislostí, lze odkázat k projektům slapt-get, nebo swaret, ale to už je jiný příběh, jak se říká.

Aktualizace systému

… je ve Vašich rukou. Nicméně patche jsou snadno dostupné na mirrorech se Slackware v adresáři PATCHES. Zodpovědnost, ale naprostá kontrola. O tom Slackware je. Opět, rozhodnete-li se využít služeb programů, zmíněných v minulé kapitolce, je to o něčem jiném.

Tipy

… aneb jak řešit věci, které dovedou znepříjemnit život.

První z nich je počeštění. Systém, resp. KDE, lokalizované do češtiny je. Nicméně, výchozí locales nejsou nastaveny na UTF-8, což může přivodit problémy. Slackware však UTF-8 samozřejmě podporuje, správným směrem Vás navede následující návod http://www.czslug.cz/files/lo­cale.pdf.

Další věcí, vysloveně odporující vkusu, je pak výchozí vzhled GTK aplikací. Opět snadno řešitelné instalací dodatečných balíků (gtk-qt-engine, gtk-kde4, QtCurve-Gtk2), které v ovládacím centru (pardon  - Nastavení systému, GNOME je mi omluvou) doplní širokou paletu voleb a možností jejich vzhledu.

Máte-li grafickou kartu NVIDIA, pak ovladače doporučuji stáhnout přímo z webu výrobce. S jejich instalátorem jsem neměl žádný problém. Nastavení rozlišení a ostatních detailů pak doporučuji řešit nikoliv v nastavení systému, ale přímo s ovladačem instalovanou utilitou.

Jste-li příznivcem kompozitních a jiných efektů, pak, je-li pro jejich vykreslování použito OpenGL (což je výchozí volba), dochází k nepříjemnému problikávání v okamžiku, kdy přepínáte mezi dvěma OpenGL využívajícími aplikacemi ve fullscreenu (např. kwin a xine), což může být nepříjemně rušivé. Naštěstí, lze řešit přenastavením na xrender. Jev to eliminuje.

Ale jsou zde i příjemné věci. Systém v základu obsahuje značné množství kodeků, takže mp3 i oblíbený film (ach ta klišé) si s největší pravděpodobností přehrajete :-)

Screenshoty

… má rád snad každý :-)

[gallery link=„file“]

(Poznámka ke screenshotu s monitorem systému: chromium – 200MiB, apache – 50MiB)

Závěr

Chtěl jsem stabilní a spolehlivý systém, jak na zábavu a další běžné činnosti, tak na práci (převážně vývoj webů a webových aplikací v Eclipse). A takový jsem i získal. Příjemným bonusem byla, i přes použité KDE4, nenáročnost systému, který minimálně vytěžoval jak paměť, tak procesor. Po měsíci výhradního používání jsem spokojen. Zmíněná charakteristika spartánského, stabilního a prověřeného OS, je dle mě oprávněná. Řešení některých záležitostí tu a tam nejsou jednoduchá, ale jsou přímá. Každopádně má zvědavost byla cele uspokojena :-)

Pochopitelně Slackware nebude vyhovovat všem, ale tam tento článek v nejmenším nesměřoval. Chtěl jen nastínit alternativu, kterou ve světě linuxových distribucí může někdo hledat, a o které dosud – z různých důvodů – ani neuvažoval. Snažil jsem se přinést pár informací, které mohou daného člověka utvrdit či pomoci v jeho rozhodnutí, ať již bude jakékoliv.

A nyní ta opravdu zásadní informace. Na webu http://store.slackware.com/ je dostupný pravý nefalšovaný a zcela plyšový Tux (samozřejmě s dýmkou), kterého je US pošta (z Kalifornie) schopna dodat do týdne :-)

Sdílet

  • 2. 8. 2010 22:13

    Jiří J. (neregistrovaný)

    Pro mě je Slackware taky "osobní záležitostí". Začínal jsem (relativně nedávno) na Slaxu 2.x (myslím, že to byla 2ka), potom následovala nějaká ne moc funkční verze Mandrake (asi 3 hodiny jsem to vydržel, problémy s LILO) a pak FC3 a FC4. S Fedora Core mě ale štvaly ty závislosti RPM (jako poctivý uživatel MS windows od 3.1 jsem stahoval RPM z webu a instaloval je, závislosti, které hlásil nástroj "rpm" taky) -- později to sice řešil yum, ale i ten měl tendenci mi "zasírat" disk věcma, které se jevily jako zbytečnosti.
    A tak jsem jednoho dne zkusil Slackware 12.1, distribuce mě nadchla možností stahovat a ručně kompilovat programy a knihovny (protože tgz balíků bylo poskrovnu), zamiloval jsem si nástroj checkinstall. Pak následovala čistá instalace Slackware 13.0 (12tku jsem měl jen "na test") na nový thinkpad R60. Musím přiznat, že Slackware je vynikající distribuce na zkoumání vnitřností GNU/Linuxu - naučil jsem se konfigurovat vlastní kernel, pracovat s linux headery, zjistil jsem provázanost /lib/modules s buildem vlastních kernel modulů. Taky jsem objevil fungování initu a strukturu inittabu, prostě věci, ke kterým se jinde dostanete jen, pokud chcete - Slackware mě k tomu "donutil" a já se v zápalu zkoumavosti donutit nechal.
    ...
    Pak přišla doba updatu a já prakticky poprvé silně narazil - swaret (nebo jak se ten nástroj jmenoval) updatoval glibc jako normální balík asi uprostřed update procesu, takže druhá půlka balíčků zerrorovala ("installpkg" je abecedně za "glibc"). To jsem musel systém zachraňovat přes Slax pomocí staticky slinkovaného bash interpreteru (dneska bych to řešil přes LD_PRELOAD).
    S tím taky přišly jiné problémy související s update - nový Gimp potřeboval novou verzi knihovny (podle ./configure erroru). Ta potřebovala nové verze dalších 3, dvě z těch tří potřebovaly ...., pár zerrorovalo při make, ... a update byl na celý den.
    ...
    To jsem se rozhodl Slackware pozvolna opustit a zkusit Gentoo, ale to je jiná kapitola :)
    ...
    Slackware mohu doporučit každému, kdo chce buď "starý", "ověřený / ozkoušený" a "stabilní" systém a/nebo se chce něco naučit.
    ...
    Dnes jen občas povzdechnu nad tím, jak mi Debian cpe do systému tuny zbytečností (eject závisí na dmsetup, ten na lvm, ...), jak Slackware byl pěkně čistý, ale pořád si říkám, že mít pár mega zbytečností je lepší, než dny kompilací u Gentoo a cesta k "perfektnímu systému" a "perfektní rase" :D

  • 2. 8. 2010 22:38

    Lukáš Kotek (neregistrovaný)

    Mám z užívání Slackware dost podobný dojem - když si čtu Váš příspěvek, vidím, že pořád je hodně, co se poznat.

    Fedora a její závislosti to byla věc :-) Vzpomínám se, že někdy pod FC5 nebo 7, ted si nejsem jistý, jsem odinstalovával jeden nenápadný balík a po restartu mě čekalo překvapení, protože to s sebou vzalo celé GNOME. Čili vývojářům se smysl pro humor neupře :-) Ale celkově vzato, Fedoru mám rád doteď.

  • 3. 8. 2010 10:45

    pedro (neregistrovaný)

    Taky se přidám :-). Začínal jsem na Slackware 3.6. Ono v té době nic moc jiného nebylo. Pak přicházely ty uživatelsky přívětivější distribuce a tak jsem občas nějakou vyzkoušel a zase se vrátil zpátky. Proč ? V těch klikacích distribucích se toho dá naklikat čím dál tím více, to ano. Ale nedá se naklikat všechno. Takže pokud vím, co chci, msím si to stejně nakonfigurovat ručně. NAVÍC se musím naučit, jak té klikací distribuci zabránit, aby mi moje nastavení zničila. V konečném důsledku se musím více učit u klikací distribuce než u "normální" ;-).

    Kompilace na Slackware je někdy opravdu "zábava" kvůli závislostem. Po vyzkoušení těch klikacích věcí a balíčkovacích systémů se závislostmi musím i zde dát přednost Slackware. Na klikací distribuci si dám něco nainstalovat a nestačím se divit, co všechno se stáhne a nacpe se mi do systému. Nejlépe třeba MySQL, kterou fakt nemusím. Nj, ona se nainstaluje, protože aplikaci někdo zkompiloval s podporou MySQL, kterou ale nechci. Takže jsem opět v háji a musím kompilovat sám. A znovu se nestačím divit - zjišťuji, že na klikacích distribucích je každý balík software rozdělen na několik částí a že nezkompiluji nic, protože /usr/include je prázdný. Takže začínám chápat, že potřebuji nainstalovat další "milion" balíčků -devel. A -locale. Skoro se divím, že ty balíčky nerozdělují na -/usr/bin, -/usr/lib, -/usr/share ... z toho rostu.

    Další věc pro Slackware je ta, že balíky jsou původní, až na výjimky bez distribučně specifických patchů. Snad postačí vzpomenou na "vylepšení" OpenSSL v Debianu a je to snad dostatečně silný argument. Takové klíče s délkou 10 bitů čí kolik měly není opravdu nic moc. Zase další učení a zkoumání - nestačí mít povědomí o tom, co která knihovna dělá, ale navíc je potřeba studovat, jak je upravená na oné konkrétní přechytralé distribuci.

    To není tak úplně kritika balíčkovacích a klikacích distribucí; pro spoustu implementací se to opravdu hodí a realita je taková, že je používá naprostá většina lidí. Chtěl jsem jen poukázat na to, proč dávám přednost Slackware. Třeba to někoho zaujme a přidá se :-)

  • 3. 8. 2010 10:55

    Marek Byrtus (neregistrovaný)

    Na vsech desktopech pouzivam vyhradne Slackware a to uz od verze 12.
    Po pekle, ktere jsem zazival s ruznymi radoby autokonfiguratory a udelatky na "uzivatelsky privetivych" distribucich, je Slacky pohlazenim na adminove dusi :-) . Je rychly, stabilni(a to ve vetsine pripadu jedu na current verzi) a tak systemove cisty. Kdyz nejaka aplikace nejede, vim na 100% ze chybu jsem udelal ja, nebo programu necho chybi. A to neco, vetsinou knihovny, neni problem najit a doplnit. Jen to che dat si tu praci. Kdo chce mit nad systemem plnou kontrolu, Slacky je jasna volba.

  • 3. 8. 2010 12:01

    foldy (neregistrovaný)

    Ano slackware používám cca 9 let a je to opravdu super, přesně jak popisujete. Hlavní finta je v tom že skriptíky, které jsem si kdysi napsal fungují více méně dodnes a hlavně Slackware se nesnaží konfigurace aj. skrývat. Jsou přístupné, popsané a většinou v různých verzích stejné. Takže výsledkem je, že používám slack na serveru, desktopu a notebooku, stačí změnit pár skriptů a hotovka :) Akorát mě štve, že není podpora pro IA-64. Ale tam to zvládne debian. A jen se bojím doby, kdy se slack změní. Doufám že k tomu nikdy nedojde a bude vždy takový jaký je už dlouhou dobu.

  • 3. 8. 2010 12:38

    Filde (neregistrovaný)

    Nevím jak verze 11 a výš, ale měl jsem Slackware od v.9.0 po 10.2. a všechno jelo, moje skripty paráda, jen jsem nesměl upgradovat. Tím se systém totálně roze..al a musel jsem instalovat novou verzi do čistýho reiseru. Je to pro mě překonaná věc, i když ReiserFS je fajn, na servery bych už dnes dal CentOS a na desktop *buntu.

  • 3. 8. 2010 12:48

    Fantomas (neregistrovaný)

    Slackware je spica, stale jej pouzivam pro routery a nekdy i pro servery. Je faktem, ze co v nem funguje, opravdu funguje a dokaye fungovat stejne roky. Dobry zdroj na zkompilovane balicky je taky zde: http://sotirov-bg.net/slackpack/
    Take doufam, ze Slack se nebude nijak zavratne menit a zustane se svou filozofii i do budoucna. Vyvoj uz neni tak prekotny a zasadnich veci se moc nemeni, cimz dochazi i k vetsim prodlevam mezi jednotlivymi verzemi, coz mi vubec nevadi.

  • 3. 8. 2010 17:30

    Harvie (neregistrovaný)

    Neškodilo by něco říct o správě balíčků... jaký systém se používá, jaké jsou základní příkazy a co myslel autor slovy "správa závislostí"?

    BTW Slackware je mi blízký, protože z něj vychází i ArchLinux se kterým jsem už dlouho velmi spokojen. Přesto jsem Slackware nikdy nevyzkoušel... Asi bych někdy měl testnout Slackware i Gentoo, které mají k Archu blízko... Jenom hardware není.

  • 3. 8. 2010 17:31

    Nomen (neregistrovaný)

    Balíčkovací systém bez nativní podpory závislostí? Děkuju nechci.

    Server: CentOS
    "Business" desktop: CentOS
    "Bleedin edge" desktop: Arch
    "Mainstream" desktop: Mint

    Ale na druhou stranu obrovská role Slacku ve vývoji Linuxových distribucí je nepopiratelná.

  • 3. 8. 2010 18:56

    Filip Šimek (neregistrovaný)

    Osobně jsem hodně balíků stáhnul a nainstaloval z http://linuxpackages.net ale asi to tam teď stagnuje, poslední verze je tam pořád 13.0.

  • 3. 8. 2010 20:52

    Lukáš Kotek (neregistrovaný)

    to [5]: IA-64? Přiznám se, že o Itanium jsem zatím ještě nezavadil. Nemám příliš jasnou představu o jeho rozšíření. Dá se do budoucna očekávat nějaké znatelnější?

    to [8]: Do takových podrobností jsem nechtěl zabíhat, je to lehce dohledatelné:
    http://slackbook.org/html/book.html#PACKAGE-MANAGEMENT
    Zmínkou o správě závislostí jsem - v daném kontextu - narážel na fakt, že pkgtools sám o sobě při instalaci/odin­stalaci balíků neřeší závislosti.

    to [9]: Jak píšu v článku:

    <blockquote>(...) dodaný software pro správu balíků neřeší (nikoli nepodporuje) závislosti (...)
    </blockquote>

    Takže nativní podpora zde je. Příslušný software, který toho využívá lze doinstalovat. Více info, viz. odkaz výše.

  • 3. 8. 2010 21:02

    yenn (neregistrovaný)

    Inu, Slackware (9.1) byla moje první linuxová distribuce a po menších experimentech jsme se ke Slackware nakonec vrátil. Systém poslouchá na slovo, když něco nefunguje tak na 99% je to moje blbost (za celou dobu na Slacku jsem zažil jenom jeden špatný balík - jakási knihovna pro práci s Exif daty shazovala Geeqie - re-kompilace z gitu to vyřešila) a vlastní skripty a konfiguráky ze starších verzí fungují bezvadně i v novějších vydáních distribuce. Líbí se mi filosofie, že jádro distribuce zůstává stejné a akorát se aktualizuje software.

    Jenom bacha na slapt-get a komunitní repositáře - konkrétně Slacky.eu - někteří balíkáři tvoří takové prasečiny (qt4 potřebuje MySql, PgSql a Unixodbc), že jsem přestal slapt-get používat a radši si programy kompiluju ze Slackbuildů. Linuxpackages.net byla fajn stránka, ale dlouhodobě stagnuje, takže se už nedá považovat za dobrý zdroj balíků.

    Mám dojem, že většina distribucí potřebuje balíčkovací systém hlavně proto, aby člověk dokázal dát dohromady všechny ty -devel, -common, -server, -client balíky a fungovalo to :~)

  • 3. 8. 2010 22:33

    ilja (neregistrovaný)

    Dovolím si taky pár poznámek.
    Prosím, nekamenovat.....
    Před deseti lety jsem si koupil první PC. Na něm byl předinstalován Windows ME. Tenkrát novinka. V té době jsem začal nějak více šedivět...:-)
    Nyní používám několik let GNU/Linux. Začal jsem s Mandrakem 10.1 PP, který jsem používal asi 2 roky. Díky němu jsem se seznámil s Linuxem. Nyní používám asi 5 let Debian. Za ta léta jsem měl instalováno, nebo live, několik desítek Linuxů, BSD a Solaris. Stejně se ale považuji za BFU a také mám takový přístup k PC, na rozdíl od Vás všech "gurů".
    Můj pohled na relativně nejlepší OS je tento:
    na jádře Linux - Debian, Gentoo, Slackware
    na jádře BSD - FreeBSD, PC-BSD
    Přestože je dost based distribucí, které jsou i mnohem jednodušší v používání i instalaci než Windows, důvodem k malému rozšíření GNU/Linuxu a BSD je malé podvědomí veřejnosti a informovanost - reklamy a stále ještě méně her na tyto OS.

  • 3. 8. 2010 22:46

    Lukáš Kotek (neregistrovaný)

    to [12]: Je pravda, že zatím jsem většinu softwaru čerpal z ze slackbuilds.org, ale se slacky.eu jsem zatím problém neměl, tak či tak, lepší přistupovat obezřetně.

    to[13]: Nekamenuji, díky za názor :-)

  • 3. 8. 2010 22:49

    pedro (neregistrovaný)

    Muzete upresnit tu spravu zavislosti? Slack jsem videl naposledy ve verzi 13, kde mi nefungoval ani slapt-get, ani swaret. Nejsem zadny expert na Slacka (bez spravy zavislosti fakt nechci), ale co ja jsem pochopil, baliky pro Slack proste zadne informace o zavislostech neobsahuji a nejaky (funkcni) zdroj treti strany jsem take neobjevil. Uvitam nejake presnejsi informace, diky.

  • 3. 8. 2010 23:08

    Petr Ježek (neregistrovaný)

    Slack u mne slouží pouze v podobě Slaxu, což je přesně jeho parketa - spolehlivá a rychlá move distribuce pro jakékoli účely včetně záchranného vstupu do hlavního systému. Na desktopu a jednom laptopu mám Arch, který má oproti Slacku méně omezené a ergonomičtější možnosti využití a potřebné funkcionality nových verzí přináší rychlostí blesku, to vše bez způsobů žrouta zdrojů. Na druhém laptopu je Mint. Ač odkojen Mandrakem/Man­drivou, považuji za ideální právě Arch pro znalé a Mint pro "pouze" užívající, a to navzdory rizikům u Archu plynoucích z rychlých upgradů a nedostatku času na ladění.

  • 3. 8. 2010 23:19

    vítek (neregistrovaný)

    Jen bych si dovolil komentář k tomu "aktualizace systému je ve Vašich rukou" - nástroj slackpkg. Dříve byl tuším v extra/, dnes už je v AP sérii - tzn součást standardního slacku. Stačí nastavit verzi, zvolit mirror a "slackpkg update && slackpkg upgrade-all" a bezpečnostní updaty jsou vyřešené. Pravda, přes rsync si udržovat lokální kopii patches/ a dát vždycky upgradepkg ./patches/*.tgz (nebo .txz dneska) také nebyl problém.

    Jinak Slackware používám od verze 3.2, moje první a dodnes nejoblíbenější linuxové distro. Zkoušel jsem koketovat s Archem (asi tak 3 dny), na různých strojích mám různá BSD i komerční Unixy, doma jsem měl chvíli Ubuntu a v práci musím používát Debian, ale Slackware je mi pořád nejbližší a pořád se v něm cítím jako doma. Má své mouchy, ale je konzervativní "tak akorát" aby to byla přednost.

  • 3. 8. 2010 23:45

    yenn (neregistrovaný)

    ad[15] Pochopil jsi to víceméně správně. Nevím jak je to řešené přímo v balíčcích, ale slapt-get (nevím jak Swaret) umí řešit závislosti, takže se tam asi dají dopsat do nějakého desc souboru či kam. Jinak Swaret je zastaralý a neumí pořádně dist-upgrade, kdežto slapt-get ho zvládá dobře. I když, přechod z 12.2 -> 13.0 jsem radši dělal ručně, kvůli novým balíkům (tgz -> txz). Asi nejlepší komunitní repositář je Slacky (http://www.slacky.eu), ale někdy se tam objeví balík se zbytečnými závislostmi navíc, případně novější verze knihovny než je v systému a nedělá to dobrotu. Nicméně, tohle byly jediné dva špatné balíky co jsem za celou dobu objevil.

  • 3. 8. 2010 23:47

    Lukáš Kotek (neregistrovaný)

    to [15]: Zvláštní, ještě (a právě) pod 13 jsem slapt-get před nějakým časem zkoušel. Fungoval, ale nijak zvlášť mě nenadchnul a nepoužívám ho (bylo to v kontextu se zmíněným GNOME, kde je jeho instalace řešena právě repozitářem pro slapt-get).
    Jak už jsem psal, primární zdroj SW třetích stran je pro mě slackbuilds.org. Bohužel nevím, co více dodat. Více zkušeností v tomto směru nemám.

    to [17]: Díky za tip, to se opravdu hodí. Bral jsem slackbook za takovou všeobsažnou "bibli" a není tam o něm není ani zmínka :-)

  • 4. 8. 2010 0:15

    pedro (neregistrovaný)

    [15], [19]
    Podival jsem se na doporucene slacky.eu a ano, baliky odtamtud obsahuji informace o svych zavislostech, takze tam by to mohlo fungovat, jak pisete. Blbe je, ze pak mate spoustu "vanilla" (nebo jak to nazvat) baliku primo od Patricka, o jejichz zavislostech nejspis slapt-get nebo jiny program nic nemuze vedet, pac v tech to neni. Konkretne jde o soubor slack-required v ./install. Tj. abych doplnil svuj dotaz, kde vzit ty puvodni baliky i s informacemi o zavislostech, aby to fungovalo? Resp. vam to funguje i s baliky primo od Patricka?

  • 4. 8. 2010 1:13

    yenn (neregistrovaný)

    ad [20]:
    To by se musely všechny vanilla balíky prohnat nějakým chytrým skriptem, který by pro každý balík vytvořil slack-requied a přidal ho do balíku. A koukám, že podobná věc už existuje - RequiredBuilder (http://www.stabellini.net/requiredbuilder.html). Nevím jestli to umí doplnit závislosti do už hotových balíků, ale vypadá to zajímavě.

  • 4. 8. 2010 10:09

    A. S. Pergill (neregistrovaný)

    Dá se Slax, když si člověk na live CD ověří, že nebudou problémy s HW, přímo nainstalovat na disk jako základ Slackware?

  • 4. 8. 2010 10:52

    Marek Byrtus (neregistrovaný)

    [22]Slax se da nainstalovat na HDD, ale proc to delat, kdyz je na to daleko vhodnejsi jeho "otec" Slackware. Sam autor Tomas Matejicek uvadi, ze hlavni zamer slaxu je provoz na bootovatelnych mediich CD a USB. Kdybys to chtel precijen vyzkouset, staci se zeptat kolegy google :-) Nebo zkus distribuce zalozene na Slackware jako Zenwalk, Salix, VectorLinux...

    Ad. balickovaciho systemu a aplikaci. Pro udrzovani aktualizovaneho systemu se mi nejvice osvedcil slackpkg a pro aplikace tretich stran kompilace a vytvareni balicku ze slackbuild :-)

  • 12. 8. 2010 11:10

    pek (neregistrovaný)

    Jo Slackware je super. Doporučuji též program pro vytváření balíků src2pkg.
    http://www.src2pkg.net
    Pomůže u programů které nejsou na slackbuilds.org.
    A ještě si přihřeju polívčičku s obrázkovým návodem na instalaci Slackwaru
    http://kle.cz/slackware/instalace/