Hlavní navigace

Tomas M

  • Viral vodafonu

    Dnes jsem na nějakém webu viděl (z donucení) další nepřeskočitelnou video reklamu. Tentokrát na vodafone. V ní skáče igráček instalatér na pódiu a rapováním hledá zákazníky pro svou instalatérskou firmu. Pointa mi nějak uniká, ale číslo na zádech instalatéra jsem si poznamenal: 776/977121. Co myslíte, je to nějaké soukromé číslo a když tam zavolám, nějaký naštvaný pán mi vynadá, že mu stále někdo volá, a bude mě chtít dát k soudu? :) Kdo tam zavolá? :)
    6. 7. 2011 15:51 (aktualizováno)
  • Podle babičky bude rok 2012 poslední

    Čas od času navštívím svoje prarodiče z máminy strany, a téměř při každé návštěvě dřív nebo pozděj sklouzne téma k náboženství a konci světa. Moje babička s železnou pravidelností sleduje dění po celém světě a veškeré přírodní katastrofy (jako zemětřesení, tsunami) či pohromy (výbuch čehokoli kdekoli) je pro ni jen další střípek do skládačky s jednoznačným závěrem: konec se blíží, a jediná cesta ven je skrz Ježíše.
    4. 7. 2011 12:00
  • Snadný prachy s mojeID

    V komentářích k minulému příspěvku jsem byl kritizován za názor, že se na internetu válí snadný prachy. Jisté hlasy dokonce namítaly, že nic jako snadný prachy ani neexistuje. Dnes se tedy s vámi podělím o jeden konkrétní příklad, jak na internetu ke snadným penězům přijít, a to konkrétně díky mojeID.
    25. 6. 2011 11:02 (aktualizováno)
  • Blogovací soutěž na rootu

    Zapojil jsem se jako několik dalších autorů do soutěže na rootu o nejlepší blog post. Něco málo blogovat jsem chtěl už dávno, a soutěž byla nutným a postačujícím impulsem k tomu se zaregistrovat a začít. Ne že bych nutně potřeboval klávesnici (mám jich dost) nebo NAS (bez redundance je úplně o ničem), vlastně ani sám nevím proč mě to blogovat přimělo, ale stalo se.
    22. 6. 2011 20:48 (aktualizováno)
  • Google Kráva

    Tento blog post není vtip, opravdu ne. Vážně. Přísahám. Před nedávnou dobou jsem objevil v google labs 3d model těla člověka. Na výběr je mužská i ženská postava, a do detailu jde zobrazit svalovou, kosterní, oběhovou, nervovou a trávící soustavu. A rozmnožovací, samozřejmě. Technologie Google pronikají v posledních letech do podniků, škol, a domácností, není tedy divu že nedávno zaútočil tento internetový gigant i na poli agro-technickém, a to přímo v prostředí kravínů.
    17. 6. 2011 19:21 (aktualizováno)
  • Peníze dělají peníze, i bez peněz

    V předchozím blog postu jsem radil začínajícím podnikatelům, aby se vyvarovali používání podnikatelských peněz pro osobní účely, jako je nakupování aut a domů, a plození potomstva. Naopak je nezbytně nutné drtivou většinu peněz z podnikání vracet zpět do podnikání, což umožní rychlejší růst a v důsledku víc peněz pro osobní spotřebu.
    17. 6. 2011 12:36 (aktualizováno)
  • Video rekordér svépomocí

    Chcete-li nahrávat televizní pořady, ať už z pozemního DVB-T vysílání nebo ze satelitního DVB-S, potřebujete jednak tuner s podporou v Linuxu, a pak nějaký kus software, který ve vámi stanovených časech naladí na tuneru danou frekvenci a uloží video+audio stream požadované délky na disk. Takový software může být třeba VDR nebo MythTV. Pro nedostatek trpělivosti se mi ovšem ani jeden ze zmíněných dvou nepodařilo nakonfigurovat pro moje potřeby, a tak mi nezbylo, než si software napsat vlastní…
    13. 6. 2011 18:24 (aktualizováno)
  • Swapování do RAM s zcache

    Moje praktické zkušenosti s klasickým diskovým swapem na serverech jsou veskrze negativní. Pokud serveru dojde paměť RAM a začne swapovat na disk, všechno se natolik zpomalí, že server přestane stíhat vyřizovat další požadavky, zahltí se, a je s ním konec úplně. Proto na žádném svém serveru nemám aktivní swapovací diskový oddíl, a má-li dojít RAM, tak ať raději oom-killer zabije nějaké procesy, než aby se zhroutil celý systém.
    12. 6. 2011 20:06 (aktualizováno)
  • Jak se dělá byznis

    Už během studií na vysoké škole jsem založil firmu a začal jsem, tak jako i několik mých dalších kamarádů, vydělávat vlastní peníze. Podnikat během studií bylo výhodné i kvůli sociálnímu a zdravotnímu pojištění, které platil za mě (jakožto podnikajícího studenta) stát. Někteří z mých kamarádů byli mnohem úspěšnější než já, někteří mnohem méně, ale ve výsledku jsme měli všichni to samé – nic…
    6. 6. 2011 19:08 (aktualizováno)
  • ORDER BY RAND() je zlo

    V nesčetném množství MySQL tutoriálů a manuálů je uvedeno jako příklad náhodného výběru řádku následující: SELECT * FROM tbl ORDER BY RAND() LIMIT 1 S malými tabulkami žádný problém, ale podívejme se na EXPLAIN takového dotazu: mysql: EXPLAIN select * from geoip order by rand() limit 1\G *************************** 1…
    6. 6. 2011 9:52 (aktualizováno)