Hlavní navigace

Tomas M

  • Mazání dat uprostřed souboru

    Řekněme, že máme soubor velký 2 GB a chceme někde uprostřed smazat pár bajtů. Co s tím? Ačkoli se zadání zdá jako triviální záležitost, ve skutečnosti tato akce vůbec jednoduchá není, protože žádný filesystém nenabízí pro tento úkol vhodnou operaci. Mazání dat ze souboru je a vždy bylo problematickou záležitostí.
    13. 9. 2014 12:07 (aktualizováno)
  • Co nahradí peníze? Bitcoin to nebude

    Krypto měny jako Bitcoin, Litecoin, Namecoin, a jánevím jaký coin, se jeví jako možná budoucí náhrada peněz. V podstatě se od jiných platidel z principu neliší, defakto jde platit čímkoli, čeho je v oběhu nedostatek. Dřív lidi platili kakaovými boby nebo zlatem, a také první papírové peníze byly navázané na hodnotu zlata (například americký dolar byl definován jako 1/20 unce zlata). Toto navázání znemožňovalo vydávat nové ničím nekryté peníze, a udržovalo určitou měnovou stabilitu.
    29. 12. 2013 20:07 (aktualizováno)
  • Kindle a PDF

    Před dávnými časy, když to bylo ještě moderní, jsem si v Expert elektru koupil čtečku knih Kindle. Je to pěkná čtečka, byla i celkem levná. Nicméně mě nikdo při koupi neinformoval, že má ten krám podporuje prakticky jen jakýsi formát MOBI, a trochu PDF. Taky mi tvrdili, že si kupuju levnou verzi bez
    27. 11. 2013 13:54 (aktualizováno)
  • Zachytávání kurzoru ve vmwaru

    Nedávno (dneska) jsem řešil, jaktože všechny možné distribuce umí ve vmwaru automaticky zachytávat kurzor, zatímco Slackware (a obecně jakákoli distribuce která vychází z neopatchovaných originálních zdrojáků přímo od jejich autorů) to neumí. Že by všechny ty jiné distribuce používaly vmware tools? Nepravděpodobné. Zakopaný pes je v tom, že oficiální xf86-input-vmmouse má pouze HAL pravidla pro detekci vmwarové myši, a HAL už se dnes obecně nepoužívá…
    17. 1. 2013 10:35
  • Raspberry PI s MPEG2

    Každá recenze raspberry PI uváděla jako jednu z klíčových vlastností tohohle hardwaru schopnost přehrát HD video. Skutečnost je však taková, že krabička RasPI obsahuje pouze funkční H.264 dekodér. Starý dobrý MPEG-2, který je například v ČR používán pro digitální pozemní televizní vysílání, přehraje PI pouze softwarově, bez hardwarové akcelerace, a tudíž pomalu.
    30. 8. 2012 14:44 (aktualizováno)
  • Užijte si rootnutý telefon na max

    Asi před dvěma měsíci jsem psal o novém mobilu Xperia Mini Pro, který jsem si pořídil. Jde o malinký mobil s hardwarovou vysouvací klávesnicí, obrázek napoví: Po dvou měsících můžu směle prohlásit, že se mi podařilo vyladit telefon k dokonalosti a jsem naprosto spokojený. Ovšem nebylo to jen tak, a o své zkušenosti se tu podělím. Základem je rootnutí telefonu, které ovšem rozebírat nebudu, dám se rovnou k aplikacím které root využívají.
    20. 7. 2012 13:32 (aktualizováno)
  • Telefonika a IPv6

    Před týdnem jsem zažádal Telefoniku O2 o přidělení IPv6 prefixu. Nejdřív jsem teda musel operátorce vysvětlit, co to je IPv6 prefix, a pak mě to stálo ještě dva další telefonáty na infolinku, nicméně ipv6-test.com už ukazuje, že jsem přes IPv6 spojen. Navzdory očekávání jsem ale mírně zmaten. Nebo možná hodně zmaten. Očekával jsem totiž, že ve světě IPv6 jsou všechny adresy veřejné. Očekával jsem, že se na moji ‚veřejnou‘ IPv6 zvenku dopingám. Nikoli však…
    16. 7. 2012 21:24
  • Vodafone a moudrá horákyně (já)

    O individuálním přístupu mobilních operátorů k zákazníkům se už všude možně psalo dost a dost. I já přidám další trošku do mlýna. Zalíbil se mi Sony Ericsson Xperia Mini Pro, hlavně kvůli hardwarové klávesnici, díky níž je možné provozovat pomocí aplikace ConnectBOT téměř pohodlně SSH. U vodafonu mi ho nabízeli za plnou cenu 5300,– (na slevu na další telefon jsem měl mít nárok až za rok)…
    20. 7. 2012 12:32 (aktualizováno)
  • I Linux potřebuje defrag

    Kdysi dávno, ještě na vysokoškolské koleji, mi kamarád ukazoval jak si kompiluje XFS filesystém, který tehdy nebyl ještě součástí jádra. V porovnání s tehdy jediným souborovým systémem ext2 byl XFS něco jako malý zázrak, žurnálování a z něj plynoucí především absence zdlouhavého fsck byla jasnou výhodou.
    9. 5. 2012 10:44 (aktualizováno)
  • MySQL Master-Slave replikace

    Dnes jsem si na rootu přečetl článek o master-slave replikaci. Některé věci tam uvedené jsou zbytečné, jiné zavádějící, a dost podstatné údaje chybí, proto tímhle blog postem věc napravím. Provozuju Master-Slave replikaci už nekolik let na devíti serverech a za tu dobu jsem už nějaké praktické zkušenosti nasbíral.
    26. 4. 2012 14:32 (aktualizováno)