Hlavní navigace

Názor ke článku Sportovní antitalent sportuje od pb. - Koloběžka je tady v každém druhém příspěvku, protože...

  • 12. 5. 2013 20:28

    pb. (neregistrovaný)

    Koloběžka je tady v každém druhém příspěvku, protože tuhle diskusi koloběžkou tapetuji :-)

    K dotazům:
    - Vysvětlovat někomu, kdo nesportuje, k čemu je dobrý sport, je asi zbytečné. Jednoduše jsme každý jiný. Sám se za sportovce nepovažuji, dávám si záležet, abych ani náhodou nevylezl ven s přiléhavém cyklistickém ohozu, aby ně ani ostatní za sportovce nepovažovali. Ale "turistika", ať už pěšky, na kole nebo na koloběžce, mě jednoduše baví. Pohybuji se rád a hodně. Vím, že ujet 50 km na kole nebo 30 na koloběžce není žádný problém, takže toho využívám. Rád prozkoumávám své okolí.
    - Když už zmiňuji ten sport - kolo zatěžuje hodně jednostranně, především nohy. Z kola bolí velmi brzy záda, za krkem a ruce, na kole sedí člověk velmi strnule. Koloběžka zatěžuje při ryhlejší jízdě i břišní a zádové svalstvo a ruce. Po třech hodinách na koloběžce není člověk tak rozlámaný, jako po třech hodinách na kole.
    - Dříve jsem hodně jezdil na kole. Kolo ale potřebuje více udržby, více prostoru a více času "na nastartování" (odemknout sklep, vytáhnout kolo, zamknout sklep). Je veliký rozdíl mezi "jedu" a "tlačím".
    - Dnes jezdím hodně na koloběžce. Ta je nesrovnatelně pohotovější, parkuje se mnou v pracovně. Ráno hodím na záda batoh, popadnu koloběžku a za pět minut jsem v práci (pěšky za 15 minut).
    - Koloběžku jsem používal jako velmi rychlý sportovní kočárek. Hodně jezdívám s klukem na výlety. Sedačka je přede mnou, takže se můžu s klukem normálně bavit a prodiskutovat s ním všechny lokomotivy, které jsme na nádraží viděli.
    - Dvakrát jsem byl s koloběžkou na dovolené u moře (Chorvatsko, ostrov Lošinj). Na koloběžce se dá v pohodě za pár hodin urazit několik desítek kilometrů (s malým maximálně 10 - 12 km za hodinu), přičemž ten rozdíl mezi "jedu" a "tlačím" se ztrácí. Je snazší zastavit a věnovat se něčemu zajímavému po cestě. Ideální byla koloběžka v Chorvatsku na nákupy - v úzkých chorvatských uličkách jsem nemusel řešit manévry s autem ani parkování, přičemž jsem se během chvilky dostal i do nejbližšího většího centra čtyři kilometry daleko.
    - Dneska už kluk vyrostl a učí se na vlastním kole. Zatím neumí nastoupit a co chvíli spadne, zato dokáže být pekelně rychlý. Na koloběžce ho snadno doženu, sestoupím (rozdíl mezi "jedu" a "tlačím" je minimální), pomůžu mu nastoupit, nebo mu jen pomůžu do kopce, odrazím se, a zase jedu. Na kole by to bylo tuším asi podobně pohodlné, jako za ním jezdit v autě.
    - Koloběžka je pro mě dnes především příruční pohotová mobilita pro kratší přesuny po městě a sáhnu po ní i v případech, kdy by kolo bylo na obtíž.