Hlavní navigace

Názor ke článku Oživit nebo pohřbít? od Lael Ophir - [27] Možná vidíte často downgrade Windows Vista na...

  • 27. 4. 2008 22:51

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [27] Možná vidíte často downgrade Windows Vista na XP. Ale jestli je to stejně reprezentativní, jako počet instalací Linuxu, které okolo sebe vidíte, tak to o situaci nevypovídá vůbec nic.

    Které konkrétní features byly ve Windows Vista odstraněny proti Windows XP? Výrobci HW driverů jsou v pohodě. Výrobci antivirů a firewallů nyní nemají možnost patchovat kernel, a musejí používat nové API
    . Tyto aplikace bylo nutné přepsat (stejně jako se přepisovaly třeba drivery HW mezi Windows NT 4.0 a Windows 2000)
    , ale zjevně běhají bez problémů.

    DRM ve Vistě je jen evolucí DRM ve Windows XP. Protected Path je v jednodušší formě již v XP, vypínání výstupů také. Nové je šifrování chráněného obsahu při jeho přehrávání, což byla podmínka Holywoodu pro legální implementaci BluRay a HD-DVD. Ale jestli máte jiné informace, rád je uslyším. Jenom nelinkujte lži pana Guttmana
    , ty byly vyvráceny krátce po jejich uveřejnění.

    Testování driverů, ani žádný jiný běžně používaný postup, nezabrání chybám driverů. Stejně tak předpisy v oblasti bezpečnosti vozů, bezpečnostní pásy a airbagy nezabrání haváriím. WHQL testování je o tom, že jsou dané parametry driverů, testovací kity, a driver který prošel testem se nějakou dobu dále testuje ve WHQL.

    Tvrdíte následující: "každý driver musí mít povinně v sobě kontrolní mechanismus, který restartne Windows. pokud by se domnívaly, že se třeba pokoušíte připojovat drát na hw zařízení a obcházet tak autorská práva". Máte k tomu jakékoliv další informace? Nebo je to další nesmysl typu "z deklarovaných featur, co vše mělo ve Vistě být zbylo tak 1%"?

    Můj příklad se scannerem je naprosto běžný. Řada firem se na zákazníky prostě vykašle, a drivery pro nový OS nedodá. Buďme upřímní, ono to má ekonomickou racionalitu. Většina uživatelů stejně mění OS s HW, takže uživatelů starého HW s novým OS je minimum, takže to zas tak moc lidí nepálí. Navíc ti zákazníci zaplatili za driver pro jednu verzi Windows, a teď by vznikaly kvůli pár lidem dodatečné náklady. Samozřejmě se mi to jako zákazníkovi nelíbí. Podpoře UMAXu jsem sdělil, že v takovém případě kupuji scanner od jiného výrobce, a to také udělám.

    Podepsat opravený driver je celkem krátký proces, je to levné (typicky levnější, než 1 ks zařízení), a typicky to trvá do 2 dnů. Nevidím důvod, proč by podepisování mělo zpozdit uvedení driveru ze 14 dní na rok. Opět je to váš FUD?

    Když tvrdíte, že napsat driver bez ochran je 20x jednodušší (mimochodem klidně ho tak můžete napsat, a nechat si ho tak podepsat - jen nebude umět například BluRay a HD-DVD), máte k tomu opět další informace? Nebo jde o FUD?

    Když tvrdíte, že hollywoodská studia některé drivery odsouhlasují, máte k tomu opět další informace? Nebo jde o FUD?

    Když tvrdíte, že Vista má menší monožsti ohledně zvuku a některé efekty možné v XP nejdou ve Vistách, máte k tomu opět další informace? Nebo jde o FUD?

    Jak se postavíte k informaci, že 70% BSOD je způsobeno drivery zařízení? Dále budete trvdit, že podepisování driverů je špatné?

    Ještě bych se vrátil k výroku "Problém pak je, že MS se obklopuje v podstatě nekritickými patolízaly a žije tak v uzavřeném světě". Pokud jste si toho nevšiml, MS má od zákazníků velmi dobrou zpětnou vazbu penězi. Naopak open source "komunita", tvořená pár autory a minimem uživatelů, žádnou pořádnou zpětnou vazbu nemá (a když si někdo dovolí nesouhlasit, jako já, "komunita" ho za jakýkoliv nesouhlas ráda upálí). Jak hodnotíte, že po 15 letech úsilí má Linux na desktopu jen 1%? Není to proto, že "komunita" je banda nekritických patolízalů, kteří žijí v uzavřeném světě hjkl a unixových příkazů, a proto píše takový SW, jaký píše?

    Když jsme se spolu bavili naposledy, tvrdil jste mi, že Singularity má kernel psaný v assembleru, a drivery v C++. Vyjma toho jste se mi snažil vložit do úst, že OS Singularity je psaný jen a pouze v C#, což jsem snad netvrdil. Dal jsem vám link na dokument, který jasně tvrdí, že Singularity má kernel v managed jazyku. V ASM a C je psaná pouze nízkoúrovňová podpora přerušení (tedy minimum kódu), v C++ je psaný HAL. Garbage collector bude zřejmě v unsafe C#. Samozřejmě jste mi také tvrdil, že managed code musí být hrozně pomalý, i když jsem vám linkoval, že context switch je výrazně rychlejší, než u klasického OS, a režie syscallu úplně odpadá (přes dramaticky zvýšenou stabilitu a bezpečnost). Viz zde: http://www.root.cz/zpravicky/samba-team-dostal-dokumentaci-od-microsoftu/176747/ . Trochu překvapí, jak paměť zkresluje, že?

    [33] Vy provádíte resize NTFS z Linuxu? To je dost odvážné. Já zkoušel v Linuxu resize ext2, a i to byl porod. Třeba mě naprosto dostalo, že je možné změnit velikost partition, ale nechat původní velikost FS (samozřejmě o tom utilita nc neřekne). Veškeré resize fs, které jsem na Linuxu zkoušel, byly v experimenálním stavu. Samozřejmě také potěšilo, že resize podle fsck byl ext2 clean, ale resize neproběhl, protože FS byl "podezřelý".

    [38] Autoři her to s ochranami přehánějí. Já osobně je kupuji přes Steam, takže se mě CD netýkají. CD do ČR nemá smysl vozit, a lokalizované verze se mi příčí. České překlady jsou příšerné kvalitou i stylem, a hru jen mrší (z mého pohledu - chápu, že průměrný zákazník to vidí jinak).

    Váš problém někteří lidé řeší pořízením kopie hry přes CloneCD/CloneDVD, nebo pořízením noCD cracku na legálně koupenou hru (riziko infekce malwarem je ovšem veliké).

    [39] Já neprosto chápu, proč někteří lidé Radka Hulána nemohou vystát. Je velmi konfrontační, a jeho argumenty často pokulhávají. Já se ale spíš bavím. A faktem je, že někdy má nějaký vtipný či zajímavý postřeh.