Hlavní navigace

Názor ke článku Oživit nebo pohřbít? od Miloslav Ponkrác - [34] Jenže tady tomuhle já nerozumím. Možná mám...

  • 26. 4. 2008 13:02

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [34] Jenže tady tomuhle já nerozumím. Možná mám chybu někde v teorii, ale není koneckonců Microsoftu jedno jestli za stejnou cenu prodá XP, nebo Vista? Zisk má podle mě stejný tak jako tak. Buďto uvažuji chybně, a nebo to nechápu. Vlastně to trochu chápu, MS počítá s penězi na upgrade XP -> Vista. Počítá, že lidi smažou XP a koupí Vistu, ale to se v OEM světě mco neděje. Většinou se systém na počítači nechá dožít.

    A že Vista se nepovedla a je to beta kvalita, jak už tu někdo psal výše - to je jasné nejspíš i samotnému MS. Koneckonců spíchli jí hodně narychlo - asi za rok a půl.

    Jinak přechod z W2K na WXP u mě provázelo nadšení. Tehdy jsem měl stroj asi 433 MHz a 128 MB RAM - a po přechodu W2k -> WXP se Windows výrazně zrychlilo bez sebemenších problémů. Stejně tak na řadě jiných strojů došlo po přechodu alespoň k malému zrychlení.

    Ač všude slyším, že XP byla odmítána v době uvedení - není to pravda. Jasně, že pár procent lidí tvrdilo, že nové Windows jsou zbytečné (někteří z nich dodnes honí na stroji Windows 98), ale většina lidí je bez problémů přijala. Já jsem nikdy nenapsal ani slovo proti XP a když jsem je vyzkoušel, byl jsem XP okamžitě nadšen. Ale Vista je jiný oříšek - mohutné protesty na všech stranách, mohutná zklamání od obrovského množství lidí, co bez předsudků Visty vyzkoušla, to nikdy v historii MS nebylo.

    Já sám jsem rozhodnut - a to poprvé v historii MS, honit případné Visty pouze v emulaci, budu-li potřebovat na nich něco zkoušet. Nikdy to nebude můj hlavní systém. Je mi úplně jedno, jestli pojedu na XP, nebo na Linuxu, nebo na povedenějším následníkovi Vist, ale Visty pojedou max. virtuálně.

    A trochu se bojím, jak moc kvalitní bude následník Vist. Obávám se, že úspornější moc nebude, a styl "MS ví lépe co potřebujete dělat, než Vy", jako směr, který MS razí asi sotva zmírní.