Hlavní navigace

Názor ke článku Oživit nebo pohřbít? od Miloslav Ponkrác - [26] Nic ve zlém, ale nežijete na Měsíci?...

  • 25. 4. 2008 20:55

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [26] Nic ve zlém, ale nežijete na Měsíci? Já vidím downgrade na XP skoro častěji, než chodím na záchod (trochu přeháním, ale ne zase tolik).

    Ohledně strategie .NETu je to sice hezké, ale zase jste mimo. Znovu zdůrazňuji, že jde o odnímání featur, a týká se to třeba věcí důležitých pro tvůrce driveru, anžto zajisté chápete, že .NET pro psaní driverů toho nemá moc co nabídnout.

    Co se týká DRM - když budu ironizovat, protože jinak bych poněkud používal ne zcela slušná slova. Ono třeba i ZX Spectrum mělo grafiku a Vista má taky grafiku. A podobně je to s Vista a předchozími verzemi. Ale zajisté chápete, že je rozdíl mezi kvantitou a mohutností DRM ve Vistách, kde jim DRM v předchozích verzích nesahá ani po kotníky. Mohl bych tu na Vás vybalit spoustu nových technologií a zkratek, a nových principů, které byly ve Vistách použity, ale nemá to smysl. Ono když budu chtít šířit FUD, klidně řeknu, že DRM mělo i ZX Spectrum, protože i tam se něco najde, když budu hledat. Ale Visty jsou s DRM vybaveny tak jak nic nikdy předtím.

    Podpis driverů rozhodně nezabrání nekvalitním driverům. On totiž pane ještě nikdo nenašel postup, jak něco dokonale otestovat. A najmě si dokážu představit, jak se bude testovat desetisíce driverů naprosto rozdílného určení, a musí se to stihnout v reálném čase. Ono se to totiž testuje tak, že to projde několika automatizovaně napsanými testy, a sbohem a šáteček. Hlavní test je proto, abyste náhodou neuškodil Hollywoodu, a abyste neobcházel autorská práva. Mimochodem, víte třeba, že každý driver musí mít povinně v sobě kontrolní mechanismus, který restartne Windows. pokud by se domnívaly, že se třeba pokoušíte připojovat drát na hw zařízení a obcházet tak autorská práva? Uživatel je hadr, důležité je chránit Hollywood. A nebýt Hollywoodu, nikdo podpis driverů nevyžaduje.

    Podepsání driverů bude mít opačný efekt - výrobci hw budou dávat méně driverů (viz Váš příklad se skenerem), a v případě nalezení chyby v driveru si na opravu počkáte třeba rok, namísto 14 dní. Je to proto, že i opravený driver se musí nechat znovu otestovat a digitálně podepsat (je to odlišný kód), což není zadamro, a což chvíli trvá. Takže výrobce driverů logicky bude chtít vydávat opravy driverů co nejméně často.

    Dalším důvodem je nesmírná složitost driverů - ono celé to zesložitění kernelu kvůli Hollywoodu, implementace šifrování/deši­frování, mrzačení audio/video toků, přepínání chování podle toho, zda jede, nebo nejde o autorsky chráněný obsah, implementace klopných bitů a detekce, zda se někdo nepřipojuje drátem na hw, a další věci, které dřív nebyly samozřejmě dělá programování ovladačů sakra složitějším. A je jasné, že hw firmy by se na to vykašlaly a leckterá taiwanská firma by raději napsala čistý driver bez ochran (už jen proto, že je to asi tak 20x jednodušší takový driver napsat) - ale protože MS není naiva, tak se právě pojistit digitálním podpisem driverů a testy. Takže žádné opatření proti padání driverů, ale testy a podpis je primárně za účelem zajištění, že v kernelu budou protipirátské ochrany.

    Je sice hezké, že to házíte na lenost výrobců hw, ale vše jsou dvě strany mince.

    Hollywoodská studia některé drivery odsouhlasují. Je jasné, že třeba driver myši nikoli, tam jim porušení autorských práv nehrozí. Nejhorší je, že toto není FUD, ale realita je ještě daleko horší.

    Vista má menší monožsti ohledně zvuku a některé efekty možné v XP nejdou ve Vistách, protože jejich zvukový model s tím nepočítá.

    Když Vás pane Lael Orphir shrnu, ukázkový FUD, máte to opravdu zapotřebí?

    Už jednou jsme spolu diskutovali a vím, že se vůbec nestydíte uvídět lži, nebo věci, které nevíte jistě - a že jakmile šťournu do detailů, Vaše argumenty se rozpadnou. Naposledy jste mi tvrdil třeba, že Singularity je čisté C#, a že je to důkaz, že v tom jde napsat všechno, celý systém od A do Z. Teprve, když jsem Vás upozornil, že jádro je v asm a ovladače v C++, tak jste teprve zjistil, že Vaše znalosti jsou poněkud - no jak to říct - ovlivněné Vaším fanatismem k MS, a zamlžené tiskovými zprávami a marketinkovými prohlášeními MS - a zjistil jste, že je to jinak. A kdybychom spolu diskutovali dále, dopadly by Vaše teorie úplně stejně blbě. Já totiž jsem Vás upozorňoval, že mám přímo v náplni práce vrtat se v kernelu Windows a dělám to mnoho hodin denně - takže si můžu dovolit být jistější v kramflecích. To co tu povídám, je jen slabý odvar skutečnosti ohledně Vist.