Hlavní navigace

Názor ke článku Oživit nebo pohřbít? od Lael Ophir - [17] Osobně jsem nikdy neviděl downgrade z Visty...

  • 25. 4. 2008 19:31

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [17] Osobně jsem nikdy neviděl downgrade z Visty na XP. Není mi jasné, jaké reálné důvody by k tomu měly vést. Naprostá většina SW buď na Vistě funguje bez úpravy, nebo dávno existují nové verze, které problém řeší. Podpora HW je na 32-bitové Vistě podobná, jako na 32-bit WinXP (na novém HW lepší), a na 64-bit Vistě daleko lepší, než na 64-bit XP. Snížení produktivity s používáním Visty jsem si opravdu nevšiml :). Kde by se mělo brát?

    Z deklarovaných features ve Vistě zbyla velká většina (a velké procento jich konkurence pořád ještě nemá). Ve Visual Studiu dnes nenajdete hlavně nové věci pro C a C++, protože strategickou platformou je dávno .NET, a nikoliv Win32.

    To odmínání Visty je podle mého názoru mýtus.

    [19] Jedu 64-bitové Visty, a je to bez problému. Pravda je, že k mému starému scanneru se UMAX neobtěžoval vydat 64-bit drivery (nakonec ani k žádnému jinému). Bohužel to znamená scanner nahradit; naštěstí je tu řada jiných, serioznějších výrobců. Flash běhá, video a hudba běhá (po běžné instalaci Flash Playeru a kodeků), hry fungují (některé potřebují patch, protože hry píší prasata). Jediný smutný fakt je ten, že 64-bit aplikací je zatím minimum. Drivery, antivir, několik málo desktopových aplikací, a pár her.

    [23] DRM měly už Windows 2000, a vypínání možnost digitálního audio výstupu (zhoršení kvality audia) měly i Windows XP. V Linuxu nemáte *možnost* přehrát DRM protected media, takže bych neříkal "bohudík".

    Drivery musí být podepsané proto, aby uživatelé nedostávali na počítač nekvalitní drivery. Problémy driverů totiž stojí za více než 70% BSOD. Ty "tvrdé" poplatky za testování HW jsou konkrétně USD 250, tedy v přepočtu CZK 4000. To je pro některé kusy HW levnější, než jejich doprava do USA :). Údajné testy holyhoodských studií jsou nejspíš FUD, studia žádný HW netestují (nejvýše se s MS baví o nárocích na HW). Drivery pro 32-bit Vistu nemusí být podepsané. Důvodem, proč je nedostatek 64-bit driverů, je lenost výrobců. Nebo mi chcete tvrdit, že když ještě v době uvedení XP nebyly pro hromadu HW drivery pro Windows 2000, tak to bylo kvůli nutnosti digitálních podpisů (která neexistovala)?

    Vista má komplet přepsanou podporu zvuku, a pro aplikace používající staré verze DirectX se provádí převod na nové API. Některé věci nejsou převedeny, zvláště rozšíření třetích stran týkající se 3D zvuku. Samozřejmě nové (či patchem vybavené) hry umí totéž, co v XP.

    Když to shrnu, tak jse převedl ukázkový FUD. Máte to zapotřebí?

    [24] První evangelizátory jsem viděl u Sun Microsystems. A takový Richard Matthew Stallman je evangelizátor. Je to holt běžná součást marketingu. A to jste ještě neviděl americké volby :)