Hlavní navigace

Názor ke článku Oživit nebo pohřbít? od Miloslav Ponkrác - [21] Možná bych Vám měl vzít iluze, ale...

  • 25. 4. 2008 17:49

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [21] Možná bych Vám měl vzít iluze, ale takto trh už dávno nepracuje. Trh už se dávno lidí neptají co chtějí, trh prostě lidem věci násilím nutí. "Vytváří spotřebitelské návyky" pomocí reklamy, tiskových prohlášení, budování značky, článků, které "píší o nejnovějších trendech", a také pomocí "užitečných idiotů" (= termín použitý Leninem pro naivní lidi, co mu pomáhali v jeho špinavé práci a mysleli si, že dělají to nejlepší).

    Stejně tak MS se nikoho neptá, prostě násilím určí jaký je trend a hotovo. MS se pak snaží přemazat lidem mozky a přesvědčit je, že to co dělá MS je nejlepší. Používá k tomu "evangelizátory" (schválně se podívejte někdy na pracovní místa u MS, to je někdy horší, než u papeže - samý evangelizátor). Pak těm největším nadšencům dává titul MVP (Microsoft Value Professional) a pokud někdo opravdu až fanaticky vykřikuje, že MS je lepší, než sex, pak si ho MS všimne a odmění ho (například Radek Hulán dostal proplacené náklady na zahraniční MS konferenci).

    Problém pak je, že MS se obklopuje v podstatě nekritickými patolízaly a žije tak v uzavřeném světě a pak má pocit, že ho všichni milují, a že všechno co vymyslí je prostě skvělé, geniální a bez chyby. Pak se nedivte, že MS jedná jak jedná.

    Nemám nic proti MS, je to firma, která hodně dokázala a řada věcí od ní se mi líbí. Stejně tak jako se mi leccos líbí na unixech. Vždycky jsem žasl, jak MS mockrát vybral správný trend (neříkám, že všechno, ale podstatné ano), ale v poslední době se mu to nějak nedaří. Nějak se MS rozhodl, že všichni uživatelé nemají nic jiného na práci, než skandovat MS a řešit jeho problémy a učit se neustále něco nového. Jsou tu Visty, totálně změněné ovládání MS Office, očesané MS Visual Studio, které umí méně věcí, než dříve, a hlavně neustálé otravování legálních uživatelů, kteří odnášejí problémy MS (sám jsem byl několikrát neoprávněně prohlášen za nelegálního uživatele, ač jsem vše koupil). Nechci domýšlet, kam to půjde.