Hlavní navigace

Názor ke článku Geek s rodinou v zádech - Výběr od v.sp - Tak když už tedy geek, tak snad s...

  • 6. 6. 2014 20:07

    v.sp (neregistrovaný)

    Tak když už tedy geek, tak snad s nějakým odkazem, jak to vlastně funguje, ne? :-)
    Jde o Hybrid Synergy Drive (HSD), Toyota ten automat označuje jako eCVT. Tak jako ostatní CVT je bezestupňová, ale princip je jiný. Stačí se zeptat na youtube, hned první odkaz podrobně vysvětluje funkci: https://www.youtube.com/watch?v=dLNDGUISTYM . Zajímavé také je, že princip je vlastně trapně jednoduchý a je to jednodušší, než obyčejná manuální převodovka.
    HSD používá Toyota už od prvního Priuse, takže od roku 1997. Princip je dodnes stejný, i když samozřejmě novější generace mají dílčí vylepšení (a přejmenování, HSD je dnešní název, a Lexus tomu říká jinak, ale jde pořád o totéž). A Prius je snad ve všech žebříčcích hodnocen jako velmi spolehlivé auto.

    A praktické zkušenosti? Řadí to úplně jinak (vlastně vůbec), ale člověk si na to velmi rychle zvykne. Za normální jízdy se snaží nechat otáčky stále nízké, jen pokud "na to šlápnu", tak motor vyletí do otáček a tam zůstane. Takže na první projetí dost nepřirozené, ale dneska bych naopak neměnil zpět. Zmiňované problémy s rozjezdy do kopce, pomalým popojížděním při parkování apod. - vše naprosto v pohodě, naopak je to jednodušší, než s manuálem.