Hlavní navigace

Názor ke článku Zrušil jsem aktualizace, konečně můžu používat děravý prohlížeč od Solitary - [30] A ja tvrdim, ze je duvod a...

  • 4. 2. 2012 10:48

    Solitary (neregistrovaný)

    [30] A ja tvrdim, ze je duvod a je naprosto bezne, proc by se mely presouvat tlacitka a menit struktura menu. Je to uplne stejne jako kdyz se optimalizuje kod... bezne se optimalizuje totiz i vzhled, nikdy nic neni dokonale.

    Osobne napriklad presun hlavni nabidky do tlacitka Firefox naprosto vitam. Cele to zbytecne menu, ktere zabiralo jeden panel se mohlo smrsknout na radek s taby. To prazdne misto vedle hlavni nabidky jsem vzdy vyuzival pro tlacitka addonu a search bar, ktery zbytecne zabiral misto vedle adresniho radku. Svete div se, ale kdyz jsem videl FF cizich lidi (zadni BFU), tak to takhle nemel v podstate nikdo. Vsichni tam meli vedle hlavni nabidky prazdnou plochu a pod nim panel s miniaturnim adresnim radkem a miniaturnim search barem, oba namackany vedle sebe na obrazovce s malym rozlisenim. To neco vypovida o typickych uzivatelich, je to tez duvod, proc jim "nutit" zmeny. Uzivatel totiz typicky nevi nic o navrhovani UI, nema znalosti, zkusenosti, nema k tomu udelane studie a usability testy.

    Ale stale se to cele vraci zpet k tomu faktu, ze Mozilla dovoluje si ty zmeny vratit zpet. Cimz jsou veskere stiznosti naprosto liche. Osobne se mi totiz tez vetsina tech zmen nelibila - presun refresh buttonu, zmizeni status listy, mizeni protokolu http://, highlighting domeny ... ale veskere zmeny dohromady jsou bez prehaneni otazka 10minut, vcetne googlovani. Muj FF tak vypada vicemene jako FF3.6, az na tlacitko Firefox obsahujici hlavni nabidku. Takto to mam uz od verze 4.0 ... bylo tedy potreba udelat jeden zasah a tim jsem cely problem vyresil, proto mi proste nejde do hlavy, proc nadavat? Za tu dobu, co uzivatele pisou sve nastvane komentare, by si ten vzhled mohli upravit tak, ze by z toho slintali jak hladovy africani pri pohledu na regaly v Tescu.

    V pripade tveho problemu s Ubuntu doporucuju prestat pouzivat distribuce, ktere se nechovaji tak jak chces ty a ktere ti nedovoli si to chovani osetrit. V linuxovem svete narozdil od sveta "M" ti to je dovoleno. Stejne tak doporucuju prestat delat rovnitko mezi "temi linuxovymi distribucemi" a Ubuntu. Sam pouzivam Fedoru, ktera aktualizuje bezne a zadne podobne problemy s ni nemam.

    Co se tyce problemum s kompatibilitou rozsireni, tak nevim jak to souvisi s GUI. Ale zde jde o ocividny problem, ktery pravdepodobne vychazi ze spatneho navrhu (at uz Mozilly a/nebo tvurcu addonu) a je zakotven hloubeji. S tvorbou addonu ale nemam zkusenosti, takze presne nevim. Problem se ale zrejme resi, takze se pravdepodobne casem dockame spokojenosti.