Hlavní navigace

Názor ke článku Prodeje čteček raketově nerostou, žádné překvapení od belzebub - [29] Pazourek je krehky, pro neopatrnem zachazeni se...

  • 24. 9. 2014 13:43

    belzebub (neregistrovaný)

    [29] Pazourek je krehky, pro neopatrnem zachazeni se ostri zlomi. Sekerou z oceli/bronzi apod je mozne zachazet hodne neopatrne, a maximalne je nutne ji trochu priostrit. Pokud navic omylem pazourkem prasitme do kamene, uplne se znici, kovova sekera bude mit jenom zub, ktery funkci sice trochu zhorsi, ale pouze minimalne. Kovovou sekeru je take mozne pouzivat jako kladivo, pacidlo, nebo klin (velmi dulezite a uzitecne). Dale je kovova sekera snadneji nahraditelna, protoze po rozvoji technologie zpracovani kovu je mozne ji vyrobit temer kdekoliv a ve velkem mnozstvi - tj. po zvladnuti technologie je mozne vyrabet kovove sekerky "jako na bezicim pasu". Naproti tomu nalezist pazourku je malo a jejich opracovavani je velmi narocne jak casove, tak z hlediska zkusenosti a schopnosti vyrobce.
    Navic nepovedene kovove vyrobky je mozne znovu roztavit a "opravit" (nebo jenom vyklepat) - rozbity pazourkovy nastroj se opravit neda.

    Kovove nastroje jsou proste radove praktictejsi nez pazourkove, protoze maji celou radu vlastnosti, ktere jsou lepsi, kdezto pazourek je pouze ostrejsi a odolnejsi ke korozi.

    Srovnani s vitezstvim "objektivne horsich technologii" (ehm) v moderni dobe je uplne mimo.