Hlavní navigace

Názor ke článku Procento vs. procentní bod od kejv - [277] Nevyjadril jsem se uplne presne. Procentni bod...

  • 20. 5. 2012 15:05

    kejv (neregistrovaný)

    [277] Nevyjadril jsem se uplne presne. Procentni bod je analogii zavorek v aritmetice za stavu, kdy nemame prioritu operaci. Uvedu priklad:

    1) Cena zbozi byla 100 Kc. Zvysila se o 10 procent.
    2) Podil firmy na trhu byla 40 procent. Zvysil se o 10 procent.

    V prvnim pripade se shodneme, ze cena po zvyseni je 110 Kc. V druhem pripade by podle stejne logiky (jednou je zakladem cena, podruhe podil firmy na trhu) mel byt vysledek 44 procent. Lide patrici do skupiny b (podle [275]) ale tvrdi, ze to je 50 procent. Jednou se jako zaklad bere to, co je zmineno explicitne (cena), podruhe to, co je zmineno implicitne (cely trh). A v tom je prave ta nejednoznacnost, kterou je mozne resit dvema zpusoby.
    A) Zavede se analogie priority aritmetickych operaci, tj. bude se rozlisovat, jestli se jedna o celek nebo o podil. V takovem pripade ale uz nebude mozne vyjadrit cast z podilu, coz nekterym lidem ocividne chybet nebude (mne treba jo).
    B) Bude se dusledne aplikovat stejna logika na oba dva pripady. V tom pripade je potreba zavest dalsi pojem - procentni bod - kterym vyjadrime zmenu podilu bez ohledu na celek.

    Protoze (pokud vim) neexistuje zadna dohoda ohledne pouzivani procent zpusobem A (vetsina lidi by to asi stejne nepochopila), je jedine mozne reseni, pokud se cheme domluvit za vsech okolnosti jednoznacne, pouzivat procentni bod.