Hlavní navigace

Názor ke článku Procento vs. procentní bod od Ovrscout - to [217] Nemuzu si pomoci :) strana naopak...

  • 20. 5. 2012 0:00

    Ovrscout (neregistrovaný)

    to [217] Nemuzu si pomoci :) strana naopak na odznáčcích ušetrí protože před volbami už zbylo celkem jen 100 volicu. Ostatní voliči umřeli ve válce o definici procentního bodu.

    A teď k diskuzi i když část toho je spíše shrnutí:
    (čtěte prosím pomalu a s nadhledem)
    Procentní bod =[je] procento. A jako takový je zbytečné ho používat.
    Protože však existují vykukové/"mate­matici" (viz diskuze víše) kteří s přesvědčením sobě vlastním, použijí v jedné větě počítání s procenty o různém základu(hrušky+jab­ka) aniž by toto bylo zmíněno, je používání procentního bodu způsob jak je poslat doháje(minimálně tím že vám nebudou (chtít) porozumnět).

    Vezměmě si větu "Podíl preferencí politické strany se zvětšil z 10% o 5%".

    hodnota 10% je(alespoň pro mne) část z celkovového počtu voličů kteří tuto stranu volili(konkrétní počet není důležitý, jde prostě o jednu desetinu).

    A teď si vezmeme těch 5%.
    a)Část lidí (kam se počítám i já) si myslí že těch 5% by mělo být vztaženo ke stejnému základu. Tj celkovému počtu voličů(i když né nutně ke stejnému absolutnímu číslu). Proč si to myslím: protože v té větě nebylo sděleno že by se těch 5% mělo vztahovat k něčemu jinému.(například k počtu voličů té strany)
    Výpočet tedy probíhá takto
    10%[CPV]+5%[C­PV]=15%[CPV] [CPV]=Celkový počet voličů
    b)část lidí si myslí že těch 5% by se mělo vztahovat k poslednímu stavu čili k těm deseti procent celkového stavu.Proč si to myslí:To nevím, asi to vychází ze způsobu čtení matematických zápisů(něco jako když tam není závorka-není to tam napsáno tak se další operace vztahuje na poslední operand(pokud má operace stejnou prioritu) Prosím napište do diskuze jaký mátedůvod(ale konkrétně, ne jen prázdné Proč->Protože je to jasné) opravdu by mne to zajímalo)
    Výpočet tedy probíhá takto:
    10%[CPV]+5%(1­0%[CPV])=10%[CPV]+0­.05*(10%[CPV])=10­.5%[CPV]
    ([CPV]=Celkový počet voličů)

    Problém je tedy v tom jak této větě porozumnět,co vlastně chtěl řečník říci. A proto se (podle mne) začalo používat označení "Procentní bod".
    Pro skupinu a) to znamená že jde o změnu(rozdíl/pří­růstek) hodnoty procent o stejném základu.
    Pro skupinu b) je to nesmysl, ale pokud by tomu chtěli porozumnět dalo by se říci takto:Procentní bod je (pomocné-sémanticky)označení hodnoty procent která není vztažena k poslednímu stavu ale ke stejnému základu jako hodnota procent k níž se přičítají.

    I podle diskuze to namne dělá dojem že jde o rozpor mezi matematickým a nematematickým způsobem chápání.
    Zatímco nematematický způsob spoléhá na "sémantiku" a vyjadřování pokud možno krátkým ale dostatečně jasným způsobem.
    Matematický způsob spoléhá spíše na "syntakticky" správný zápis který však může být poměrně dlouhý až zavádějící.(nemusí být jasné co přesně je v tom dlouhém sdělení důležité)

    Prostě a jednoduše procenta se vždy vztahují k něčemu(k základu):k celku, části, jablkům či hruškám. Pokud to někdo míchá aniž by to jasně určil tak si koleduje minimálně o nepochopení.
    Procentní bod naopak umožňuje jednoduše vyjádřit(či zdůraznit) že se jedná o procenta(Procentní bod =[je] procento) ze stejného základu jako pro procenta k nimž se přičítá.

    P.S.
    Pokud někdo tvrdí že označení procentní bod je úplně zbytečné tak ať se zamyslí např na tabulkou odvozených jednotek SI, ty také existují hlavně proto aby byl zápis jednodušší a aby se snadněji dal důraz tam kde je to potřeba, ostatně i procenta jsou jen jiným vyjádřením poměru :) .

    P.P.S. berte to s nadhledem. Důležité není pochopit co vám někdo říká, ale co vám říci chtěl :)