Hlavní navigace

Názor ke článku Potřebujeme doma 100Mbit linku? od frr - Dnešní Barracudy 7200.12 jedou 125 MBps, to je...

  • 19. 6. 2009 14:07

    frr (neregistrovaný)

    Dnešní Barracudy 7200.12 jedou 125 MBps, to je cca 1 Gbps.
    Jasně, je tam režie filesystému, fragmentace... zas dneska není problém mít v kompu tolik RAMky, že se do FS bufferů vejde celý film nastojato.

    Rychlost odezvy: naprostý souhlas. Pokud víte o serverech, které mají dostatek kapacity směrem ven. Třeba některé mirrory různých Linuxovin jsou v tomhle dost v pohodě. Zato takový downloads.cnet.com a podobné globální přetížené CDN farmy pustí třeba jenom 200k.

    Už hrozně moc let platí, že nejlevnější port pro předání IP služby je libovolný metalický Ethernet na jeho jmenovité kapacitě (tj. vykašlete se na shaping). Pokud je u koncového zákazníka ethernetový port do sítě providera k dispozici, což na optice patrně čím dál víc bude. Trochu mi kazí radost objemové limity - to se dá implementovat opět jenom shapingem.

    Obecně pokud předpokládáme, že zvýšením jmenovitého bitratu se nezmění celková nenažranost konkrétního uživatele, tak použitím jmenovité rychlosti Eth portu se ušetří (za shaping) a koncový uživatel si bude chrochtat, jak má krátké latence. Škoda že na spoustě dnešních webů je pro subjektivní vnímání latence rozhodující rychlost downloadu animovaných flashových reklam a podobného svinstva. A taky škoda, že spousta domácích počítačů je zablešených malwarem a hrnou tolik spamu, kolik jim linka dovolí - takže liberální přidělování pásma bude mít za následek ještě více spamu... a koncový BFU si toho všimne jedině v případě, kdy už těch parazitů nachytá tolik, že mu počítač začne kolabovat před očima. Má to řešení, které pozoruji u některých zodpovědnějších wifinářů: postavit outgoing mailserver s dobrým antispamem, jinak open relay směrem ven, a zakázat přímý routing portu 25 směrem ven.

    Jakožto měknoucímu gaučovému BFU mi nejde moc do hlavy tendence z posledních let, stavět optické FTTH sítě tak, aby optický L1 accessový aktivní prvek (koncentrátor) byl co nejdál od koncového uživatele. Jasně, myšlenka je asi taková, aby access pro co nejvíc uživatelů byl koncentrován na jediném carrier-grade boxu. A optická koncová krabička u uživatele doma je "black box" určený přímo pro domácnost, dá se do něj dostat na dálku, umí autentikaci, má vedle Ethernetu taky rovnou telefonní zdířku apod. Ale znamená to buď tahat po sídlišti strašně moc paralelních vláken (jako se dneska tahají telefony), nebo tam nasadit WDM apod. Docela jsem se zasmál, když jsem si přečetl před nedávnem v nějaké studii ze Slovenska v české Sdělovačce (nebudu jmenovat) poměrně podrobnou bilanci útlumů a fibre budgetu v takové "těžce optické" stromovité accessové síti, kde se autor radoval, že mu v kalkulaci zbývá z původních 29 dB ještě cca 4 dB rezerva, kterou může použít na další pasivní split (proboha, stačí trochu horší konektorový spoj kdekoli na trase, nebo nějaká jiná drobná chybka, a 4 dB jsou v háji raz dva). To se bude fajnově debugovat... A toho "zbytečného" svařování a konektorování. Na druhou stranu mám i rychlíkovou zkušenost se správou MAN postavené na kancelářském Ethernetu, takže rozumím tomu, že představa switche v každém paneláku není pro velkého operátora příliš lákavá zase z jiných důvodů :-) Sečteno a podtrženo si myslím, že lidi, kteří vyrostli na provozování WiFi sítí, se představy "managed switchík v každém paneláku" určitě štítit nebudou, a bude jim stačit do každého paneláku 1 pár vláken. Říct uživatelům "je Vás v baráku 20, máte každý stovkový port, uplink je gigabit", to mi přijde docela fér, ne? Nojonojo, nejlíp aby v paneláku na sebe neviděli navzájem, já vim...

    Jedna věc mi nejde na rozum: proč by v optické síti, nebo v síti postavené na Ethernetu, mělo ještě fungovat naschvál asymetrické omezování pásma? Tyhle technologie mají pásmo od přírody symetrické, na všech úrovních - na rozdíl od rádiových sítí a na rozdíl od metalických rozvodů kabelové televize... Poslední dobou je spousta aplikací, které generují "peer to peer" provoz, tj. potřebují i dobrý upload - tak proč to nějak uměle omezovat. Pokud se konečně rozjede IPv6, tak se tahle tendence patrně ještě posílí.