Hlavní navigace

Vlákno názorů ke článku Pleteme si: pojmové dvojice, které nejčastěji zaměňujeme od Pavel - Ono je to složitější. Existuje taky něco, čemu...

  • 17. 11. 2020 10:12

    Pavel

    Ono je to složitější. Existuje taky něco, čemu se říká polysémie. Kromě už zmíněného "zcizit" se to týká i slova "zmatečný" - taky to není zdaleka jenom právnický pojem, ale i úplně normální slovo. Viz SSJČ (https://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?hledej=Hledat&heslo=zmatečný) Takže "zmatečný projev" je naprosto korektní vyjádření (i když jistý drobný rozdíl ve významu bych tam osobně možná viděl).

    Těch podivností ti uteče, Petře, taky často mnohem víc. Ale je fakt, že proti tomu, co na Rootu píšou ostatní přispěvatelé je to ještě lahoda. A je fajn, že se o to vůbec zajímáš! Pro člověka z "jazykového prostředí" je četba (současných) příspěvků z technického prostředí skoro vždy celkem utrpení (i když já už jsem snad celkem zvyklej). Takže mě těší, že se taky zajímáš o věci za hranicí svého primárního oboru, když už se tím psaním vlastně taky zabýváš profesionálně. Tak držím dál palce a fandím! :-)

    Ovšem, pozorovat hodnocení laiků je taky často "veselý". Třeba jak se kdekdo dětinsky čílí kvůli používání výrazu "díky" a považuje se samozvaně za arbitra (ne)správnosti, protože má pocit, že to umí "zdůvodnit"... To, že po všudypřítomné masáži marketingovštinou už skoro všichni přestávají být schopni používat zájmeno "svůj" kupodivu nevadí snad nikomu. Stejně jako desítky dalších a dalších (pro mě osobně nevítaných) změn v moderním jazyce. Holt, jazyku a politice přece rozumí každý - a taky fotbalu, samozřejmě. (Asi podle stejné logiky, jako je dnes každý odborníkem na techniku, protože používá od plenek mobil a počítač s Wordem.) A aplikování matematický logiky na jazyk je toho typickým příkladem. (Samozřejmě jen do té míry, kam dotyčný ještě "lingvisticky" dohlédne - to, že na jím odsuzovaných principech stojí i celý zbytek jazyka, který běžně používá, už samozřejmě nevidí - takže mu to nevadí.) Ale je fakt, že se to netýká nutně jen úplných laiků - dost "odvážné soudy" (abych to nazval diplomaticky) nezřídka vypouští i kdejaký samozvaný "vystudovanec" z oboru, např. zmíněná "Jazykovědma". :-)

  • 23. 11. 2020 11:51

    s6c

    Souhlas (až na "díky"). Dobré je taky nevynechávat interpunkční čárku za vloženou větou, jinak je to dost nepřehledné (kupř. viz výše "Ale je fakt, že proti tomu, co na Rootu píšou ostatní přispěvatelé je to ještě lahoda." - chybí čárka za "přispěvatelé").

    Našlo by se toho víc, např. mně dost vadí slovakismy a moravismy pronikající do běžného jazyka, často i do spisovného, protože proti anglicismům je to jaksi skrytější a záludnější forma prznění češtiny - např. někdy až komicky přechýlená činitelská jména (psychiatrička, právnička místo psychiatryně, právnice - srov. ministryně, úřednice), degradace vzoru sází (oni sází místo sázejí) atd.