Hlavní navigace

Názor ke článku Firmware periferií není totéž co uzavřené ovladače v systému (komentář k Debianu) od jdsulin - "Firmware pro periferie je prostě samostatná kategorie, která...

  • 22. 9. 2022 14:16

    jdsulin

    "Firmware pro periferie je prostě samostatná kategorie, která nezapadá do současných škatulek."

    A uz se to zacina ohybat, jak potrebujeme. Je to totiz uplne to stejne, pokud by treba neexistoval svobodny prohlizec, tak se na net taky nedostanu, abych si nesvobodny stahl (ok mame tu wget nebo i jine moznosti, jak prenest instalacni balicek, ale jde spise o princip).
    Jediny rozdil je v tom, ze alternativni firmware bud neni nebo neni nic moc, takze se radeji budeme pragmaticky tvarit, ze problem neexistuje. Pokud je nasim cilem aspon trochu nutit vyrobce do otevrenych firmwaru, tak to urcite neni distribuci tech uzavrenych, spise naopak. Na druhou stranu na tehle fronte uz je dobojovano, ted je potreba to nejak pragmaticky uzavrit, aby se koza nazrala, vlk zustal cely a neporanilo to nase krehka ega :) Licencne to problem nebyva, vyrobce je spise rad, ze jeho vyrobek bude fungovat v konkretni distribuci uz od instalace, nez aby resil, ze je distribuovan jeho firmware. Za me tedy sup s tim do instalace (minimalne veci, ktere souvisi se siti)