Hlavní navigace

TV tuner do USB v linuxu - aktualizováno

26. 12. 2010 12:39 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Rozhodl jsem se aktualizovat článek, vydaný před více než půl rokem. Zlepšila se instalace ovladačů v Ubuntu a máme tu dva nové odzkoušené modely. Zatím nemám potvrzený žádný USB tuner s funkčním analogovým vstupem.

Nejsem takový televizní maniak, že bych musel cestovat s notebookem a telkou po světě. Má motivace byla trochu jiná a nakonec se z toho vyklubal zajímavý problém, který mi připomněl, že to my linuxáci nemáme občas jednoduché.

Začátkem roku mi dosloužil DVD přehrávač a tak mě napadlo nahradit ho „multimediálním centrem“. Protože mám rád univerzálnější řešení, rozhodl jsem se podívat se po nějakém nízkoenergetickém počítači, kam bych si nainstaloval linux zřejmě s MythTV a kvůli jednoduchosti k příjmu TV použít nějaký USB tuner. Chtěl jsem hybridní – analogový vstup pro kabelovou televizi, digitální příjem kdybych tu kabelovku zrušil:-)

Takže jsem googlil a hledal počítač a hlavně tv tuner. S počítačem samozřejmě nebyl problém, zalíbil se mi nejlepší model z řady ASUS EEE BOX s DVD mechanikou. Mnohem těžší bylo najít usb tuner, který funguje pod linuxem – jako první zdroj informací mi pomohl článek s recenzemi. Hledal jsem dál a nakonec vybral GIGABYTE GT-U8000-RH, měl dobré reference, snadnou instalaci a nebyl problém ho koupit v mé oblíbené Alze.

GIGABYTE U8000

Použité komponenty:

  • Dibcom 7700/7700C DVB-T demodulator
  • XC3028ACQ tuner
  • CX25843–24Z audio/video decode

Tuner podporuje HDTV a umí kromě digitální a analogové televize i FM rádio. Dibcom má ovladač přímo v jádře (kvůli chybě nefunguje v Ubuntu 9.10 – tuším jjádro 2.6.27, ve starších i novějších to jede).

Instalace:

AKTUALIZOVÁNO: V Ubuntu 10.10 stačí připojit tuner, být online a v Dodatečných ovladačích (Systém / Správa) povolit položku Firmware pro karty DVB.

V jiných distribucích: Ovladač je sice v jádře, ale je třeba zkopírovat firmware – stáhněte http://www.wi-bw.tfh-wildau.de/~pboettch/home/linux-dvb-firmware/dvb-usb-dib0700–03-pre1.fw, přejmenujte soubor na  dvb-usb-dib0700–1.10.fw a zkopírujte do /lib/firmware. Do stejného adresáře nahrajte ještě firmware pro modul xc3028, který stáhnete z http://habbit.net/uploads/xc3028-v27.fw. Pro začátečníky připomínám, že pro kopírování do /lib/firmware potřebujete práva roota.
Už nevím, jestli je třeba restart nebo prostě zastrčíte tuner do USB, ale už by to mělo prostě fungovat! Neměl jsem zatím čas rozchodit dálkové ovládání, ale trochu doufám, že přes LIRC by to mohlo fungovat.

Co nefunguje:

Bohužel nefunguje analogový vstup, dočetl jsem se, že pro CX25843–24Z audio/video decoder neexistuje pro linux ovladač. Ale možná se situace změní nebo budete šikovnější a něco vyštracháte. Pro mě tím padá připojení kabelovky:-(

Jaký software na koukání:

Tuner šlape jak v MythTV, tak i v méně robusním Me TV pod GNOME nebo Kaffeine pro KDE.

Kde koupit:

V Alze ho už nemají, ale na internetu je zatím dost možností, vyzkoušejte třeba tohle…

DOPLNĚNO:

Právě jsem narazil na jiný USB tuner – Leadtek winfast dtv dongle h, funguje perfektně, jen nevím, jestli se musí nějak instalovat. V počítači mám totiž už podle výše popsaného návodu nainstalovaný GIGABYTE a Leadtek po připojení prostě chodí.

Tip z diskuze pod článkem na Pinnacle nano stick 73e jsem ověřil, opravdu šlape dobře, takže další kousek do sbírky. Alza ho nevede, ale jinde je k mání za necelou tisícovku.

Sdílet