Hlavní navigace

Monopoly

28. 4. 2007 15:03 Pavel Chalupa

Trochu úvahy nad tím, že tu celkově nejde ani tak o Linux a jeho rozšíření, ale celkově o standardy v IT a nejlépe otevřené. Jakýkoliv monopol brzdí rozvoj v kterékoliv oblasti. Není to jenom Microsoft. Stačí se podívat na Skype. Máme tu sice SIP, ale Skype je dnes snad ještě rozšířenější než ICQ a dost často lidi používají Skype jako pouhý IM. Jak končí takový úspěšný rozšířený software jednoho vlastníka, je nejlépe vidět na originálním klientu ICQ, je to jedna velká obtěžující reklama. Nedělám si iluze, že takhle jednou skončí i Skype. Stačí trochu tlaku investorů a neštěstí je na světě. A co jsem tím chtěl vlastně říct? Že ve světě IT by mělo jít všem právě obecně o standardy na kterých se všichni shodnou. Jestli má smysl se o něco snažit, tak to není prosazení Linuxu, *BSD, Mac OS X, či čehokoliv jiného, ale jsou to standardy, které automaticky vytvoří konkurenční prostředí, které je ku prospěchu všech. Je to takový nekonečný boj jak to říkal Werich: „Boj proti lidské blbosti se nedá nikdy vyhrát, ale nesmí se přestat bojovat, jinak by hlupáci zaplavili svět.“

V tomto případě se nesmí nikdy vzdát boj proti monopolům a je třeba bojovat za standardy, které nejsou v rukou žádné firmy. Jakákoliv firma svůj standard bude vždy využívat k maximalizaci svého zisku, což je naprosto logické. Pak to odneseme všichni, jako to je v případě Microsoftu. Zaplavit svět vlastním standardem je relativně snadné, jak to předvedlo Skype. Ale zbavit se defacto standardu Microsoftu není v silách žádného konkurenta, což ukazuje srovnání 5 let starého Mac OS X a současných MS Vista.

Toto považuji za hlavní smysl myšlenky open source a přijde mi to jako jediný rozumný cíl. Jakékoliv jiné snahy jsou vždy až na druhém místě.

Sdílet