Hlavní navigace

Linux pro běžné uživatele

25. 3. 2007 20:23 (aktualizováno) Pavel Chalupa

Pro samé počítače nevidíte svět kolem sebe, řekl bych všichni do jednoho, co to budete číst, protože čtete root.cz a někteří i přispíváte svým obsahem. Tento příspěvek je reakcí na dvoudílný článek, který si klade za cíl přiblížit Linux běžnému uživateli. Ten dvoudílný článek je možná vhodný pro čtenáře, který se celkově zajímá o počítače a čte například root.cz, ale pro běžného uživatele to rozhodně není.

Uvedu příklady v analogii s automobilem. Auto člověk nastartuje a jede. Jediné o co se stará, je tankování benzínu, doplňování kapaliny do ostřikovače atd. Pokud něco nefunguje, dá auto do servisu. Auto mu prostě slouží jako jakýkoliv jiný výrobek. V případě počítače by to mělo být úplně stejné a pak bude běžný uživatel spokojený. Zapne, používá, vypne. Kdyby někdo prodával auto a na palubní desku by dal ovládací tlačítka pro seřizování palivové vstřikovací jednotky, asi by se každý chytal za hlavu, co je to za blbost. V případě VŠECH distribucí Linuxu je v tomto přirovnání stejným nesmyslem mít na hlavní liště ikonu terminálu. Nebo jiný příklad. Současné openSUSE 10.2 je třeba nastavit, aby se mohly provádět online aktualizace. Ale po uživateli je samozřejmost požadovat, aby si to nakonfiguroval sám, což běžný uživatel neudělá. Online update u openSUSE se dá nastavit tak, že uživatel pouze klikne na ikonu a zvolí Aktualizovat, nic jiného to po něm nechce. V příkladu s autem by se to dalo přirovnat k následujícímu. Prodejce auta vám prodá auto, dá vám do ruky krabičku se čtyřmi svíčkami, klíč na svíčky a řekne: „Dotlačte si auto domů, našroubujte svíčky do motoru, nasaďte kabely, jsou očíslované, to zvládnete. Šťastnou cestu.“ Myslíte, že by takový prodejce aut nějaké auto prodal? Stejným způsobem nemůžete chtít po uživateli jakékoliv znalosti o systému, protože ho to nezajímá. V analogii s autem, uživatel prostě chce jezdit. Server root.cz je zaměřen na úzký okruh čtenářů, na odborníky v oboru. Ale nemůžete chtít po všech řidičích aut, aby se zajímali o to, jak se seřizuje palivová vstřikovací jednotka a chtěli po nich aby se to naučili, když chtějí jezdit autem. Pokud chcete dávat lidem Linux, musíte jim ho dát připravený k použití, aby mohli „jezdit“. Jedinou nutnou dovedností k tomu, aby ho mohli používat, je klikání na ikony, znalost toho, že v počítači jsou soubory a programy a kde je najde. Měl by provádět jedním kliknutím bezpečnostní aktualizace. Jedním kliknutím provést vytisknutí dokumentu, prohlížet webové stránky atd. V analogii s autem, nesmíte chtít udělat ze všech lidí automechaniky. Lidi chtějí počítač pouze používat a ne se starat o to, jak funguje.

Za úplně stejný nesmysl považuji celý humbuk kolem 3D desktopu, otáčení pracovní plochy jako krychle, gumová elastická okna atd. Tohle uživatelé nechtějí, hezky to vypadá jako předváděčka, ukázkových videí je plný internet, možná to ohromí, ale praktická potřebnost pro uživatele je nulová. Jediné užitečné na tom je pouze urychlení stávajícího desktopu, ale bez těch „srandiček“.

Sdílet

  • 25. 3. 2007 20:30

    sartori (neregistrovaný)

    Touhle cestou se podle me posledni dobou az moc vydava Gnome a zapomina se na uzivatele, kteri si obcas i radi neco nastavi. Gaim, Evolution, Nautilus, vsechno se to chova "nejak" a kdyz uzivatel chce neco jineho, musi pracne badat v casto neexistujici dokumentaci a v registrech.

  • 25. 3. 2007 20:45

    smejky (neregistrovaný)

    Podle mě by měl být linux jako Google, který spojil jednoduché rozhraní a množství funkcí do jednoho. A soudě podle světové rozšířenosti se mu to povedlo.

    Souhlasím s článkem, pokud se má stát linux masovou záležitostí, musí být lehký a zároveň mocný :)

  • 25. 3. 2007 21:02

    rugged (neregistrovaný)

    v zasade souhlasim ale myslim ze by nebylo prilis dobre, kdyby lide byli takto pocitacove negramotni. pak by to mohlo dopadnout tak jako v pripade ms windows coz by asi nebylo prijemne. lide porad nadavaji na viry a podobnou havet, kterou si do pocitace natahali vlastni neznalosti. on pocitac neni auto. netvrdim ze by kazdy clovek pouzivajici pocitac mel byt (linuxovy) geek ale jiste znalosti jsou proste potrebne.

  • 25. 3. 2007 21:15

    graviton (neregistrovaný)

    Zaměňujete uživatele a správce. To, že to tak dělají windows ještě neznamená, že to tak má být. Uživatel ať si kliká na ikonky v blahé nevědomosti, to může i v linuxu, ale zásahy do systému by měl dělat někdo, kdo trochu tuší, která bije.

  • 25. 3. 2007 21:23

    tondalevhart (neregistrovaný)

    ...mno, něco na tom bude... Pokud vím, existuje spousta "kutilů" i ve widlích (a tam se toho rozhodně moc nastavovat nedá, ale přeci), ale faktem zůstává, že počítačová gramotnost je u nás vcelku mizerná a když něco nejde, vždycky tu máme nějaké odborníky, kteří to jaksi udělají za nás (třeba slovutná defragmentace ve widlích...). Takže bych byl pro, aby se desktop skutečně choval i pro laika vstřícně a nemusel se nějak složitě nastavovat (čili aby fungovalo co fungovat má) a na správcích a technicích a těch, co to znát chtějí, bych ponechal ono slavné doladění systému k dokonalosti. Vím to z naší společnosti, kde nějakej pojem o OS má z 50 lidí tak pět, ostatní jen chtějí v poklidu pracovat v nějaké své aplikaci a vůbec je moc nezajímá, co jak funguje. Když něco nejde, tak volají "sprav to" a tím to pro ně hasne. Takže shrnu: linux desktop bez námahy (včetně zmiňovaných aktualizací), vše pokud možno přednastaveno a připraveno k použití. A pokud má někdo zájem, může doinstalovávat z dalších výběrů a hrát si, co hrdlo ráčí. Ten přechod je skutečně drastickej a né každý má chuť a čas si minimálně další tři měsíce po přechodu zvykat na nové prostředí a hledat nějaká skripta k dolaďování (kdo z nich čte dokumentaci?) Nedělali to ve widlích, nebudou to dělat ani v Linuxu.

  • 25. 3. 2007 21:41

    Nomad (neregistrovaný)

    Pekny flame prispevek ;)

    Nikdo preci nenuti nikoho nic pouzivat. Od toho je tu Apple, MS, spousta ruznych Linux distribuci + ostatni platformy, aby si clovek vybral co mu nejvice vyhovuje.

    Navic pocitac je dosud znacne komplexni nastroj, takze nejake to nastavovani zrejme bude nejakou dobu porad nezbytne (proto si na hry muzes koupit konzoli, na komunikaci treba PDA - proste dedikovane "jednoucelove" hracky) .

    A primer s autem je pomerne smesny. Ja treba nemam ridicak, takze radeji nainstaluji linuxovy server, nez bych resil neco s nejakou karou. Ostatne, muj otec ma zase trable zapojit si domaci kino, takze jak vidis, at resis cokoliv, vzdycky je tu nekdo kdo s tim zapasi vic nebo min ;)

  • 25. 3. 2007 21:50

    joe (neregistrovaný)

    [5] Problem je pravniho charakteru:

    Linux proste nelze stahnout jako uplny system, protoze

    a) linuxove jadro je pod gpl a to nedovoluje vlozit do nej propertialni software (jako treba ovladace, kodeky, atd)

    b) vyrobci nechteji davat svuj software jako opensource

    Problem (a) lze vyresit jenom napsanim noveho jadra systemu a vseho ostatniho pod nejakou min restriktivni licenci - proc by to ale nekdo zadarmo delal (u gpl musi)

    Problem (b) je takovy zacarovany kruh - jediny zpusob jak donutit vyrobce hardware aby podporovali linux je masova rozsirenost linuxu. Linux se masove nerozsiri kdyz na nem nebudou fungovat bez nastavovani zakladni veci.

  • 25. 3. 2007 22:11

    esemba (neregistrovaný)

    tak s timto nazorem naprosto nesouhlasim. Nemuzete srovnavat auto s pocitacem, stejne jako nemuzete srovnavat lopatu s autem. Nevím sice, jak se v SuSE zapínají aktualizace, podle toho, co jste psal je to tak trivialni ukon jako zapnout browser. Cloveku, ktery to nedokaze, nema smysl linux ani nijak nutit, je to zbytecne. Linux neni od toho, aby byl jako windows, ma to byt alternativa.

  • 25. 3. 2007 22:25

    gilhad (neregistrovaný)

    > V případě VŠECH distribucí Linuxu je v tomto přirovnání stejným nesmyslem mít na hlavní liště ikonu terminálu.

    Ve Windows ji maji az teprve v menu Start.... jmenuje se tusim spustit ...

  • 26. 3. 2007 2:58

    Alim (neregistrovaný)

    Terminál se ve windows jmenuje Příkazový řádek a je standardně ve Start\Všechny Programy\Přís­lušenství
    Jenže tam je moc zastrčenej, tak ho mám taky vytaženej ven.

    A jak tu někdo říkal že by mělo v linuxu fungovat a bejt nastavený vše jak má hned po instalaci, tak aby to moh používat někdo kdo PC vůbec nerozumí, tak to je sice hezký, ale když někdo PC nerozumí, tak nejspíš nebude vědět vůbec co je OS a natož ho nainstalovat, ať už je to Linux, Windows nebo cokoliv jinýho.

  • 26. 3. 2007 9:14

    Shadow (neregistrovaný)

    Zrovna včera jsem četl zajímavý blogový zápisek na Abíčku, kde autor píše o tom, jak zavádějící a nešťastné je používání analogií. Tento článek je toho příkladem.

    Auto není operační systém. Vaše závěry, které se snažíte naroubovat na tuto "analogii", jsou pak samozřejmě zcestné.

    Kde máte u počítače nutnost znát dopravní předpisy? Jak se v autě instalují aplikace a kdo to provádí? Kdo provádí instalaci auta v čem spočívá? Mají auta viry, spyware, trojany a rootkity? Atd.

    Kromě toho:

    1) třeba v Ubuntu váš problém s nutností nastavit on-line aktualizace není

    2) co takhle komerční distribuce? U vás vidím zkušenost s OpenSUSE, což je distribuce zdarma. Testoval jste někdy placenou distribuci? Možná byste zjistil, že ty jsou vaší myšlence "musíte jim ho dát připravený" mnohem blíže. Na rozdíl od distribucí zdarma si to mohou dovolit - mohou platit příslušné licenční poplatky. Jo, jistě, za komerční distribuci je nutné platit, ale to za auta taky:-)

    3) 3D desktop v Linuxu mi sklízí úspěch u běžných uživatelů v mém okolí; takže si nejsem jistý vaším tvrzením, že o to bežný uživatel nemá zájem.

  • 26. 3. 2007 9:15

    podlesh (neregistrovaný)

    Analogie by nebyla tak špatná, kdyby nebyla vynechána ta druhá polovina: Kdo chce řídit auto, musí mít řidičský průkaz! A na to musí prokázat nemalé znalosti, včetně technických znalostí o fungování automobilu (pravda, velmi omezených, zvlášť v posledních letech) a první pomoci.

    Není to tak dávno, co bylo možné běžně spatřit na krajích silnic odstavená auta a řidiče hrabající se v motoru. Schopnost vyměnit svíčky byla považována za stejně důležitou znalost k řízení jako znalost dopravních značek.
    Jistě, časy se mění, ale stále ještě dnes jezdí v naší zemi dost aut (desítky procent), u kterých rozhodně neplatí "nastartuje a jede".

    Pravda, dnes již je všechno jinak, ale jak dlouho to trvalo? 90 let! A přes masivní propagandu tam Windows ještě rozhodně nejsou. Jsou někde tak v těch letech mého dětství: v průměru to fuguje dobře, sice se to občas posere, ale to každý "správný chlap" dokáže opravit.

  • 26. 3. 2007 11:45

    ufon (neregistrovaný)

    at uz ma clanek pravdu co se tyce uzivatelske privetivosti vetsiny dister nebo ne, pravdou je ze se prave o tuto spousta z nich snazi a jejich vyvojari pracuji na maximalnim zjednoduseni ovladani(viz. ubuntu), je to ovsem proces, neni to zalezitost typu "aha takze to ma byt takhle, to jsme nevedeli, pojdme to udelat"

  • 26. 3. 2007 12:30

    jk (neregistrovaný)

    Proboha, co je treba nastavovat u OpenSUSE 10.2 kolem aktualizace ? Nastaveni probehne jiz pri instalaci a vpodstate vyzaduje jan parkrat kliknout na OK nebo neco podobneho...
    Akcelerovany desktop je pro mnoho lidi uzitecna vec. Kuprikladu plynule nastavitelna pruhlednost oken je nekdy k nezaplaceni.

  • 26. 3. 2007 20:02

    bukaj (neregistrovaný)

    Tento prispevek odhaluje jeden celkem zasadni rozpor. Totiz fakt, ze se vypocetni technika presunula od odborniku k sirokym (=tupym) masam. Ano, je to prirozeny a nezvratny vyvoj, ale je to tak dobre? Dle meho nazoru NENI. Zastavam nazor, ze pokud s necim pracuji (treba i to auto), tak bych mel ve vlastnim zajmu o tom vedet co nejvice. To ze to (prirozene) vetsinu uzivatelu pocitacu nezajima je jejich minus, moje ne. Nemyslim si, ze by se mely masy "obracet na linux". Ano, UNIX je moje vasen, pouzivam BSD a NIKOMU ho nenutim! Je mi fuk, ze ma kazdy "widlak" pc plne malwaru, jeho blbost. Kazdy sveho stesti strujcem...

    Takze si kupte vsichni Visty a nemyslete;)

  • 26. 3. 2007 22:04

    Mintaka (neregistrovaný)

    Jednou z hlavních předností Linuxu je možnost volby. A možností přibývá stejně hojně, jako nových distribucí.

    Kdo chce snadnou instalaci, má ji mít.
    Kdo si chce se systémem vyhrát a tůnit co se dá, může.
    Kdo si chce Linux jen vyzkoušet, není, problém.
    Kdo chce mít svůj OS stále sebou, třeba na flashdisku, jak je libo.
    Kdo se chce s Linuxem předvádět (v dobrém slovasmyslu), má možnost.

    Co se týče uživatelské přítulnosti, OS bude takový, jaký ho těm našim šmudlíkům BFU někdo připraví. Souhlasím s tím, že tetičky a strýčkové v mnohých domácnostech a kancelářích vůbec nemusí tušit co to je OS. Prostě tady na ploše budou mít ty tři ikony které používají, nevidím v tom nic extra špatného, ani nemožného.

    Ale ten kdo OS instaluje by o něm něco vědět mohl, co říkáte?

  • 26. 3. 2007 22:12

    Braňo (neregistrovaný)

    Ako začať? Linux používam len veľmi sporadicky, mám len firemný notebook, ktorý používam na prácu a mám predpísaný Windows. Pred pár týždňami moja mama (54 r.) prišla s nápadom, že by sa rada naučila trocha "ten internet". A čo teraz? Providera som našiel, ale do nového počítača sa mi veľmi investovať nechcelo a tak som oprášil svojho dinosaura (Celeron 500MHz, 320MB RAM, Riva TNT2) a začal hľadať vhodnú linuxovú distribúciu. Požiadavky: a) čo najjednoduchšie ovládanie, b) minimálna pravdepodobnosť potreby môjho zásahu, kedže žijem v inom meste a telefonickú IT podporu by som v živote robiť nemohol (nemám na to nervy:). Skúsil som nainštalovať openSuse 10.2, potom Mandrivu 2007 a nakoniec Ubuntu 6.10. Vzhľadom na hore uvedené požiadavky sa mi najviac pozdávalo Ubuntu, ale stroskotalo to na hardwarovych narokoch a nadovazok mi zamrzal pocitac (podozrieval som ovladace na grafike, kedze to bolo vacsinou, ked sa objavila nejaka openGL aplikacia, screensaver a pod.). A tak som nakoniec nainštaloval Xubuntu. Po miernom zápasení s Xfce (a veru prešlo dlhú cestu od r. 2001, keď som ho videl naposledy), bolo všetko nastavené, internet frčal (čo do šľaka je PPPoE?:) a mama bola spokojná. Dnes som s ňou 1. krát chatoval, chválila sa mi, že si písala emaily s kamarátkami - no treba mi viac? :)

    Kam tým ale celým mierim? Ak som to celé správne pochopil, tak Linux je hlavne o slobode (free beer? yes, please!:), každý si môže vybrať to, čo chce, čo mu vyhovuje, resp. čo potrebuje. A to je podľa mňa, sakra, niečo!

    PS Som idealista :)

  • 27. 3. 2007 9:08

    rezna (neregistrovaný)

    [5] - Pokud vím, existuje spousta "kutilů" i ve widlích (a tam se toho rozhodně moc nastavovat nedá, ale přeci)

    jako nevim proc si takovymhle debilnim zpusobem honis ego s linuxem kdyz jsi windows ani evidentne nemel v ruce - to je Vas nejvetsi problem jste zakomplexovani a svuj komplex si lecite tim ze pouzivate linux o nicem jinem to neni

  • 27. 3. 2007 12:25

    rob (neregistrovaný)

    to Braňo: Ma podobnou zkusenost, otce jsem takhle zmigroval pred casem na Ubuntu a az na par drobnosti - jako Skype bez videa nebo obcas blbnouci televizni karta je spokojen.

    Sam jsem pred pul rokem od linuxu (Gentoo a Ubuntu) utekl k Apple, protoze se mi velmi libil macbook pro. OS-X je fajn, ale az bude Ubuntu vypilovane pro nejaky pekny notebook stene jako OS-X, asi bych se vratil k linuxu. Osobne se necham se zlakat ficurkami a vychytavkami typu automaticke nastaveni jasu LCD v zavislosti na osvetleni, senzory na otresy, diodky na baterii indikujici jeji stav, magneticka uchytka napajeni, podsviceni klavesnice apod.. :)

  • 27. 3. 2007 13:41

    dejf (neregistrovaný)

    Tady autor zjevne nepobral nekolik veci: bezni uzivatele terminal pouzivaji, ledva se s nim nauci - ona takova konverze tisicu obrazku se z radky dela lip a kdyz je to nekdo nauci... Druha vec: ve widlich je commandline taky celkem dobre dostupna - o to hur, o co je uzivateli mene uzitecna, v praxi je wokeni radka uzivateli totalne k prdu narozdil od te unixove.
    Analogie s autem? ne serizovani strikovaci jednotky, ale cokoliv od doplnovani ostrikovace po serizovani vstrikovaci jednotky - bezny ridic nemusi vystoupit proto aby doplnil vodu ci olej, takove auto ma sve vyhody a zkuseny ridic si muze stelovat co potrebuje za jizdy - me to prijde fajn.
    aktualizace windows se zapinaji mnohem sloziteji nez aktualizace SuSe - widle nejsou pro bezneho usera, neexistuje system pro bezneho usera
    Co se tyce 3D desktopu, tak ony hratky jsou skutecne spise propagacni, nicmene samotna technologie prenasi zatizeni z vlastniho CPU na GPU graficke karty, coz je o mnoho privetivejsi pristup, nez maji visty - widle nejsou system pro bezneho uzivatele.
    A jeste k te analogii s autem - http://www.leo.org/information/freizeit/fun/cars.html - bezni ridici zjevne vedi o autech nasobek toho, co bezni uzivatele o pocitacich.
    Vlastni zkusenost mi potvrzuje, ze se stoupajicimi znalostmki opocitaci stoupa i produktivita prace a uzivatele jimz jde opravdu o to, delat svoji praci efektivne a ne se skryvat za "narocne" programove vybaveni a delat prd, jsou ochotni se vzdelavat, protoze na vlastni oci vidi, ze jim to usnadnuje zivot.
    Ke svym zkusenostem bych dodal, ze v dobe NT4 jsem je pouzival temer vyhradne, jeste cca pred dvema lety jsem mel cisteho casu na widlich vic nez nalinuxu, ale uz mnoho let dovedu linux ovladam mnohem efektivneji nez widle (prave diky tem moznostem, ktere jsem nebyl liny vzit na vedomi) a NT4 jsem opustil pote, co se mi tam povedlo narva DirectX verze vyssi nez M$ tvrdil ze je mozne, trvalo mi to tyden a ve vysledku slapaly hry, ktere na NT4 slapat opravdu nemely, lec nechodil ani notepad. S tim u me widle skoncily, nebot linux umi fungovat jako herni konzole i pracovni stanice naraz.

  • 27. 3. 2007 14:49

    dejf (neregistrovaný)

    [12] - ano, dnesni auta jsou stavena tak, aby nebylo mozne si vymenit svicky a bylo nutne platit za specializovany servis - nove auto znamena jistotu dalsich nakladu. Jsou i lide, kteri nic takoveho nechteji...
    Ano, vymena svicek je vec v rizeni uzitecna a schopnost vymenit rezervu je tak nejak samozrejma - proc neni samozrejma znalost zakladnich veci u pocitace? Protoze jsou tu firmy jako M$, ktere systemuticky presvedcuji uzivatele, ze nic vedet nemusi, ba dokonce nesmi, aby tim neposkodili jejich dokonaly system. Pak taky proto, ze existuje spousta kecalku jako autor clanku, ktery sice pise na blog.root.cz, ale jeho odtrzeni od reality je jeste vetsi, nez odtrzeni tech, kterym se snazi vysmivat.

    [11] - ano, je nutne znat legislativu okolo IT, jinak hrozi postih stejne jako u jizdy automobilem. Aplikace? Co treba dodatecne instalovana klimatizace ci vymena radia? Instalace auta se dnes provadi chipem a provadi ji servis enbo mechanik. Za viry a malware lze povazovat bordel v palivu, bombu na podvozku a podobne
    Prave proto, ze ta analogie s autem je velmi trefna a daji se najit ekvivalenty vetsiny funkci, ktere moc nekulhaji je zjevne, ze autor nema pravdu - na ovladani auta je treba urcita sada znalosti a dovednosti, pocitac ma podobne vlastnosti a je na nej tedy potreba podobna sada.

    Delil bych nastroje na dva zakladni typy lopata a auto - mnozi uzivatele pouzivaji pocitac jako lopatu a divi se, ze jim to moc nejde...

  • 27. 3. 2007 14:56

    dejf (neregistrovaný)

    [18] - to neni honeni ega - ono se v tech widlich oproti opensource unixovym systemum skutecne da snadno nastavit prd. Z hlediska bezneho uzivatele je to putynka, ale z hlediska nekoho, kdo pocitac pouziva efektivne muze byt v urcite chvili zajimave, ze struktura /proc je narozdil od registru prehledna - nemusi hledat tyden v dokumentaci, kterouze nesmyslne pojmenovanou polozku ma zmenit na jakou nesouvisejici hodnotu aby docilil nejakeho efektu - treba firefox se svym about:config registrum blizi cimdal vice.
    Zakladni uzivatelske funkce jsou na tom v obou systemech podobne, kdyz teda pominu ze widle neumi nedat do popredi okno do nejz se kliklo, neumi kopirovat text pouze pomoci mysi (nemyslim prave tlacitko a kliknout na kopirovat/vlozit, myslim Xwindow), ve standardni instalaci nema virtualni plochy, coz po mesici s linuxem vetsina beznych uzivatelu zacne na widlich postradat.
    Rozdily mezi systemy a jejich nastavitelnosti se obevuji v tech hlubsich vrstvach - neco z toho jde ve widlich celkem v poho a v linuxu to treba vyzaduje sestudovani nejake dokumentace, za coz vas to odmeni vetsi skalovatelnosti ci podobnou vyhodou. Pak se ale najdou oblasti, kde mate ve widlich proste smulu a na linuxu je to maximalne o uprave par radek ve zdrojovym kodu - tady uz linux vitezi definitivne, pro lidi, kteri nejsou lini si pocitac prizpusobit svym potrebam je linux jednoznacne lepsi.

  • 27. 3. 2007 14:59

    Jakub Šťastný (neregistrovaný)

    Ano, to je sice pravda, ale je treba zohlednit individualni vlastnosti vsech hypotetickych uzivatelu linuxu. Je spoustu lidi, co linux bavi prave proto,ze se v nem mohou takto "strachat". Ale, beznym uzivatelum predinstalovat atp., ale jak rikam, na kazdeho plati neco jineho a navic uvedeny clanek narozdil od preinstalace se snazi zvysovat pocitacovou gramotnost, coz povazuji za hodne dulezite. I presto, ze si jej neprecte treba tolik lidi.

  • 27. 3. 2007 15:03

    Shadow (neregistrovaný)

    [18] Jsme zakomplexovaní, a proto nepoužíváme Windows, ale Linux? Proboha, poslouchejte se trochu. To je naprostá hovadina. A navíc ad hominem. Místo toho, abyste kolegu přesvědčil (pomocí nějakých argumentů), že jeho tvrzení je chybné, tak jej napadnete, a k tomu ještě všechny ostatní uživatele Linuxu.

  • 27. 3. 2007 15:41

    rezna (neregistrovaný)

    [24] - prectete si blogy na rootu - jeden vedle druheho tu chvali linux a hani windows (kdyz pomineme fotky koni a spol.) a ani jeden z blogeru tu nikdy neuvedl duvod jenom subjektivne vykrikuje do vetru nepodlozeniny.

    a prave o tom to je - vsichni tvrdite jak jsou windows na hovno protoze tam nejde nic nastavit a porad to pada (posledni co jsem si tu vsiml je zapnuti automatickych aktualizaci ve windows hrooooozne slozite oproti SuSe - hlavne ze uz pri instalaci se system sam nabidne k tomu ze bude aktualizovat, a navic Start -> Control Panel -> Automatic Updates je hrozna slozitost).

    pritom vetsina z Vas prave ty windows nepouziva a zna to z doslechu nebo z toho ze je musi jedenkrat v mesici pouzit.

    oproti temhle rvounum ja pracuju na obou systemech - a v linuxu v 99% z konzole.

    na windows mam cygwin, protoze opravdu windowsi zakladni command-line toho moc neumi. ikdyz alespon sada GNU Win32 mi to usnadnuje.

    proc chcete po me at ja predkladam nejake dukazy? - zacnete vy co tu flamite a tvrdite jak maji vsichni prejit na linux s tema argumentama.

    argument ze mame (54 rokov) staci linux na maila a firefox je super, ale rozhodne zatim neni linux pripraven byt treba jen pro pouziti ve statni sprave, kde je na windows zavislych 90% softwaru ktery se pouziva a opravdu softwary jako ASPI (zakonik CR) jenom tak nenahradite ekvivalentem v linuxu.

    navic se mi vzdycky obraci kudla v kapse kdyz tu lidi zacnou lavirovat se zmenama ve zdrojaku - chtel bych videt kolik z vas saha do zdrojaku kernelu a dela opravdu upravy (ne zmena #define radku s popisem jadra, a nebo aplikovani patchu popsanych na ruznych webech, ale opravdu si tam neco doprogramuje nebo zmeni ke svoji spokojenosti) - takovy tu je tak 1 z tisice a toje Mikulas AKA BLEK.

    kdybyste byly radsi ochotni prijmout konkurenci a bavit se rozumne a ne tu porad placat nesmysly.

    navic jsem nikde nikdy nenapsal ze windows jsou idealni, je v tom peknej maglajz, ale kdyz se to clovek nauci je to stejne jako kdyz se nauci linux. najde vsechno tam kde to cekal (alespon tak v 75% pripadu stejne jako u linuxu).

    mimochodem v /etc je taky peknej bordel a obcas v manu najit to co potrebuju pochopit k danemu prikazu da stejny zahul jako najit v MSDN popis daneho klice v registru.

    a ten expert co tu psal ze proste windows pro bezneho usera nejsou, tak tomu bych rad pripomel ze bezni useri hraji hry, a tech (alespon tech slusne vypadajich, neinstalujicich se ze zdrojaku, a permanentne nepadajicich, a nevyzadujicich zasahy do konfigurace driveru graficke karty nebo mesa) v linuxu holt neni tolik jako na windows.

  • 27. 3. 2007 16:08

    Mard (neregistrovaný)

    [25] hm, zajímavá argumentace. Co se týče státní správy, tak doufám že za drahé ASPI moc neutrácejí a osobně odhaduji že to běží maximálně na pár tisících počítačích. Kdyby měli na úrovni sekretář,refe­rent,asistent PC s linuxem, OOo+Firefox+Thun­derbird, tak by to dle mého odhadu stačilo v 90% případů a počty virů a jiné havěti by klesly nejméně na desetinu. Windows není příliš konfigurovatelný soft a klidně se s tebou budu hádat. Pokud mám relizovat nastavení, které není přímo v klíčích, tak nezbyde než přímo měnit binárky, což je nechutnost. Správa i přes policy je velmi obtížná. Když máš víc uživatelů na jednom PC, tak je to velmi frustrující. Souhlasím že linux má problémy s ovladači, například teď mě se nepodařilo připojit modem pro Internet4G od T-mobilu přes USB ani po celém dni pokusů (přes ethernet to jede).

  • 27. 3. 2007 17:10

    dejf (neregistrovaný)

    [25] slozitost nastaveni aktualizaci ve widlich je trasne slozita oproti suse na jehoz slozitost si stezoval autor clanku. To byla reakce na nej, ne nazor, ze by se aktualizace widli nastavovala slozite - slozite to zacne byt az v okamziku, kdy drahe widle prohlasi, ze nejsou originalni a ze nam spoustu aktualizaci odeprou, pak to zacina byt opravdu slozite....
    Ja jsem tu psal jak jsou NT4 skvely, ze se v nich da nahodit directx vyssi verze nez vyrobce tvrdi a ze na nich lze rozchodit hry, ktery na nich chodit vubec nemaj, dokonce behaj lip nez na w95/98 pri stejny hw konfiguraci. NBa tento zasah jsem se musel zanorit opravdu hodne hluboko do systemu, aby pak taky este nabootoval. Ve widlich se da nastavit ledacos,a le jak jsem psal, ledva to prekroci ramec dany marketingovym oddelenim vyrobce, nastava velky problem.
    Upravami ve zdrojakach jsem si uz zprovoznil napriklad vmware na jadre na kterem jeste nefungoval protoze z nej byla vypustena funkce a nebyla nova verze vw a podobne - tedy drobnymi na widlich nemyslitelnymi zasahy si system vylepsuju k vlastni spokojenosti. Rozhodne nejsem zadny Cckovy programator, ale to na hledani syntaktickcyh chyb v snapshotech a upravy drobnosti opravdu nepotrebuju, staci umet trochu bash a anglictinu.
    Ja prave ty windows docela casto pouzivat musim a vim, ze me zdrzuji. Stejny nazor maji i lide, kteri pouzivali widle od 95 na pentiu1 po XPcka na athlonu, ted maji linux a kdykoliv jsou nuceni pracovat s widlema, tak jim tam spousta veci chybi. Zvlastni je, ze na linuxu jim z woken chybelo naprosty minium.
    Co se tyce kancelarskych softwaru pro widle, tak i ty hodne specializovane vyuzivaji vesmes jen zakladni funkce a spolehlive chodi pod wine bez padu cetnejsich nez jednou za tyden nepretrziteho behu (tedy o nic hur nez na widlich). Takze ASPI a dalsi, mnohdy bezpecnostne velmi nedoresene softy lze na linuxu provozovat navic i bezpecne - to je jen bonus, ne nevyhoda.
    Nevim, zda jsem tim expertem, lec ano widle jsou herni konzole, ale nejsou systemem pro praci bezneho uzivatele, o tom me prave tito bezni uzivatele presvedcuji dnes a denne ne svymi slovy, ale svymi ciny - mnohym by usetril cas i nervy upgrade pocitace za psaci stroj s kopirkou a faxem.

  • 27. 3. 2007 17:13

    dejf (neregistrovaný)

    [27] sprava widli skrze politiky je celkem dobra, v mnoha ohledech umoznuje vic nez linux a reseni na nem. Widle jsou v tuto chvili pro korporatni sferu z pohledu jejich manazeru a jejich kratkozrakosti nepochybne lepsi. Faktem ale je, ze po vetsi casove investici ze strany spravy IT se z linuxu da dostat jeste lepsi vysledek, ktery se spise vyplati, jen jde o to, kde firma vidi priority a ty rozhodne nejsou ve zvysovani efektivity prace s vypocetni technikou.

  • 27. 3. 2007 18:42

    Mintaka (neregistrovaný)

    Když už se začínalo u aktualizací, jaký program zvládá na Windows aktualizovat jednotlivé aplikace?

    (emerge, apt-get)

    // Z doslechu vím o pár komerčních aplikacích za těžké prachy, například Landesk. Máte s tím někdo zkušenosti?

  • 27. 3. 2007 19:21

    Shadow (neregistrovaný)

    >vsichni tvrdite jak jsou windows na hovno protoze tam nejde nic nastavit a porad to pada

    Není pravda, já to netvrdím. Já maximálně tvrdím, že mně vyhovuje Linux.

    >pritom vetsina z Vas prave ty windows nepouziva a zna to z doslechu nebo z toho ze je musi jedenkrat v mesici pouzit.

    Také je třeba dodat, že většina z nás má mnohaleté a převážně nepříjemné zkušenosti s Windows, ze kterých vycházíme. U některých z nás mohou být tyto zkušenosti již neaktuální, zatímco u jiných právě naopak.

    >proc chcete po me at ja predkladam nejake dukazy?

    Já především očekával nějaký protiargument. Pokud nesouhlasíte s tvrzením pana kolegy, můžete mu jeho tvrzení pomocí vhodné argumentace podpořené vhodnými důkazy vyvrátit. Ovšem nadávat je jednodušší, to máte pravdu.

    >navic se mi vzdycky obraci kudla v kapse kdyz tu lidi zacnou lavirovat se zmenama ve zdrojaku

    To tu někdo v diskusi použil? Jakou úpravu kernelu? Proč?

    >kdybyste byli radsi ochotni prijmout konkurenci a bavit se rozumne a ne tu porad placat nesmysly.

    To zní poměrně komicky po vašem výpadu, který měl k rozumné diskusi hodně daleko.

    >a ten expert co tu psal ze proste windows pro bezneho usera nejsou

    S tím bych i souhlasil. Běžný uživatel třeba nebude schopen zabezpečit svoje Windows proti malwaru, který mu dříve či později naprosto rozhodí celý systém. Takové situace jsem u svých kolegů už bohužel řešil.

  • 27. 3. 2007 19:53

    dejf (neregistrovaný)

    [31] moznost upravy kodu jsem tu nadhodil ja, jako nejvyssi metu toho, co mi ten system umoznuje. Kolega to jen nepochopil...

  • 27. 3. 2007 22:06

    Shadow (neregistrovaný)

    [32] Jo, jasně, už to vidím. Ale nepřijde mi, že to nepochopil, spíše mi přijde, že mlží. Místo toho, aby uznal, že konfigurovatelnost Linuxu je skutečně větší, napadne tu nejnižší vrstvu, kam až se můžete v úpravách systému dostat, s argumentem, že takové změny dělá jen málo lidí, a zbytek argumentů nechá bez povšimnutí.

    Přesto, navzdory tomu, že danou možnost používá méně lidí, je to stále možnost navíc, kterou Windows neumožňuje, tudíž Linux je konfigurovatel­nější, QED.

  • 28. 3. 2007 8:07

    jk (neregistrovaný)

    [33] Shadow

    Nechapu, co vas na tom prekvapuje. To je jedna z velmi rozsirenych metod diskuse na webovych forech. Skutecnost, pravda atd...neni dulezita. Dulezite je vyvolat dojem, jak on je objektivni a skvely, jaky je odbornik, ktery "vi jak to chodi"...a jak ti ostatni jsou jen nejaci fanatici.

  • 28. 3. 2007 23:03

    J. Šimůnek (neregistrovaný)

    Faktem je, že linux jsem instaloval několikrát (na starším železe z bazaru i na novém počítači) a s nějakými problémy (případně končícími novou instalací) v zásadě úspěšně. Windows XP jsem si nainstalovat nechal, protože to se absolutně zvládnout nedá (včetně stahování ovladačů na kde co, i chipsetu základní desky) bez toho, že by v tom člověk byl nějak vzdělaný, to jsem jen čuměl na kamaráda, který má bc. z informatiky.
    Naposled jsem si ale nechal nainstalovat i ten linux (mandrivu) a nechal jsem na profesionálech např. to, že se na jednom z těch, co mám, něco musí před instalací přestavět v BIOSu, který navíc na uživatele štěká afrikaans nebo holandsky (to odborníci nerozluštili). Pak jsem si akorát doinstaloval pár věcí, co se dají +- bezproblémově rozchodit. S připojením nějakého problematičtějšího železa bych se obrátil na osvědčenou specializovanou firmu a s ní jsem také konzultoval nákup tiskárny - aby byla záruka kompatibility s linuxem.
    Protože na jednom z počítačů mám dual boot, mohu porovnat linux a WXP na stejném železe, porovnání je jednoznačně ve prospěch toho linuxu (svižnost, stabilita apod. srovnatelných nebo stejných aplikací). Na linuxu jde snadněji řešit např. instalaci kodeků (prostě se nakopírují s právy roota do příslušného adresáře a už to jede, bez restartu); čímž jsem byl šokován, protože instalace kodeků pro win je komplikovaný porod, který také může končit havárií a kompletní reinstalací celého systému (což se mi také jednou stalo). V linuxu je také obrovská výhoda, že se dají stejné věci dělat různě, na sobě nezávisle. Takže když jsem ve win shodil winamp, tak chcípl zvuk ve všech aplikacích (včetně úvodní a finální fanfáry), zatímco když se mi totéž podařilo s xmms, tak ostatní přehrávače zvukových souborů jely bez problémů (a to xmms se po několika restartech "záhadně uzdravilo" tím způsobem, že když se spustí přes Xka (Alt+F2 - xmms), tak spadnou, zatímco když se spustí z emulátoru konzoly, tak fungují normálně) (spravedlivě musím dodat, že jsem xmms zlikvidoval doinstalováním pluginu na MODy a potom přehráním jednoho, který asi nebyl úplně košer, zatímco u winampu se MODy s nějak narušenou nebo nestandardní strukturou buď nepřehrály nebo nějak přehrály, ale winamp to vždy (zatím) ustál.
    U win považuji za hlavní problém naprosto nefunkční help (za necelých 10 let co s nimi dělám jsem JEDNOU našel v helpu potřebnou informaci). V linuxu je situace mnohem lepší, i když řada dokumentací je v angličtině nebo je dost mizerná. V mnoha případech vadí, že autor dokumentace předpokládá dost pokročilé znalosti. Vzpomínám na problémy s javou, která se nainstalovala, ale v dokumentaci bylo, že se musí nastavit proměnná javapath, ale nikde nebylo popsáno, kde se to nachází a jak se to udělá; spustit to nešlo. Tak jsem emigroval na python, kde se takovéto ptákoviny při instalaci řešit nemusejí (a tím pádem jsem na něj přešel i na win, protože občas potřebuji něco, co se dá meziplatformově přenést). (Tu javu jsem instaloval v zaměstnání spolu s pracovníkem centra výpočetní techniky, nezvládl to ani on.)
    Dokumentace pro linux má prostě dost mezer. (Jen taková kacířská poznámka: spousta stránek je i v příručkách pro naprosté začátečníky věnována příkazům pro kopírování, přesouvání, přejmenování atd. souborů a adresářů, změn práv apod. místo aby autor popsal midnight commander a řešil jen to, co se na něm udělat nedá (a začátečník by to případně mohl potřebovat); že by někdo z vyslovených začátečníků řešil připoscíplý systém, kde mc není nebo se nedá spustit, o tom si dovolím upřímně pochybovat.)
    Obecně mi ale linux vyhovuje líp.

  • 1. 4. 2007 11:32

    dejf (neregistrovaný)

    [35] Ono je to mozna tim, ze prirucky "poprve u linuxu" jsou vesmes urcene lidem, kteri linuxu ve finale propadnou (vetsina tech co jej potkaji) a timpadem se jim takove znalosti nakonec hodi. On takovy midnight je super dokud dunfuje spravne terminal, jakmile toho necha (na coz staci zapnute utf8 a nejak spravna aplikace ktera to rozhodi) je naprosto nepouzitelny. takze tusit ze existuje mc je fajn, jenze mc je plne intuitivni - to je neco jako ucit lidi klikat v nejakym GUI, ztrata casu - narozdil od te radky, kde kdyz nevite ze se da zacit man man, mate problem.

  • 1. 4. 2007 11:51

    dejf (neregistrovaný)

    Pracoval jsme jiz s nekolika desitkami operacnich systemu a priznam se, ze jsem zatim nenarazil na nic tak uzivatelsky nepohodlneho jako jsou windows - z tech primarne uzivatalskych jednoznacne vedou: AmigaOS (ano i ten z roku 1988), BeOS (ano i ten co uz se vic jak pet let nevyvyji), MacOS (vcetne verze z roku 1986, ktera jiz plne podporovala pocitacove site), OS/2 Warp (a patrne i predchudci, warp 4.0 byl ovladatelny v realnem case hlasem a umet zaznamenavat anglicke diktaty na 386 s 8MB ram lip jak dnesni vista, psal se rok 1996). Podle drtive vetsiny uzivatelu, kteri pamatuji DOS byl DOS lepsi,jedna se o moji soukromou anketu mezi kanclkrysama a paranama. Pak je tu radka spise unixovych systemu ci primo unixu, ktere nemohu posunout tak vysoko proto, ze jejich spolecne vlastnosti mi davaji snazsi kontrolu nad systemem samy od sebe. Po dvaceti minutach s Ultrixem z roku 1993 jsem byl schopen cast systemu premigrovat na jiny pevny disk za behu. Zajimalo by me jak se to udela se znalosti WinXP, kdyz budu chtit migrovat w95 ci NT3.51...

  • 5. 6. 2007 14:17

    radon (neregistrovaný)

    [25] rezna citace:
    >ale rozhodne zatim neni linux pripraven byt treba jen pro pouziti ve statni sprave, kde je na windows zavislych 90% softwaru ktery se pouziva a opravdu softwary jako ASPI (zakonik CR) jenom tak nenahradite ekvivalentem v linuxu.

    Takže: Dodavatel ASPI nabízí umístění serverové části ASPI na linuxový server nebo na win server (služba kontrolující chod aspi a licenční politiku). Jako fileserver pro hlavní balík aspi je vhodné použít linux (sambu), zejména má-li to fungovat pro více uživatelů než 10 (běžné widle mají omezení, chcete-li fileserver na win, musíte si dost připlatit a koupit widle-server). Klientská část je však pouze widlácká (mají sice v nějaké nižší verzi linux klienta, ale ten jede jen v konzoli). Nicméně já jako kumulovaný pracovník úřadu - vedoucí odboru, právník, informatik (SW, HW, správa sítě, webmaster, programátor ...) jedu na linuxu, a to včetně aspi. Když potřebuju něco spešl, co jsem ještě pod linuxem nezprovoznil, spustím si vzdáleně desktop winserveru (w2k) a tam příslušný program spustím, případně to spustím přes ssh X do linuxového okna.

    Tak tedy to ASPI:
    1. předpoklad je nainstalované wine odzkoušeno na FC6, serverová část a hlavní balík běží na linuxu - aspi server a fileserver na FC5 (řešení pro widle-server jsem nezkoušel)
    2. v emulovaném c:\ se vytvoří adresář AspiCli ( /home/_nejaky_u­ser_/.wine/dri­ve_c/AspiCli) a nakopíruje
    se klientská část (nějakých 6MB)
    3. V adresáři ad 2) se spustí aspiwin.exe (sice zamrzne na splashscreen, ale předtím stačí udělat základní klíče do win registru) a killne se.
    4. Z nabídky wine se spustí regedit a do klíče HKEY_CURRENT_U­SER\Software\As­pi Publishing\As­piwin\aspiwin­.INI\AspiWin se přidá nová položka DWORD DisplaySplashScreen s hodnotou 0.
    5. Spustí se aspiwin.exe (teď už v pořádku běží) a nastaví se uživatelský klíč a IP adresa aspiserveru).

    A proč jedu pod linuxem? Mám tam vše základní pro kancelářskou práci, co mi jelo i na w2k. Kromě toho mám nyní k dispozici hafo prostředků profesionální úrovně pro administraci sítě, bezpečnostní scany, kontrolu provozu, aniž bych byl odkázán na vysoké licenční a udržovací poplatky obdobných prostředků pro win.

  • 5. 6. 2007 14:49

    radon (neregistrovaný)

    Doplnění [38] radon
    Teď jsem náhodou zabrowsal na web ASPI, a s lehkým překvapením jsem zjistil, že mají již i podporu ASPI klienta pro SUSE 10 a Redhat 9 (a obdobná distra) a MacOS X.
    Takže část veřejné správy, advokáti a notáři už nemusejí být nutně odkázáni na použití widlí.

  • 5. 6. 2007 15:12

    radon (neregistrovaný)

    Ještě doplnění [39] radon
    Hned jsem to odzkoušel, některé volby ještě nemají implementovány, např. MUNI - obecně závazné předpisy měst a obcí, takže zatím ještě raději přes wine, jak v [38] uvedeno.

  • 8. 9. 2007 22:08

    belzebub (neregistrovaný)

    Zajímavé čtení,tahle diskuse,musím ocenit,že se tu mluví slušně,na rozdíl od jiných.Když jsem to dočetl vše,přišlo mi,že pravdu,kus nebo celou,mají všichni,záleží na úhlu pohledu.Nemusím nutně souhlasit s tvrzením,že Linux je pro ty,co chtějí o počítači něco vědět a ti blbci(tzn.ti,co jim stačí,že pc funguje) ostatní můžou táhnout k widlím.sám jsem strávil léta ve win,ze začátku jsem neznal vůbec nic,naučil jsem se toho sám metodou pokus-omyl přiměřeně dost,abych windows mohl používat a zajímalo mne,jak to funguje,ovšem ne natolik,abych se nutně denně musel hrabat v útrobách OS.Nyní jedu na Mandrivě,jednak pro poznání něčeho jiného,jednak z ryze pragmatických důvodů-cena windows,respektive softu,pokud nechci krást...Jsem přesvědčen,že takových uživatelů,kteří by přešli na linux,je spousta,jen je hned v začátku odradí to,že je linux jiný a ani hafo diskusí o kernelu jim na náladě nepřidá..Když pak shánějí pomoc s problémem,tak je jim kolikrát naznačeno..táhni k widlím(stačí projít některá fora)-něco na způsob autoškoly-instruktor řekne,že auto se rozjede,když zařadíte jedničku a pustíte spojku,ale už neřekne,že tu jedničku tam musíte dát tím klackem mezi sedačkama a místo toho řekne,si blbej,jezdi raděj na kole..Není divu,že se spousta potencionálních uživatelů linuxu znechutí hned na začátku a vrátí se k Billovi..ne všichni lidé mají talent to pochopit hodinu po instalaci.To ovšem neznamená,že jsou to trotlové,kterým je upřeno dělat na počítači.Když se chytí hned na začátku,tak i ty vědomosti časem přijdou,pokud bude uživatel pro práci v linuxu nucen předem nastudovat knihu vědomostí,tak to předem vzdá a vrátí se k win.Pokud se linuxová komunita bude chovat elitářsky a povýšeně,nikdy se linux masově nerozšíří..Dobrou noc