Hlavní navigace

Představení

27. 7. 2011 23:51 (aktualizováno) Lukáš Kotek

Proč zakládám tento blog

Po dlouhém váhání jsem se rozhodl založit si blog. Vedlo mě k tomu několik důvodů. Osobní internetové stránky provozuji již několikátým rokem a během té doby na nich došlo k poměrně jednoduchému vývoji. Na samém začátku jsem skutečně neměl příliš věcí, které bych chtěl světu sdělit – a můj web proto celkem logicky nikdo nečetl. Časem jsem se propracoval do stádia, kdy jsem se domníval, že už je dost věcí o kterým chci psát, nebo reagovat – a můj web stále nikdo nečetl. To bych rád změnil, čili tolik k prvnímu důvodu.

Druhým důvodem byla potřeba konfrontace, nikoli ve smyslu negativním, ale naopak tvůrčím. Většina z nás žije ve své každodenní ulitě, v níž se potkává stále se stejnými lidmi, opakuje stejné úkony, žije stejnou rutinou. V takovémto přetrvávajícím ustáleném stavu může jen těžko dojít k názorovému obohacení. Blog a diskuse kolem něj je k tomu prostředkem, zdá se, přímo stvořeným.

Pár slov o mě

Přesnější by bylo možná říci „Pár slov o mě z hlediska tematického zaměření tohoto serveru“, ale stručnost je tu a tam větším kladem než exaktnost vyjádření. Tedy – na GNU/Linux jsem poprvé narazil již (tuším) v roce 2004. Konkrétně to byl Mandrake 10.1, tehdy jsem ještě příliš uchvácen nebyl, ale i díky tomu jsem (spolu s rostoucí potřebou kvalitních a dostupných aplikací) postupně začal objevovat kouzlo Svobodného softwaru. Objevil jsem OpenOffice.org, Mozilla Firefox, Thunderbird, GIMP, Pidgin, Audacity. Byl jsem ztracen.

Výsledný přechod na GNU/Linux proto proběhl, až na pár vratkých krůčků, hladce. Již třetím (kalendářním) a druhým (celkového času) rokem používám jako výhradní operační systém distribuci Fedora, nyní ve své 8 verzi. Počítač používám z pozice mírně pokročilého (či pokročilého začátečníka, dosaďte dle libosti) webdesignera a člověka s určitou nenulovou (malou, leč rozvíjející se) znalostí jazyků C a Java. Počítač užívám také samozřejmě pro multimediální účely a kancelářskou práci. Hry mi moc neříkají (s jednou výjimkou, jíž je Mafia).

O čem, jak a kdy bych rád psal

O GNU/Linuxu. O mých zkušenostech s ním, případně řešení problémů na něž jsem v průběhu času narazil, aplikacích, a o událostech týkajících se GNU/Linuxu. Dále bych rád bych vyjadřoval svoje myšlenky a názory, dotýkající se světa IT, či k událostem, k nimž v této oblasti dochází. A v neposlední řadě také o obecnějších záležitostech, jako je např. filosofie způsobů vývoje softwaru a myšlenkách s tím souvisejících.

Jak a kdy to je další otázka. Cílem je psát pravidelně, dříve jsem se zakládal na tom, že si svůj čas dokážu zorganizovat, v poslední době mi však trochu proklouzává mezi prsty. Jinými slovy budu se snažit. A jak budu psát? Pokud možno nekonfliktně, opravdu není mým zájmem vyvojávat nějaký flame, ale ne „nekonfliktně“ ve smyslu podbízení se nebo za cenu zkreslování faktů. Snad se mi to podaří naplit.

Sdílet