Hlavní navigace

Názor ke článku "Stavební dozor" nad programátorem od Inkvizitor - Když to zjednoduším a nadsadím, tak jste si...

  • 13. 5. 2013 8:20

    Inkvizitor (neregistrovaný)

    Když to zjednoduším a nadsadím, tak jste si dříve pytlíkovali něco v Excelu, pak jste se rozhodli, že už to je pro vás nákladné a tak byste to chtěli udělat líp, tedy že vám na to někdo napíše jednoduchý prográmek, ale ten zase nesmí stát moc peněz, takže by to chtělo najít někoho levného, ale šikovného. Franta, synovec zetě naší účetní dělá taky do těch počítačů, prej i nějaký programy a není drahej, bydlí u rodičů a má malé náklady, takže si účtuje stovku na hodinu. A on přijel, mrknul na to, pobavil se s kolegyněmi a řekl "jasně, to je pro mě práce tak na dva týdny". Jenže těch hodin přibývá a on ten Franta asi nebude tak šikovnej, protože to furt nefunguje, jak my jsme chtěli. No a teď jsme se rozhodli, že mu budeme koukat na ruce, protože si myslíme, že si těch hodin vykazuje moc. Za mě tedy:

    a) Nikomu není nic do toho, jak dlouho tu práci kdo dělá. Jiná věc je, jestli je daná práce za nějakou cenu drahá nebo laciná, ale to je dáno smlouvou a trhem. Vykašlal bych se na počítání hodin zpětně (pokud to nemá být poučení pro příště), ale snažil bych se rozumně a realisticky domluvit do budoucna, ať už s tím samým člověkem nebo s někým novým. Uděláš tohle a tohle a dostaneš tolik a tolik a bude to tehdy a tehdy. Když to uděláš za 10 minut, tvoje plus a když to budeš dělat 12 hodin denně 7 dní v týdnu, tvoje minus.

    b) Rozumně "odpálkovat" programátora nelze zřejmě ze dvou důvodů: 1. Nerozumíte tomu a 2. I v uvozovkách to vypadá na problém v komunikaci. Navštívit nějaký kurs komunikace nebo vyhodit ichtyla, se kterým není možná domluva a najmout někoho jiného.

    Jestli platforma něco umí nebo neumí se takto na dálku nedá říci, ale předpokládám, že jde buďto o neschopnost programátora nebo o to, že to sice jde, ale stálo by to víc, než budete ochotni zaplatit. Najměte si někoho, kdo tomu rozumí a s programátorem to probere. Jednak tím vašeho programátora proklepnete, jestli to není úplný packal a jednak získáte pohled zvenčí na daný konkrétní problém.

    c) Hlavně realisticky zhodnoťte náklady a výnosy jednotlivých rozhodnutí DO BUDOUCNA. Je úplně fuk, kolik peněz jste v projektu utopili, pokud mezivýsledek není životaschopný, zahoďte ho a začněte znovu. Případného dalšího dodavatele hlavně vyberte rozumně (snadno se to řekne) a on si ty problémy zhodnotí sám. Na co ho chcete upozorňovat, když té práci nerozumíte?